Watermaker

Vi är så lyckligt lottade att vi har en watermaker ombord. Dvs en apparat som genom omvänd osmos tillverkar färskvatten av saltvatten. Vi kan tillverka max 60 liter per timme om salthalt och vattentemperatur är perfekta vilket det oftast inte är så ca 50 l/tim får vi nog ihop.

Men för att apparaten skall fungera som den ska och leverera kvalitativt vatten så måste membranen bytas ungefär vart annat år Vi försöker att krama ut så mycket tid/vatten som möjligt ur våra membran för det kostar en del att köpa nya.

Nu i december bytte vi till nya membran, de gamla hade producerat ca 60.000 l vatten och PPM (Partiklar per miljondel) värdet låg uppemot 800. Rekommenderat max värde är 1000 men vi försöker hålla oss till under 500.

Jonas monterade isär watermakern och satte dit de nya membranen och bytte grovfilter. Jippi nu skulle vi få gott vatten igen.
Ha! Trodde vi. De första literna visade ett PPM värde på ca 370, vi hade förväntat oss ca 250. Men vi hade inte mycket val de är iallafall bättre än de gamla. Men PPM värdet fortsatte att stiga och efter ca 1 månad låg vi mellan 450 och 600. Ja, det varierar så mycket.

Vi tog kontakt med leverantören, som efter några dagar kom tillbaka och sa att vi skulle få nya membran. Det måste varit tillverkningsfel på de vi fått. Glädjen var stor ombord, så nu har vi bokat in några dagar i en marina så att vi får en postadress de kan använda för att skicka hit prylarna.

Jag gillar verkligen leverantörer som tar sitt ansvar, och det måste jag tillägga att hittills så har de få reklamationerna vi behövt göra fungerat perfekt.

Annons

9 kommentarer

  1. Jisses, en artikel skriven av en (relativt) nojd watermaker anvandare, som dessutom ar pa glad good fot med tillvarkaren. Fantastiskt roligt att hora som omvaxling.
    De flesta seglare som har watermakers har en lang ledsam lista pa ihallande problem och det vatten som de har lyckats produsera ar mycket (mycket!) dyrt per liter!!! S/Y Mary seglade runt jorden med tva barn utan watermaker!

    Sa fragan installer sig genast: Vad i fridens namn har Ni kopt denna ”wonder watermaker” och vad heter den? Alla detaljer tack!
    MVH / Kalle

  2. Hej Kalle. Ja du, det är nog vår tillverkare Amel som har ett finger med i spelet. Watermakern är av market Desale (franskt) och är standard i Amel båtarna. I allafall från och med modellen Super Maramu. Men jag måste nog förtydliga mig, det är memebran leverantören vi är otroligt nöjda med som hanterar en reclamation utan strul. Fast å andra sidan har vi inte fått membranen än…..
    Kostnaden per liter vatten är nog ganska hög även för oss. Men vi slipper hålla på och transportera vattendunkar, joxa med regnvatteninsamling, få undermåligt vatten och vara nervös för vattenburna baskilusker.
    Med tanke på hur smutsig båten blir när det regnar är jag förvånad over att folk samlar regnvatten för att dricka. Skulle på min höjd använda det till disk och rengöring.
    Den största kostnaden vid vattentillverkning är i vårt fall dieselpriset. Vi måste, än så länge, ha dieselgeneratorn igång för att producer vatten (och lite för att ladda batterierna) men då våra nya batterier, solceller och vindgeneratorn samarbetar väldigt bra, kommer vi att montera in en DC/DC inverter på watermakern så att vi kan köra den direkt från batteribanken. Men vid en snabb kalkyl, baserad på senaste dieselpriset och kostnaden för membranen så hamnar jag på ett literpris på ca 1,90.

  3. Vatten är ju en livsnödvändighet så det är nog skönt att ha en watermaker. Lite förvånad över det höga priset/liter. Göran har ju en som försörjer bostadshuset iof så tar dom in bräckt vatten och drivs på el från nätet.
    Men folk köper ju flaskvatten o det är ju ännu dyrare.

  4. Om man tar bort dieselkostnaden så blir priset per liter 0,05 öre.

  5. Roligt med en positiv historia! Vanligen är vi människor så himla bra på att lyfta fram allt negativt, allt som inte fungerar.

  6. Vi har haft vårt membran i över 4 år och har inga som helst problem med det. Vi har överhuvudtaget inte haft ett enda bekymmer med watermakern. Den kommer från EchoTech i Trinidad. Helt manuell utan en enda elektronikkomponent. Gör 50 L/h.

  7. Wow, vad har ni för fabrikat på membranen. Men för att förtydliga, vi har inga som helst problem med watermakern. Bara med membranen.

  8. Vet ej vad det är för fabrikat. De kommer från Echotec. Efter fyra år ligger vi fortfarande under 300 PPM. Under säsongen kör vi den varannan till var tredje dag.

  9. Helt fantastiskt! Om ni skulle få reda på tillverkaren av membranen någongång får ni gärna vbf:a infon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s