Kreditkort, valuta och mat – Credit Cards, currency and food

In English Click me

Ön Saint Martin är en delad ö. Holland och Frankrike har under ett antal 100 år delat på ön. Den södra och mindre delen har tillhört Holland och den norra och betydligt större delen tillhör Frankrike.

Att Sint Maarten, som den holländska delen heter, inte längre tillhör Holland blev jag varse härom dagen när jag försökte betala med Euro i butiken. Kassörskan såg lite besvärad ut och sa att jag kunde betala i Euro men fick tillbaka i Gulden (den gamla holländska valutan) Jag bara tittade dumt på henne. Ja, sa hon och skruvade på sig, du kan förstås betala i amerikanska dollar också. Jag tittade nog ännu dummare på henne där jag viftade med min Euro sedel. Fattade ingenting. Gulden mynt ville jag absolut inte ha, det räcker med East Caribbean Dollar, Euro och USD. Som tur var hade jag USD så jag kunde göra mig oskyldig.

Igår, var det dags för en tur till Sint Maarten igen. De stora och välsorterade båttillbehörs butikerna ligger där. In i första butiken, som hade nästan allt. Står i kassan och tjejen har slagit in alla prylar, talar om vad det kostar och jag ger henne mitt Visa kort. Hon bara tittar på mig, du måste handla för 25 USD för att få betala med kort. Punkt. Jag frågade igen vad totalsumman blev, 24,75 USD och fruntimret vägrade ta emot kortbetalning. Inga kontanter i plånboken,  så jag fick lämna varorna. Tur att vi skall tillbaka om några dagar för att hämta beställda saker.

Magen skriker av hunger och vi tar jollen runt några bryggor till en bar/restaurang slår oss ner och beställer varsin öl. Då ser jag skylten NO CREDIT CARDS. Jag vinkar till mig tjejen och frågar om de tar Debit Cards (är stor skillnad här) Nix tar inte kort överhuvudtaget.
Nähä, var finns närmsta bankomat då. Jo om jag promenerade så var det väl en 20 min dit, eller med dingen tvärs över bukten, 5 min och sedan en 10 min promenad. Men om du tar bilen, säger hon glatt går det fortare. Jag bara tittar på henne och ifrågasätter det kloka i att inte ta kort när det är så långt till en bankomat. Nåväl, ölen avbeställs för kontanter hade vi inga. Vi har inte hittat någon Bankomat!! Tar jollen för att åka till nästa båtbutik. Lunchen får vänta. Inte heller det butikbesöket blev lyckat. Hälften av prylarna är kvar på listan. Stannar till vid sjömacken för att tanka jollen. Det är långa körningar här och tanken töms ganska fort. Vi vill ha ca 15 liter och betala med kort. Nej se det går inte. Minimibeloppet är 25 USD.

Vi lämnar Sint Maarten, åker över till den franska sidan för att äta lunch. Går till en restaurang som några polare har pratat gott om och får en helt underbar måltid. Ja, vi var hungriga men jag tror att vi hade rensat tallrikarna lika noga även om vi inte varit så hungriga. Men innan vi beställde så kontrollerade vi att de accepterad kort och servitrisen tittar mycket förvånat på oss och säger “Självklart”.

Efter maten tar vi en promenad och hittar äntligen en bankomat. Som inte fungerade….., fortsätter promenaden och hittar ytterligare en bankomat som fungerade denna gång. Allt inom 10 minuters promenad avstånd från restaurangen.

På vägen tillbaka till Ladyn så stannar vi och tankar, kollade om vi kunde betala med kort och “Absolute, pas problem!” . Går in i den lilla båtbutiken bredvid macken, hittar allt vi saknat utom en pryl som de beställer åt oss till i morgon.

Vive La France!

 

IN ENGLISH

For a couple of 100 years the island of St Martin has been devided between France and Netherlands. France on the bigger part in the north and Netherlands on the smaller part in the south.

That Sint Maarten, not longer belongs to Netherlands became obvious the other day when I tried to pay with Euro in the shop. Well, I could pay with Euro but I would have got change back in Gulden. The currency Netherlands had before the Euro. I just looked at the girl behind the counter. “Well, you can pay in USD as well” I continued to stare at her waving with my Euro-bill. Didn’t understand anything, but luckily I had enough USD to pay the bill. A third currency to keep track of, no thank you.
She said that, they didn’t have Euro coins since the bank didn’t handle them. C´mon, take a car o a bus for maximum 5 minutes and you can handle the Euro coins. On the French side!

Yesterday we took the dinghy to Sint Maarten again. We had some boat stuff to shop and all the mayor boat stuff shops are on the “dutch” side. In the first shop, I found what I was looking for, and we could order spare parts to our Onan. So I took the stuff to the cashier, she told me the amount and I gave her my Visa Card. “No cards on amount under 25 USD!” OK and how much was it, 24,75 USD. The women refused to take my card!!!!

On our way to the next boat stuff place, we stopped at a bar for a quick lunch. Found a table ordered a beer each. Then I saw the note in the bar: “NO CREDIT CARDS” I waived for the girl and asked it that was true, she confirmed and I canecelled the beers.
The ATM was about 20 min walk away. One way.

Back to the dinghy to the next shop, managed to find half the items on our list. Well better than nothing.
Stoped at the fuel station to refill the dinghy, we asked if he accepted credit cards as payment, Yes, no problem as long as you buy gasoline/diesel for more than 25 USD. Well we needed about 15 liters so we just have to leave.

After this we were a bit irritated. So we decided to go to the french side for lunch. We were really hungry and decided for a restaurant that our friends had recomended.  Learned my lesson so my first question was if they accepted Credit Cards, the waiter looked at me and said “Yes absolute no problem”. So we ordered food, and what a meal. One of the best! We almost licked the plates…….

After the lunch we took a 10 min walk and found two ATMs!

On our way back to the Lady we stoped at the fuel station to fill the dinghy up. I checked if they accepted Visa as payment “Absolute, pas problem”.

Went into the small boat stuff shop next to the fuel station, and could get the last items on our list exept one that is ordred and we can pick it up tomorrow.

 

Vive La France!

Annons

6 kommentarer

  1. Ja detta är nog det stökigaste vi varit med om hittills. Att de inte tar kort på en liten strandbar eller liknande är ju en sak. Vi svenskar är nog sanslöst bortskämda med att bl a betalning med kort bara ska funka. Överallt.

  2. Vi hade liknande problem i Holland. Matvarubutiker hörde ofta till någon kedja o då var det deras kort som gällde. Restauranger var man tvungen att kolla i förväg. Fick OK på ett ställe sedan vid betalning fungerade det inte i alla fall, tur man hade kompis med sig som hade gott om kontanter.
    Konstigt nog var det svårare med bankkort än med betalkort. Swedbanks Mastercard kort funkade dåligt men Volvos Master Card gick bra.
    Det gäller att alltid ha en liten buffert kontanter när man är utomlands. Då är europa jätteskönt med samma valuta.

  3. Visst är vi bortskämda i sverige med att använda kort. Lätt att tro att allt ska fungera likadant när man är på semester =)

  4. Så här struligt har vi nog inte haft någongång sedan vi kapade förtöjningarna för 4,5 år sedan. Var inne på din Rockabilly site, kan man inte kommentera där? Den här länken kan kanske vara av intresse för dig http://www.lindy-Bop.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s