Bilsafari Algarve runt, del 1

For English

Vi hyrde en bil för en vecka för att utforska lite mer av Algarve än vad man kan nå per båt och till fots.

Första dagen, styrde vi kosan mot nordväst och Sines. En liten by som vi blev väldigt förtjusta i 2010 när vi seglade längs Portugals Atlantkust söderut.

Färden gick igenom Korkeksdungar och Eucalyptusskogar. Tvärs över en enorm högplatå med stora sädesfält och små byar.

DSC_0027 DSC_0033 DSC_0036

EUKALYPTUS
Eukalyptusskogarna var stora och många och många fält var nyplanterade. Detta kittlade vår nyfikenhet. Varför så mycket eukalyptus? Vad använder man det till mer än de eteriska oljorna från bladen. För så himla mycket eukalyptus olja kan väl ändå inte behövas. Nej, det visade sig att oljorna är inte en bibrodukt men nästan. Man odlar trädet för att få ved, virke och material till pappersmassa, . Eukalyptus trivs på mager jord och i torrt och varmt klimat och ett ungt träd växer upp till 5 meter per år! De kan här i Europa bli 30-40 meter höga. Till glädje för bina är de också, blommorna är rika på nektar och ger mycket honung. Med tanke på att bi-samhällena har det mycket svårt idag är det positivt att Portugiserna planterar Eukalyptus så att bina överlever. Tänk om jag vetat detta när vi var i trakten, då hade jag köpt honung. Tänk honung med doft av eukalyptus…. mmmmm.
Det är inte så många andra växter som trivs tillsammans med Eukalyptus, så en eukalyptusskog är ganska så artfattig. Bara dessa stora höga stammar med flagande bark som kan ge ett ganska så trollskt utseende. Varför-då-då? Jo Eukalyptusen vänder sina blad mot solen, men inte bredsidan utan de vrider bladen vertikalt så de får den smala, tunna sidan mot solen. Ett ganska smart sätt att undgå uttorkning. Men det gör också att det inte blir någon skugga under ett Eukalyptusträd, att blad och rötter utsöndrar ämnen som gör omgivningen steril hjälper ju också till att hålla andra växter borta. Även de vilda djuren undviker Eukalyptusskogar. Tror sjutton det, när det inte blir någon svalka och bladen är det nog bara Koalabjörnen som gillar.
Eukalyptusträden kallas även Feberträd. Inte för att man får feber av dem utan för att bladen används för febernedsättning. I Melbourn, Australien upptäckte man (av en slump)på 1860-talet att träden har en utmärkt förmåga att torka ut sumpmarker. Torkas de ut så blir man av med Malariamyggan och då även av med en källa till feber. Det tog inte många år innan detta var känt runt om i världen och man startade planteringar i sumpmarker.

KORKEK

Korkeken då? Hur funkar det? Vi såg massvis med korkekar som var avbarkade. De ny-avbarkade var kanelfärgade och de som avbarkats för några år sedan var svarta. Men de var gröna och fina och såg ut att skjuta nya skott. Konstigt, ett träd dör ju när man tar bort barken. Speciellt om man tar bort barken runt hela stammen som man gör på korkekarna. Även här fick google hjäpa oss.

Vi insåg snabbt att bli kork-leverantörer är ingen idé. Vi är för gamla. Fast vi skulle ju kunna plantera för våra barn och ev barnbarn. Men då måste vi komma över ett ganska stort, för att inte säga väldigt stort landområde. Från det att man planterat en Korkek tar det 25 år innan man kan skörda första gången. Andra skörden kan göras efter tidigast 7-10 år. Glädjande är, att Portugal är världsledande på korkproduktion.
Korken skördas genom att korklagret, som är den yttersta barken, sågas bort. Det är mycket viktigt att underbarken inte skadas för då dör eken. Sedan torkas korken och man tillverkar t.ex flaskkorkar. Vad man använder korkbarken till beror mycket på hur tjock den har hunnit bli. Om man väntar tillräckligt länge kan den bli upp till 25 cm tjock! Men vanligast är nog att man skördar när barken blivit 3-4 cm tjock. För att få de bästa flaskkorkarna så tror jag att man skär bort den ruffiga yttre delen av barken och sedan stansar ut korkarna. Men som sagt det kräver rätt tjocklek. Vanligast är nog att man maler hela bark-sjoket och sedan pressar ihop till en form som man vill ha, flaskkork, eller plattor.

MILFONTES
Lunchstopp blev det i lilla mysiga Milfontes som ligger precis vid Rio Miras utlopp ca 3 mil söder om Sines

DSC_0039 DSC_0041 DSC_0043DSC_0046

SINES
Sines infart från syd var ganska så trist. Lång tradig väg genom ett industriområde. Hoppas att infarten från norr är trevligare. Nåväl, vi hittade till parkeringsplatsen vid fortet och tog en liten promenad i det söndagseftermiddags sömninga samhället.

