Fishermans Birthday

Byn Gouyave på Grenadas nordväst sida är verkligen en party by! Inte nog med att de har Fish Friday varje fredag en gång om året så har de dessutom en stor fest där man firar Fisherman’s Birthday och i fredags var det den stora dagen.

Det blev 3 minibussar med seglare som åkte upp till Gouyave för att vara med om den stora dagen.

Gouyave folket hade verkligen gått man ur huse, “alla” var på stranden eller den närmsta gatan för att dansa, lyssna på musik, dricka rom, tävla och umgås i största allmänhet. Naturligtvis var det gott om stånd där man kunde köpa deras berömda fiskrätter.

Egentligen är det en fest för att helga fiskarnas skyddshelgon Petrus och  —— samt att hålla en minneshögtid över de fiskare som försvunnit under sin yrkesutövning. Man passar även på att välsigna fiskebåtarna.

Men om man nu samlas många på samma ställe, varför inte spela lite fotboll? Att stranden sluttade väldigt brant ner mot vattnet spelade absolut ingen roll.

DSC_0001

Naturligtvis kom det en regnskur av det lite kraftigare slaget, och för en gångs skull var vi förberedda. Var sitt paraply lyckades vi komma ihåg att ta med. Öl-försäljaren tyckte nog att det kunde regna lite mer, för helt plötsligt hade ju alla tid att dricka öl.

Festivalen var ju även en anledning till att klä upp sig. Men man kan väl säga att smaken är olika. Den här tjejen har väl inte lyckats helt

DSC_0005

Genomgående för tjejernas klädser verkar vara, ju tightare desto bättre, och speciellt på de som definitivt inte ska ha tighta kläder. Vissa tjejer såg ut som michelingubbar.
Kvinnorna här är mycket måna om att vara fina i håret, den här tjejen har nog tillbringat några timmar i frisörstolen. Flätorna gick ner till midjan.

DSC_0007

Men finast och sötast var nog denna lilla tjej

DSC_0030

Vi lämnade stranden och promenerade upp i byn. Gatan närmast stranden höll på att förvandlas till en riktig partygata! I vart och vartannat gatuhörn var det enorma högtalaranläggningar som spelade på max. Det var nästan smärtsamt för öronen att gå förbi dem.

Lite vimmel bilder:

DSC_0006 DSC_0024

och mitt uppe i allt strosade hönor med kycklingar omkring.

DSC_0013

Naturligtvis var det en liten sidogatan med försäljning av lokala produkter

DSC_0012

Detta är fiskfjäll från fisken Seabass som man torkat och färgat in. Det största fjället var säkert 4×4 cm stort. Hur stor var då inte den fisken??? Tjejen som tillverkade örhängena, berättade att Seabass fiskarna kunde bli så stora att fiskarna fick bogsera fisken till land.

Fast jag saknar möjligheten att kunna smälta in i omgivningarna. I Europa är det ju inga större svårigheter räcker att man skippar shorts, linne och flipflop men det räcker ju inte riktigt här, hur man än beter sig så syns man……. Vilket då gör att man möter lokalinvånare. Glada positiva människor som stannade och pratade en stund. Alla frågade om vi trivdes på Grenada om vi tyckte om Gouyave och var vi kom ifrån. Det är ju standardfrågor men här lyssnade de på svaren och kom med följd frågor. Jättekul!

Annons

2 kommentarer

  1. Riktigt härliga och färgstarka bilder. Förstår att det är en heeelt annan värld. Kram Eva

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s