Hamnfest och åska

Vi fortsätter mot Gilleleje idag. Det är höga moln och gropig sjö med vind på ca 6 m/s och vi kan segla på en lugn och fin halvvind. Vi seglar i ca 7 knop över grund. Efter ett tag ser Jonas att vi håller på att bli ikapp seglade av en liten båt med grön spinnacker. Så kan vi inte ha det. Upp med mesanstagseglet (en liten gennacker som hissas mellan stormasten och mesanmasten) Vips har vi ökat farten med drygt en knop och ökar avståndet till gröna spinnackern. Jonas är lugn igen. Faktiskt att vi seglar om en drös med båtar som startat ca 45 minuter före oss från Anholt. När vi har ca 2 timmar kvar ökar vinden och vi tar ner mesanstagseglet. Molnen börjar bli hotfullt mörka runt omkring oss. Vi håller på att segla in i ett åskoväder. Fy för den lede, åska är något som varken jag eller Jonas uppskattar på sjön. Så det var fram med åskledarna och montera dem. Åskledarna är tjocka kablar som vi monterar med ca 1 dm anläggningsyta på alla vant från masterna. Kablarna hänger sedan ner i vattnet för att öka jordplanet på båten och leda ut ev. blixt i vattnet istället för igenom båten. Åskan går vid sidan om oss som tur är, men vi var förberedda i alla fall. Väl inne i hamn lyckas vi få den sista platsen direkt vid en kaj. Jag hoppar i land och får fast 2 av 3 förtöjningar och skall börja med den 3:e när vi får en ordentlig vindökning som pressar ut båten från kaj. Det var knappt jag lyckades hålla kvar aktertampen, hade vi inte haft de två i fören hade det blivit riktigt jobbigt. Båten hade då blåst ut från kajen och ställt sig med fören i vindögat, dvs i 90 grader från kajen.

Det är hamnfest i Gilleleje, den startade igår, och vi ligger precis bredvid en av åkattraktionerna. Vilket innebär hög musik och massor av folk. Vad vi inte upptäckte förrän senare på kvällen, var att på andra sidan om karusellen var det disco……. som tur var slutade det kl 01.00. Nej, vi gick inte på disco kände att det var inte riktigt vår grej längre. Vi tittade på en film i stället.

Annons