Horta–Fastlandet Dag 5 – Horta to Mainland Europe Day 5

Vindvridningen mot norr verkar dröja. Ytterligare en dag med förliga vindar, rullig, krängande och hoppig båt. Vindstyrkan ligger på 10-15 m/s, våghöjden och det täta intervallet gör seglingen synnerligen obekväm. En hand för båten är ett måste. Stackars Jonas hade lite otur i morse, vi föll nerför en ovanligt hög våg och när vi landade lyfte allt och flög i väg, så även Jonas. Han landade på navigationsbordets stol och fick ett stort blåmärke på baksidan av ena låret. En kaffemugg och ett mjölkglas flög tillsammans med honom och är nu icke-mugg o icke-glas.  Jag låg kvar i sängen när detta hände och även jag lyfte 10-15 cm från madrassen. Att fixa frukosten tog en bra stund och den fick intas i omgångar. Fanns inte en chans att ha kaffe, juice, ägg o mackor på bricka.

Efter frukosten tog Jonas några timmars sovpaus och då upptäckte jag att den ena av våra korta spinnackerbommar hade lossnat från ena fastsättningen. Risken var nog inte så stor att den skulle lossna helt. Men en kraftig våg som lyfter bommen kan göra skador på skrovet. Så när Jonas vaknade fick han det inte så roliga uppdraget att gå upp på däck. Han behövde dessutom kontrollera jollen på akterdäck. Så iklädd flytväst och livlina kravlade han sig ut. Stackarn blev nästan dränkt av alla vågor som sköljde över båten.

Vår nya sprayhood som vi var så noga med att den skulle bli vattentät, håller inte riktigt måttet. När vi får kraftig sjö över doghouse och sprayhood letar sig alltför mycket vatten igenom blixtlåsen. Så nu sitter vi och gnuggar geniknölarna för att hitta en lösning på problemet.

Vår beräknade ankomst till Algarve har flyttats fram ca 24 timmar och tisdag eftermiddag verkar mest trolig just nu. Det trevliga är att vi kan hålla en rak kurs mot mål, och behöver inte kryssa längre. Så en liten pytte vridning mot norr har nog vinden gjort iallafall.

 

Position: 36 46 14 N och 015 03 68 W

Dygnsdistans: 169 sjömil

 

Våra norska vänner vill vi önska en trelvig 17 Maj!

 

IN ENGLISH

It seems like the wind has got stuck at east. It never goes over to north. Wind speed is around 25 knots and the waves are very un-comfortable with heights of 3-5 m. The boring thing is that you can’t do anything except reading. The boat is still moving and healing a lot, so it is always one hand for the boat. But sometimes that is not enough. Jonas encountered that this morning while he was preparing breakfast. Suddenly it was a huge wave that we fell down from and we probably also got hit by an other wave making the boat healing a bit more than just before. Jonas flew across the boat, landed with this back thigh on the chair to the nav. station leaving a nasty black mark. I was still in bed and I lifted 10-15 cm from the mattress. One coffee mug and one glass flew together with Jonas crashing on the floor.

After breakfast Jonas went to bed to catch up some sleep. I went up to check for other boats and realized that one of two ropes holding one of the short spinnacker poles has gone loose. I couldn’t/wouldn’t go up by my self to fix it, so I was a bit anxious about it. When Jonas woke up, he decided to go on deck to check the dinghy that is making a lot of noise. We store the gas bottle to the BBQ in the dinghy and we were a bit worried about that rolling around inside the dinghy. Jonas took life jacket and connected the life sling and went out. Gosh he was wet coming back. Every wave went over the deck when he was fixing the spinnaker pool.

Our new spray hood isn’t as good as we thought it was. When we get big waves crashing over the cockpit quite a big amount of water finds it way through the zippers and everything nearby is soaking wet. One mouse has stopped working due to a salt water dip. So now we are trying to find out how to cover the zippers to make them water proof. Most annoying is that the canvas guy ensured us that his solution was a dry one

Our ETA is about 48 hours from now. Meaning sometime during Tuesday afternoon. The good thing is that the wind has shifted a bit allowing us keep a cours directly to Algarve. No more tacking. We hope!

 

Position: 36 46 14 N and 015 03 68 W

Distance last 24 hours: 169 nautical miles

 

And to our norwegien friends: Happy 17 May!

Annons

5 kommentarer

 1. Ingen vidare rolig segling i det tuffa vädret. Vi hoppas att vinden vrider så att ni får en mer behaglig segling. Här hemma håller vi oss inomhus för även om temperaturen visar +10° så blåser det rejält från NV och väldigt kallt i vinden.
  Vi håller tummarna för en vindändring åt det mer behagliga hållet. Kram på er.
  Vi försöker att inte vara oroliga men det är inte lätt.

 2. Låter dramatiskt och än en gång är jag tacksam att vara på torra land.
  Jag tänkte att vax eller stearin kunde täta blixtlåsen, eller har jag helt fel?
  Följer som vanligt, men nu med lite tandbitarvarning…
  Var rädda om er!

 3. Oj oj det måste vara riktigt tufft när er båt kan lyfta så. Vi brukar ha tuffa tag här nere på sydkusten men jag ska nog inte klaga. Håll hårt i något så ska ni klara detta också. Kramar från Abbekås

 4. Nej det räcker tyvärr inte. Man måste täcka dem ordentligt. Vi har en flärp som täcker blixtlåset och fästs med kardborrband. Men mär dessa, det funkar OK i regn, tom i kraftigt regn. Men när dessa hundratals liter landar på rutorna så orkar inte kardborren att hålla emot. Så vi är nu inne på att sy dit en flärp till som täcker den första flärpen då att de ligger omlott.

  Hälsningar Ann-Sofie Svanberg

  Skickat från min iPhone

 5. Jo, uttrycket ”en hand för båten” dvs att alltid hålla i sig visade sig stämma. Kram

  Hälsningar Ann-Sofie Svanberg

  Skickat från min iPhone

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s