La Coruña, Spanien

La Coruña är en mycket gammal stad som har byggts upp runt den gamla fyren Hercules. Hercules fyren lär vara ca 2000 år gammal och det sägs att den är byggd ovanpå den grekiska guden Hercules grav!
Hercules

Tyvärr så har vi inte varit uppe i tornet, pga Jonas muskelsträckning.

La Coruña har alltid varit ett betydande sjöfartscentrum, kanske inte så mycket idag som på de gamla segelskutornas tid. Staden har även varit av intresse för andra länder, bl a England som försökt invadera staden några gånger.

När man promenerar omkring i de äldre delarna så är gatorna trånga och husen lutar sig mot varandra. Gatorna vindlar fram i varierande vädersträck för att hindra vindens framfart.

Rätt som det var fick vi syn på ett fantastiskt tak

IMG_4905 DSC_0079

När vi kom runt kvarteret visade det sig vara stadshuset som ligger vid ett torg som för tankarna till Venedig. Helt fyrkantigt, stort och med pelargångar längs med husen så att man kan förflytta sig torrskodd även om det regnar.

Vi bestämde oss för att åka turist-spårvagnen som går på en slinga runt staden. Vi promenerade iväg till vad vi trodde var närmsta station, hittade en tidtabell och insåg att vi fick vänta i 50 minuter. Tur att det fanns en skön parksoffa.

IMG_4912

 

 

 

 

 

 

Runt staden har man byggt en strandpromenad, som jag raskt döpte om till Hurtigrutten. Under tiden vi väntade såg vi många olika motionsformer allt från finklädda damer i 60-70 års åldern promenera med bestämda steg till ungdomar iklädda senaste träningsmodet joggandes i en hiskeligt fart. Gemensamt för alla oavsett kön och ålder var att de hade lurar i öronen! Att ungdomarna har det är ju inte så konstigt, men till och med de äldre damerna lyssnade på något.

När jag plockade fram kameran för att fota dessa energiska människor så försvann de, men Hurtigrutten fanns ju kvar.

IMG_4913

Så kom då äntligen spårvagnen.

IMG_4917

Det gick inte fort, men det skramlade och knirkade och knakade och fram kom vi. Efter att åkt en halvtimme ungefär var vi framme vid ändstationen och vi fick kliva av och vänta i 20 minuter på att få åka tillbaka. På samma biljett? Å nej, det var bara att köpa en ny för 2 Euro/skalle, men det var OK. Ändstationen var vid slutet av den stora playan i stan där sand mötte klippor.

IMG_4916

 

 

Marinan vi ligger i, Marina Coruña, som har byggt ut hamnen med 700 nya båtplatser vid flytbryggor och med sk fingrar. Borta är alla bojar och hamnen drivs numera av ett företag. Service nivån är mycket hög och alla anställda pratar bra engelska. Prismässigt är det helt OK, för en 36 fotare ca 20 Euro. Stannar man 4 nätter blir den 4:e gratis och dessutom ingår el, tvättstuga och internet. Här finns även en bra sjömack och priset på diesel var ca 2 kr lägre än hemma.

Man ligger väl skyddad bakom den gigantiska piren. Tittar ni noga så ser ni några parksoffor och en person som går vid muren.

IMG_4908

I vår 10 år gamla pilot så avråds man från att ligga för ankare, då det ligger mycket “bröte” på bottnen. Det är ju möjligt att bottnen har rensats i samband med ombyggnationen.

Det finns ytterligare en marina, Darsén Marina, som ligger betydligt mer centralt. Nackdelarna tycker vi är fler än fördelarna, avgaser, trafikbuller och helt vindskyddat. Är det då ca 30 grader varmt blir det lätt olidligt varmt.

Husen här i stan måste vara en fönsterputsares dröm och en husmors/husfars mardröm. Alla fönster består av små-rutor

Spröjsade fönster

Nej jag är så nöjd med de 14 rutor vi har i sprayhooden som skall tvättas rena från saltvatten efter varje segling. Det räcker för mig!

Annons

3 kommentarer

  1. Icke att förglömma Real Club Nautico La Coruña också i stan. Men det kanske är samma? Där hade dom INTE fyra för tre vilket dom hävdade att de kunde lösa. Men då skall man nog se till att få det skriftligt 🙂 Dock fick man utnyttja gymmet på klubben. Vad man nu skulle det för… Just nu önskar vi dock att vi gymmat mer, vi är sjukt svaga i värmen…

    Hoppas ni har det gott, det ser ju inte riktigt ut som om våra vägar kommer korsas denna sommar men vi hoppas fortfarande att vinden för er snabbt söderöver 🙂

  2. Trevligt att hålla koll på er. Själva är vi på ”solsäkra” Gotland, dvs det jag trodde det var solsäkert ända tills vi kom hit för att bevista ett planerat utomhusbröllop som fick hållas inomhus p g a skyfall.
    Funderar på att sticka ut till Stora Karlsö och titta på sillgrisslorna som slänger sig ut för att prova vingarna för första gången.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s