Grenada–Gouyave

Öarna här i Karibien, har varit kolonier till bl a Frankrike, England, Holland och , ja till och med, Sverige och Grenada är inget undantag.

De blev först koloniserade av Frankrike, ett gäng fransoser från Martinique seglade söderut och hittade Grenada och blev fascinerade av stället. Att de dessutom hittade orkansäkra vikar gjorde ju inte saken sämre. Det hade de inga på Martinique. Detta var år 1649 och de döpte ön till La Grenade och huvudstaden på ön fick heta Fort Royal.

Mellan 1754 och 1763 rasade Sjuåriga Kriget runt om i världen. Utgången blev lyckosam för Britterna här i Karibien då de kunde ta över en mängd öar, där ibland La Grenade. Så från 1763 var ön brittisk och bytte namn till Grenada. Huvudorten döptes om (efter den brittiske kungen) till Saint George och en liten fiskeby, eller rättare sagt Grenadas fiskeby döptes till Charlotte Ville, efter den brittiska drottningen. Men här hänger jag inte riktigt med för idag heter byn Gouyave, döpt så av fransmännen därför att det var så gott om Guava träd här. Britterna gjorde ön självständig 1974. Kanske tog man tillbaka det gamla stadsnamnet Gouyave då, who knows.

Idag kallas Gouyave för Partystaden, eller staden som aldrig sover. Det är som sagt Grenadas fiskeby, det är här som största delen av fisken som fångas landas.

Varje fredag så har man Fish Friday, en gata stängs av och en massa stånd monteras upp och små lokala restauranger poppar upp. Man går från stånd till stånd och kan köpa en mängd olika fiskrätter, fish caces, coconut schrimps, fish balls, friterade småfiskar (som i Grekland och Spanien) kokosnötsbröd, hummer mm mm mm. Allt utomordentligt gott, vi åt så höll på att spricka och inte var det särskilt dyrt heller. Hela kvällen, inkl resan dit, gick på ca 300 per person.

Vi tog inte med oss stora kameran, utan använda bara vår iPhone som kamera, tyvärr påverkar det bildkvalitén. Det är en del brottslighet här och man får vara försiktig med hur man exponerar sig.

Vi besökte Fish Friday den 7 februari, dvs på deras nationaldag då de dessutom firade 40 år av självständighet. Enligt säkra källor skulle det vara världens drag där. Men oj så fel de säkra källorna hade. Det var riktigt avslaget. Antagligen hade alla festat sedan torsdag kväll så fredag kväll var de nog ganska möra. Men som sagt vi fick god mat iallafall.

IMG_1189
Här kokas det hummer! Först kokar man rumpan, sedan vänder man på hela härligheten och kokar huvudet. Ja, vad gör man när grytan är för liten, eller hummern för stor. När hummern väl var kokt så klövs den på mitten, grillades med vitlök och serverades med sallad och en underbart gott kryddad pasta. Mums!

 

Vår hummer prepareras

Alla Gouyavanerna var inte hemma och vilade, här ett gäng som spelade trummor och sjöng.

Hemresan var alla lite trötta men vi orkade med ett Rum-stop. Shademan, vår chaufför stannade vid ett litet hål i väggen, och barägarinnan fick sålt 10 st Rom o Cola. Vi räddade nog veckans försäljningssiffror.
Rom-stopp IMG_1200

Annons

2 kommentarer

  1. Hur åkte ni? Till en annan Ö eller en annan Vik? Men det verkar vara hålligång i alla fall. fast hummerfilmen var ju väldigt kort såg bara Jonas sedan var det slut.
    Ni ser ut o det bra o det är väl huvudsaken. Kram till er båda från oss båda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s