Stadsplanering – 

Jag tycker synd om de med nedsatt syn, de som sitter i rullstol och om mammor med barnvagn här i Licata. Hur ska de komma fram när trottoarerna ser ut så här Kanstenen vid bilarna är ca 5 cm högre än plattorna och det är så smalt mellan träden och kantstenen att det är trångt bara man bär på något.

Många gånger har man väl tyckt att det svenska regelverket om hur gatumiljön skall se ut. Men nu är det nog tvärt om. Kan vi skicka upp några italienare på kurs?

Fast det här med att parkera eller stanna sina bilar tillfälligt är sydeuropeer fantastiska på. Finns det ett outnyttjat utrymme så självklart att man kan parkera där. Oavsett om det är mitt i gatan  Bilen till vänster står mitt i gatan, som en refug. Typ.

Men det är trevligt med träd på trottaren. Ibland. När det är blommande apelsinträd t.ex De luktar himmelskt gott. En blandning mellan jasmin och vanilj.

IN ENGLISH

I feel sorry for the visually impaired, those who sit in wheelchairs and mothers with prams here in Licata. How will they manage to use the pavements when the they look like this  The curv towards the cars are about 5 cm (2 inches) higher than the plates and it is so narrow between the trees and the curb that it is difficult to pass even if you are just carring a bag

Parking is not a big deal here in Southern Europe. Is there an unused space it is obvious that one can park there. Whether it’s the middle of the street or not  The car to the left is standing in the middle of the street, like a traffic island.

But it is nice with trees on the pavement. Sometimes. Specially when the tree is a flowering orange tree.  They smell heavenly good. A mixture of jasmine and vanilla.

Annons

6 kommentarer

  1. Ja, ibland häpnar man när man kommer till sydligare länder. 😁

  2. Men dom har en bra sak på sina bilar, ”kommer strax” blinkande lampor, (vi kallar det för varningsljus används vid fara), då kan man parkera hur som helst, tror jag.

  3. Mer vanligt i Grekland. Där trippel parkerade man, satte på varningsljusen och gick in i affären. Alla stod snällt bakom och väntade …

  4. Här har man breddat trottoarerna och lagt speciella plattor för synskadade. Alla blev tokiga eftersom alla träd höggs ner, men nya har planterats. Många är irriterade över anpassningen för synskadade och de breda trottoarerna. ”Vi har inga synskadade här” är väl inte en så begåvad replik. De p-platser som fanns innan med de smalare trottoarerna har inte ersatts. Och då blir givetvis en sann grek tvärilsk – ska man behöva gå?!
    (det blev lite rörigt, men det är fredag….jamas….)

  5. Fniss, Jamas på dig! Men det finns väl inget som hindrar en grek från att parkera där han vill. Oavsett om det blir dubbel eller trippel? Nej det är nog inte lätt att vara stadsplanerare i gamla städer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s