Nattsvart segling

Vi har lite drygt 80 sjömil från Antigua till St Barts, den fd svensk-ön. En segling som tar 12-14 timmar beroende på vind och vågor.

Inför den här överfarten gjorde Jonas en väderrouting med vårt polardiagram aktiverat. Trippen kommer att ta ca 9 timmar! Tack vare att vi kommer att få en vindvinkel som Lady Annila gillar. Vår kurs är ca 330 grader och vinden kommer in från 88-105 gr, dvs en halvvind med dragning mot slör. Vi bestämde oss däremot för att inte följa väderroutingens kurs, då kommer vi fram alldeles för tidigt. Att komma in på en ankarplats som är okänd eller relativt okänd och fylld med båtar i mörker är inte så bra.

Jösses vad hon pratar konstigt. Kurs 330 gr innebär att vi går NNV. Nord är 360 gr och öst är 90 gr. Titta på en klocka N är kl 12, O är kl 3, S är kl 6 och väst är kl 9. Vår kurs är då ca kl 11 och vinden kommer fr ca kl 3-4. Då blev det lite lättare eller?

Polardiagram? Är ett diagram som visar vilken fart båten gör vid olika vindvinklar o vindstyrkor. Detta diagram varierar från båtmodell till båtmodell och även mellan samma sorts båtar beroende på segel och tyngd.

När vi seglar natt, turas vi om att hålla vakt. Jonas fick gå och lägga sig kl 22 och går på igen 3 timmar senare.

Hoppas att han somnar, de gjorde inte jag. Så mina tre timmar kan bli långa.

Vi seglar tillsammans med våra kompisbåtar Argosea och Atalanta. Vi startade ca 30 min efter Argosea och ca 1 timme efter Atalanta. Argosea har vi seglat om och vi är snart ikapp Atalanta också.

Båda är lite mindre än Lady Annila.

Vädret är ganska perfekt. Det blåser 10-12 m/s och vågorna är snälla 1,5-2 m. Just nu dundrar vi fram i 8,5 knop.

Vi har stjärnklart men ingen måne än så det är ganska så svart ute. Jonas hade en hel del trafik på sin vakt, än så länge har jag bara Atalanta o Argosea i närområdet.

Bilden är från navigationsskärmen i sittbrunnen, vi har inatt valt att ha radarbilden, till höger, bredvid sjökort o AIS.

Den röda båtikonen är vi. Den gröna bakom oss är Argosea och den gulbruna fyrkanten är Atalanta. Vi har markerat henne för att få varningar om vi kommer för nära.

Visst är tekniken underbar! Så många fantastiska hjälpmedel som gör livet så mycket enklare till sjöss.

Nej nu är det dags för en kopp The och en macka.

Vi räknar med att vara framme omkr kl 0530 i morgonbitti.

 

 

Annons

7 kommentarer

 1. Hejhej!

  Vi kollade för nån timme sen på Marine Traffic o såg er utanför St Barts!! Jag är alltid osäker på hur riktigt det är när man ser era positioner, när ni låg i Medelhavet var det ofta gammalt.
  Här är våren så smått på g, ni vet sådär soligt o fint så man slänger av sig kläderna o sedan fryser aschlet av sig…
  Söndagkväll, jobb o skola väntar imorgon, jag sitter o jobbar lite vid datorn o Sverker grejar med en annan dator. lite mindre spännande…
  Kramkram
  Lotta & co

 2. Marinetraffics dateringar är alltid korrekta. Men om det inte finns landbaserade stationer som skickar båtinfon vidare så blir det lite si o så med uppdateringarna.
  Sådana vårdagar är underbara, så ser man en flrfärlig trädgård och börjar röja med muskelvärk eller ryggskott som följd…..
  Kramar tillbaka

 3. Kul att ni seglar igen, men varför på natten då ser ni ju inget av omgivningarna. Fast det kanske man inte gör ändå. På min karta ser det ut att vara väldigt tätt mellan öarna. Hur som haver ha en bra seglats. Kram

 4. Det var en ganska lång segling i förhållande till hur många timmar det är ljust. Om vi seglar på natten är det lättare att moderera målgången till de ljusa timmarna. En dagssegling hade inneburit start vid 0430 0500 för att vara någorlunda säker på att komma på plats innan det blir mörkt. Passagen mellan Antigua och St Barth är det bara vatten att titta på, vilket iofs kan vara nog så fascinerande.

 5. Kul och informativ läsning! Rosa di Venti åter här sen igår. Har ej talats vid så mycket än. Dave beklagade att det inte blev tillfälle att träffa er så mkt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s