DSC_0050

Vasco Da Gama , den gamla äventyraren och världsutforskaren är född i Sines och stranden som han avseglade ifrån är numera döpt efter honom.

DSC_0052

Sines blev denna gång en liten besvikelse, vi trodde att den äldre delen av samhället skulle vara större än bara 2 gator från vattnet och inåt landet. Det moderna Sines var inte ett dugg intressant.

Fortsättning följer, annars blir det alldeles för långt. Vilket detta inlägg redan är…….

In English

We rented a car for a week to explore the Algarve area a bit more than you can reach byt boat and foot. The first day we went north west to Sines. A small village we fall in love with in 2010 when we sailed south along the Atlantic coast of Portugal.

We drove through Cork Oak Groves and Eucalyptus forests. Across a big table land with huge cornfields and through tiny old villages.

EUCALYPTUS

Eucalyptus woods were many and quite big and many fields was newly planted with Eucalyptus. That awoke our curiosity. Why so much Eucalyptus? What do you use it for. Well the eterian oil we knew about, but does the world need that much…. When we have research for a while (how did you manage without google earlier) we realised that the eterian oil was the smallest benefit from the trees. No, they grow the trees to use it for wood, logs and to make paper.
Eucalyptus grows very well on poor soil in a warm and dry climate and a they grow around 5 meters/yards a year and in Europe they can get as tall as 30-40 meters. The bees likes the Eucalyptus flowers due to that they have a very rich nectar so they can produce a lot of honey. Since the bees has trouble to find nectar today I think it is very wise of Portugal to grow that much eucalyptus so that the bees will survive.Oh, I whish I had known that when we were in the area. Can you imagine honey with a smell of eucalyptus….. mmmmm.

There are not many other specimens that likes to be in the Eucalyptus neighbour hood. That makes an Eucalyptus forest a bit scary with more or less only those high trees with their high trunks with flaky bark. But how come?? Well there isn’t much shadow from an Eucalyptus tree since they turn their leafs with the thin edge towards the sun, pretty smart way to not get dehydrated, and the leafs and the root bleeds some stuff that other specimens doesn’t like. Not even the wild animals like the Eucalyptus. Pretty easy to understand, no shadow and only eucalyptus leefs to eat, and they are only tasty to a Koala.

The Eucalyptus trees are also called the Fever trees, not that you get fever from them but the leafs cures fever. The trees has also helped out to extinct the Malaria decease. In Melbourn, Australia in 1860 they discovered, by mistake. That the Eucalyptus is very good to dry out swamps and when the swamps are dry the Malaria mosquito doesn’t have any place to breed. Et Voilé the Malaria decease is gone! It didn’t take long time for this new to be spread, and Eucalyptus was soon  planted in swamps all over the world.

CORK OAK TREES

We saw a lot of Cork Oaks that was AVBARKADE. The newly debarked hade a colour of cinnamon and the older ones were black. But the leafs were still nicely green and you could see the new shots. But it is so weird, when you take the bark of a tree, it dies. A specially if you take it of all around the trunk as you do on the Cork Oaks. We turned to Google again.

To be a Cork Oak farmer you must have a lot of money and a good portion of patience. you also has to be pretty young to be able to harvest them. But you can always plant for your kids or grandkids. I guess you have to have a pretty many acres as well. It takes 25 years before you can harvest the first time, and then it takes 7-10 years before you can harvest again. In Portugal they have hade Cork Oaks since thousands of years and has probably been harvesting the wild trees for many hundred years before they started to actually plant them. To day Portugal is the biggest producer and supplier of Cork.
It is harvested by cutting the outer layer that is the cork and you have to be very careful to not damage the inner layer. If you do, the tree will die. Then you dry the cork for a while and you can use the cork to make for instant Bottle Corks. What you use the Cork for is much depending on the thickness. If you have been patient enough you could get a 25 cm/10 inch thick cork. But mostly the cork is grinded and then pressed into the desired shape.

MILFONTES

We became a bit hungry and found this wonderful little village of Milfones. It guards the Rio Miras and the fortress is built very strategically. Milfones is about 30 km south of Sines. Our lunch sandwiches was bought in a small café that was three stores high, we entered the second and it was like a doll house. Very picturesque.

DSC_0039 DSC_0041 DSC_0043

SINES

The entrance from the south to Sines is quit dull, a long boring road through an industrial area. I really hope that the entrance from the north is nicer (I think most people comes from Lisbon to Sines)

Well we did find our way to the parking place next to the fortress and took a small walk in the sunday-afternon-sleepy town. We were pretty alone in the streets….

DSC_0050

Vasco Da Gama , the old adventurer and explorer is born in Sines and the beach from where he left for finding the way around Africa to reach India is now named after him.

DSC_0052

As much as we liked Sines at the first visit as much disappointed we were at this visit. We thought that the old city should be a bit more than 2 streets from the shore line and the new modern Sines wasn’t interesting at all.

Well this post became pretty long, so to prevent you from being bored:   TO BE CONTINUED…..

Annons

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s