De första solpanelerna vi skaffade 2011 var tunna, specialdesignade för att vi skulle få ut så många ampere som möjligt från ytan på vårt tak över sittbrunnen. Tanken var att de skulle levererats till oss i Sverige men då installationen av taket blev klart först några dagar före avfärd så ordnade vi så att de levererades till Spanien i stället där vi tillbringade första vintern. Vi fick dem i april 2011. Vi var jättenöjda, kunde minska antalet timmar på dieselgeneratorn med 4-5 timmar om dan. Under sommaren 2012 så tyckte vi att det var konstigt att de inte gav så många ampere och misstänkte att det hade med att ytskiktet på panelerna hade blivit mjölkigt och inte släppte igenom tillräckligt med solenergi. Vi polerade panelerna minst 1 ggr per vecka och när de var nypolerade så fungerade de lite bättre. Vi kontaktade leverantören och fick dem utbytta. Mot att vi bekostade all frakt och att de gamla skickades till Sverige. Visst inga problem sa vi. Och panelerna skickades till Sverige från Italien de nya skulle vi få till Grekland några månader senare. Transporten från Italien blev inte så lätt. Att hitta förpackningsmaterial var spännande. Vi försökte med båtvarvet, men antagligen så förstod de inte vad jag sa för de hade varken kartong eller något annat kasserat material vi kunde använda. Vi släpptes inte ens in på varvsområdet för att kolla själva. Så det blev till att rota runt bland soporna i marinan. Vilken guldgruva, vi hittade både träreglar och bubbelplast som vi kunde använda. Sen var det ju transporten. Suck tre extra dagar i marinan för att bara vänta på att de skulle komma och hämta. Bara lite irriterande.
Vi seglade så småningom vidare till Grekland och fick ca 1 månad senare de nya panelerna. De monterades på taket enligt konstens alla regler och producerade faktiskt lite fler ampere än de gamla trots att de var på samma antal watt.
I juli 2013, dvs ca 12 månader senare så började skyddslagret att krackelera och delaminera. Bara en tidsfråga innan vattnet kom in och skulle kortsluta alltihopa. Ny kontakt togs med leverantören och vi bestämde att vi skulle returnera de gamla från Kanarieöarna och få de ny utbytta levererade till Trinidad. Vilket misstag. Man kan nämligen inte skicka någonting från Kanarieöarna om man inte är ett spanskt företag med spanskt organisationsnummer. Detta kom transportfirman på någon dag innan vi lämnar för att korsa Atlanten. Efter ca 1 veckas diskussioner och återvändsgränder så tog tullen hand om försändelsen och förstörde solpanelerna. De hjälpte inte att det var ett garantiutbyte och att inga pengar var inblandade. Hade vi varit kvar på Gran Canaria hade vi givetvis tagit hand om panelerna men vi var några dygn ut på Atlanten.
De nya levererades utan problem Trinidad i oskadat skick. Inte en buckla på förpackningen. De monterades och började producera el precis som de skulle. Så skönt att slippa köra dieselgeneratorn så mycket.
Efter några månader så tyckte vi ändå att vi fick köra generatorn mer och mer och Ampere mätaren för solpanelerna visade på färre och färre Amper i laddning. Jonas tog fram voltmetern och kollade. Två av fyra paneler levererade ingenting! Suck och stön och blä. Jonas började leta fel och ser då att det under plasthöljet vid kopplingsboxen hade det börjat oxidera! Kopplingsboxen var monterad på fabriken och vi hade inte gjort någon åverkan på plasten som täckte panelerna. Ny kontakt med leverantören som tyckte det var mycket underligt och vill då ha panelerna i retur och att vi skall betala alla transport kostnader. Det börjar bli lite dyrt nu med alla transporter så vi börjar undersöka marknaden, det visar sig att en av de lokala skeppshandlarna har extra pris på solpaneler den veckan, så vi får nya till halva priset för vad transporterna skulle kosta. De nya panelerna inhandlas och monteras. De defekta förvaras på båten tills vi kan få dem tillbaka till Sverige för en rimlig kostnad och de två gamla som fortfarande fungerar tillverkar vi ramar till så att vi kan hänga dem på mantåget istället.
De nya panelerna är på ungefär lika många watt som de gamla, och producerar ungefär dubbelt så många ampere. Kan bero på att de nya var en tunn variant som man satte direkt på taket och de fick ingen kylning. De nya är monterade på en aluminium ram så de kommer blir bli bättre kylda.
Nu håller vi tummarna för att vi slipper mer solpanels strul och att allt kommer att funka som det ska.
Ursprungsleverantören har verkligen ställt upp och bytt ut våra solpaneler, men det verkar som om det är skillnad på solpaneler som tillverkas för marknaden i Norra Europa och de som tillverkas för att användas på sydligare breddgrader.
Nu hoppas vi att vi slipper mer strul och att vi kan sluta diskutera watt och Ampere och andra el-relaterade ämnen ombord på ett tag.
Tack för lärorik läsning! Skall själv byta två paneler på fördäck som tröttnat efter 12 år. De har syrafast stålplåt som underlag,men ytskiktet har punkterat, möjligen pga nån kemisk reaktion (tror jag) Lycka Till! 😎 Harriet hälsar. Gustaf
Spännande läsning. Vilket liv ni lever, helt annorlunda mot mitt inrutade författarliv! Ha en fortsatt fin resa, jag hoppas solpanelerna nu fungerar som de ska.
Kram Kim 🙂
Tack Kim, det hoppas vi med. Innerligt!
Hoppas ni får paneler som klarar båtlivet.