Läxhjälp

Japp, då har man ställt upp och varit volontär oxå, mycket man prövar på nu för tiden.

Amerikanare är väldigt mycket för välgörenhet, har väl lite skattemässiga fördelar i USA tror jag. När då amerikanarna seglar ut i stora vida världen så tar de, liksom andra, med sig sina vanor hemifrån så även välgörenhetstänket.

På det lokala VHF nätet har det pratats mycket om Childrens Reading Program, dvs vi yachtisar åker tillsammans till en av de fattigare delarna av Grenada och hjälper barn och ungdomar med sin läxläsning. Framför allt då med att läsa och träna matte. Tja läsa kan jag och matte på lågstadienivå fixar jag nog det med, så jag anmälde mig.

Just denna lördagen var det många volontärer, nästan lika många som det var barn. Lite trist för det hade nog varit roligare och mer stimulerande med 3-4 barn i varje grupp, än som det blev nu 1-2 barn/vuxen.

Men det var kul ändå, att träffa alla dessa barn, som var så blyga och försagda hela tiden, trots att de träffat de flesta yachtisarna flera gånger. Men det som fascinerade mig var att så många barn dök upp en lördagsmorgon för att träna på läsning och matte. Det skulle varit i Sverige det…….

Efter någon timme så blev det gemensam samling och multiplikationsträning. Och jag måste säga att jag blev imponerad. Först så tänkte jag att hur i hela fridens dar kan de lära sig något på detta men det var inte för att lära, det var ett förhör.
Alla barnen satt i kör och rabblade den tabell som en lärare (tror jag hon var) ropade upp. Läraren gick sedan runt och lyssnade. De som var mest tongivande bad hon vara tysta, hon fortsatte att lyssna och titta. Såg några grabbar i 9-10 års åldern som bara rörde på läpparna, men på fel sätt. Hela gänget blev beordrade att stå upp, övriga skulle vara tysta så fick killarna rabbla tabeller till läraren var nöjd och då fick övriga börja rabbla de med.
När de kom upp till åttans tabell så blev det lite glesare mellan rösterna och läraren höll ett långt förmaningstal om vikten av att kunna sina tabeller. Hon fick iallafall alla att lova att kunna åttans tabell till nästa gång.

Annons

2 kommentarer

  1. Kanske något att ta efter i svenska skolan. Många annorlunda upplevelser får ni. Kram Eva (hälsa pågen)

  2. Bra att ni hjälper till. Var det engångsgrej eller blir det fler gånger.
    Här hemma är det ju ett väldigt hallå om skolfrågor och just matten är extra het just nu. Skolan i Sverige kanske också skulle behöva volontärer som kan hjälpa till vid behov. I Cajsas Universitet kan dom i princip ringa och få hjälp av en äldrekursare om det är något de kört fast på. Verkar vettigt.
    Ha det gött, Kram till er båda från oss båda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s