Martinique, Kejsarinnan Josephine och Slaget om Trafalgar

År 1804, Napoleon styrde och ställde i Europa och i Karibien så styrde och ställde Britterna. Men skepp var det alltid ont om i Karibien så kom någon smart engelsman på att klippan Diamond Rock utanför Martinique låg där britterna skulle placerat ett skepp, om man hade haft något. Klippan rekvirerades och man började utrusta klippan som ett skepp, HMS Diamond Rock blev dess namn.

DSC_0008
Diamond Rock, utan skepps utstyrsel

Napoleon blev minst sagt glad när han hörde detta. Martinique var ju trots allt hans hustru Josephines födelseplats (200 hektar 150 slavar stor plantage) Men Napoleon var ingen havets man, han ansåg att sjömännen var ett gäng skolkare. Nåväl han skickade iväg sin flotta med Admiral Villeneuve i spetsen för att återta klippan och samtidigt förgöra den brittiska Admiralen Horatio Nelson. Villeneuve lyckades smita ut från den brittiska blockaden av Frankrike och satte kursen mot Martinique. Lord Nelson var inte sen att följa efter. Men han blev lite fel informerad om vart han skulle, så han seglade ner till Trinidad. Admiral Villeneuve fritog klippan och återvände till Frankrike utan att ha träffat på Lord Nelson.
Napoleon blev inte så glad över att Lord Nelson och britterna fortfarande hade makten över haven och beordrade därför Admiral Villeneuve att avgå, Villeneuve ville inte avgå med vanära utan valde att dö i strid istället. Så han seglade iväg till Trafalgar med sin dåligt utrustade flotta för att möta Nelson där. Ironiskt nog så överlevde Villeneuve, som ville dö, slaget och Lord Nelson avled.

Så på så sätt hänger Martinique och Slaget vid Trafalgar ihop. Plantagen där Josephine föddes låg inte så långt från byn Trois Islet.

DSC_0013

Annons

En kommentar

  1. Du är snart så spränglärd efter allt resande att du kan börja jobba som lärare Ann-Sofi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s