Chikungunyafeber

Är inte speciellt kul. Jag vet, jag är mitt uppe i det.

Ordet chikungunya kommer från Makonde språket som talas i södra Tanzania och norra Mocambique och betyder “Det som är böjt” . Beroende på att den som smittats med Chikungunya viruset har svårt att röra sig på rätt sätt och kan se lite böjd ut.
Sjukdomen beskrevs första gången år 1955, efter ett utbrott 1952 på Makonde platån, längs gränsen mellan Moçambique och Tanganyika (fastlandet ingår i dagens Tanzania).

Idag finns viruset i Afrika, Asien, södra Europa, Karibien och Florida USA. Viruset sprids av Aedes-myggorna som, till skillnad från många andra myggor,  är aktiva även under dagtid.

Aedes aegypti.jpg

Det finns ingen medicin mot sjukdomen, enda sättet att skydda sig är att inte bli biten av någon mygga. Myggnät, löst sittande långärmade och långbenta kläder, myggmedel är det som gäller. Har man väl fått viruset så är det bara värktabletter med anti-inflammatoriska egenskaper som gäller (Ibuprofen, Panodil osv)

Hur vet man att man fått Chikungunya då?

Feber, huvudvärk, ont i kroppen, ont i leder, kliande utslag främst på bålen (jag fick på insidan av låret och på magen), svullna fötter. Symptomen sitter i 3-5 dagar och försvinner lika snabbt som de kom. Förutom ledvärken som kan sitta i flera år. Hur noga man än är med att skydda sig så blir man biten.

På Grenada räknar man med att 95% av befolkningen har haft sjukdomen. Trinidad ligger ju lite isolerat från de andra Karibiska öarna och vi hade inte hört om några fall här, så vi var väl lite slarviga med att skydda oss. Och att gå omkring i långbyxor och långärmade tröjor när det är 35-40 grader varmt ute klarar iallafall inte jag av.

Så en kväll för drygt en månad sedan började jag känna mig lite olustig. Så där som man känner sig innan en influensa/förkylning bryter ut. Den natten blev det inte mycket sömn. Ont i hela kroppen, huvudet dunkade och värktablett hjälpte inte mycket. På morgonen gick det knappt att komma ur sängen. De följande dagarna gick som i ett rus, sova sova sova äta, sova sova ….. Strax efter att jag blev dålig blev även Jonas sjuk. Så vi singlade slant om vem som skulle ta hand om den andra. Tredje dagen fick vi febertoppar, min på 42 grader och Jonas på 40. Där hjälpte dock Ipren och lugnade ner det hela så att vi kunde sova någorlunda på natten. Efter 5 dagar var vi så pigga att vi kunde gå iland med soppåsarna. Gissa om de luktade….. Jonas fortsatt att bli bättre och bättre medan jag pausat på en nivå där jag känner mig frisk, har ont i lederna främst höfter, händer och fötter och är helt orkeslös.
Det är otroligt frustrerande att se allt som måste göras innan vi kastar loss och inte orka med någonting. Åka och handla. laga mat och diska  är ungefär så mycket som jag orkar med. Har jag varit och handlat så är jag helt utslagen resten av dagen.

Chikungunya och Dengufeber är väldigt lika. Den största skillnaden är att Chikungunya kan du bara få en gång, sedan är du immun. Dengu kan du få flera gånger och den blir värre för varje gång du får den.

Så numera är alla fönster och luckor som är öppna täckta med myggnät och vi är väl insmorda i myggmedel. För att få Dengu ovanpå allt annat, nej tack!

Vill du läsa mer så rekommenderar jag www.wikihow.com och sök efter Chikungunya. Många bra artiklar där.

Annons

4 kommentarer

  1. Usch, låter inte alls kul. Hoppas du kryar på dig snart. Dock intressant läsning.
    Kram Kim 😀

  2. Nu vet jag lite mer om vad ni råkat ut för, det låter inte bra, det är bara att hoppas att symtomen klingar av och ni kommer i normal form igen.
    Kram till er båda.

  3. Och just när man är inne i sitt livs äventyr – just när allt ska vara så bra som det bara kan.

    Jag håller tummarna att du snart känner dig starkare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s