Proviantering med förhinder

Det finns en grupp på Facebook som heter Venezuela Cruiser, händer väl inte så speciellt mycket i den gruppen av förklarliga skäl. Men härom dagen dök det upp ett litet förtvivlat meddelande.

image

En kanske ganska normal inköpslista, men personen ifråga fick gå tomhänt från affären. Eller iallafall går därifrån utan att ha strukit allt på listan.

Ungefär så ser det ut när jag skall proviantera också. Fast av andra orsaker än i Venezuela.

Jag har en inköpslista som jag började skriva i Antigua, den är fortfarande med i affären och jag har ännu inte kunnat beta av mer än kanske 3-5 varor. För er i Sverige är det inga konstiga saker. Det är pumpa kärnor, solrosfrön, Creme Fraiche, Avocado, naturell Yoghurt, vanlig hård ost med lite smak, vispgrädde som inte är högpastöriserad, hel vitpeppar, mm mm

Att vi inte får tag på Avocado är beroende på säsongen de är helt enkelt inte mogna än. Helt OK för om någon månad kan jag riktigt frossa i dem.

Och jag kan ju även förstå varför det är så magert på mejerisidan. Det är inte så vanligt med kylskåp och det är ju ett krav för att man ska kunna hantera mejerivaror. De kan ju inte bara ställa prylarna utanför huset som vi kan på vintern iallafall. Mejeriprodukter tillhör inte deras naturliga kost.

Fröer, måste de nog också importera och tillhör nog inte heller deras kost, så OK jag fattar och har nog gett upp på den biten. Vad jag skall med fröer till? Baka fröbröd förståss  Ler 

 

Men tänk så tomt det skulle bli på hyllorna i Sverige om vi bara hade svenska varor och sådant som tillhör den svenska kosten! Inga avocados, tomater, vindruvor, kryddor, ris, pasta. Potatis skulle nog finnas men kanske inte så många olika varianter.

Fast å andra sidan så får man tag på sånt som överhuvudtaget inte finns i Sverige. Men då inställer sig frågan vad gör man med det?

En Christophen t.ex. Det är en grönsak som ser ut som en stor Avocado, men är ljusgrön. Man skalar den under rinnande vatten eller i en bunke med vatten, annars blir man så klistrig om händerna. Skär den i bitar, kokar i lättsaltat vatten låter svalna och blandar ner i en sallad. Smaka lite grand som gurka.

För att inte tala om alla konstiga frukter, man hittar. Goda är dom iallafall.

Fisk och skaldjur. Mums. Kostar inte ens hälften av vad det kostar hemma i Sverige, fick tag på färska (= råa) räkor på Trinidad till det facila priset av 25 TTdollar/pound dvs ca 100 kr /kg. Vi köpte 2 kg och kokade sedan frossade vi.

Nä, det blir nog till att lägga om kosten till att passa utbudet av varor och det blir inte det lättaste kan ja ju då meddela.

Kostnadsbilden då? Tycker nog att matkontot blir ganska högt här jämfört med i Grekland t.ex. I Grekland när vi gick och handlade var det mycket sällan som notan hamnade på mer än 100 €. Vi handlar med samma intervall här, ungefär var 10e dag och ungefär samma sorts varor, och här hamnar notan lätt på det dubbla.

Det som är enklast att jämföra är nog öl (ja ja, jag vet att det inte är mat).
1 burk, 33 cl 5,5% öl kostar i Grekland 0,45-0.50 (ca 4 kr) här kostar den 3,55 EC$ (8,60SEK) . Ja i affären! i baren så säljs ölen i flaskor om 27 cl och kostar då ca 24 kr, en sådan flaska kostar i affären 8 kr. På en bar i Grekland fick man 50 cl öl för ca 35 kr! Vad ölen kostar i Sverige har nog du som läser bättre koll på än vad jag har.

Någon sa till mig för något år sedan att de inte hade råd att segla i Medelhavet och därför valde bort det området på sin jorden runt segling. Idag förstår jag inte riktigt det uttalandet.

Men man ska ju ta seden dit man kommer och vi håller sakta sakta på att lära oss seden här. Men det tar tid att lära gamla hundar att sitta!

Annons

3 kommentarer

  1. Jag är inte så hemma på matvaror men en burk öl 33 cl på c:a vol.% kostar från c:a 10.- och uppå

  2. Så kul att läsa er blogg igen – tappade alla bokmärken när min gamla dator gick sönder men letar nu upp er igen. Nu ska jag läsa om vad ni haft för er på sista tiden.
    Cia i Adastra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s