Marknadsdag

Vi insåg nu i helgen att vi samlar på marknader. Speciellt färskvarumarknader. Varje nytt ställe vi kommer till så tar vi reda på om det är marknad någonstans och när. Har vi inget inbokat så försöker vi stanna så länge, eller komma tillbaka, så att vi kan besöka marknaden.
Pulsen, lukterna, synerna är så underbart härliga.

Vi har ju besökt några stycken vid det här laget och marknaden här i Port of Spain kommer högt på listan. Den hittills oslagna marknaden är den i Saluhallen i La Rochelle, Frankrike sedan kommer nog marknaden i Faro där vi hittade det hittills bästa fläskköttet och det dessutom fanns en välsorterad livsmedelsbutik. Onsdagsmarknaden i Aghios Nikolaos, marknaden i Syracus Sicilien och så denna i Port of Spain är de som hittills är värda att nämnas.

Man är ju lite misstänksam när man köper färskt kött och färsk fisk på en marknad med tanke på temperaturen. Men här var det ingen fara. Dels så startade marknaden kl 0400 och vi var där omkring kl 0700. Marknaden är inomhus i en stenbyggnad och alla diskar är gjutna vilket gör att de bevarar kylan. Sedan är det ofantliga mängder med is runt allting. Nej den svaga länken är snarare transporten tillbaka till båten. Fast nu hade vi stoppat ner en massa kylklampar i kylbagen, så det var ordentligt kallt även om det tog ca 1,5 timme innan vi var hemma igen.
Men de som vi åkte tillsammans med hade inte ens kylbag med sig……….

Här fanns frukt, grönsaker, fisk, kött, kryddor. Fast hel vitpeppar är svårt att få tag på. Har hittills bara hittat mald. Jag tycker att den hela som man maler själv i en kvarn håller bättre än den malda och dessutom påverkas inte den hela av fukten som vi har här. Men jag får snart kapitulera till den färdig malda.
Men färsk muskotnöt, mycket större och en helt annan färg än de vi kan köpa hemma i Sverige och antagligen mycket mer smak, färsk kanel i alla former utom mald! Man har ju ofta kanel i matlagningen och då låter man en kanelstav koka med i grytan eller i såsen.
Sedan har de en bark som heter Mabi som man kokar tillsammans med ingefära, stjärnanis, kanel, socker både vitt och brun och vatten. Silar ifrån alla kryddorna och kyler väl innan man dricker det. Men man måste nog vara född i Karibien för att uppskatta denna dryck. Har försökt både med färdig, köpt i supermarketen och egen tillverkad. Men nej bitter lakritssmak och jättesött är inget som tilltalar mig. Då dricker jag hellre Mango juice.

Fast jag upptäckte nu på marknaden att vi är i en mittemellanperiod vad gäller frukt. Mango säsongen har precis tagit slut och då går det inte att uppbringa någon mango överhuvudtaget och Avocado säsongen har inte kommit igång än medan vattenmeloner säljs i massor.

 

Vid fiskdiskarna såg vi en fisk som vi hoppats på bara få se i vattnet. Haj! Både vanlig haj och Hammarhaj. Små, ca 1 m långa, var de oxå. Lite tragisk då haj så en utrotningshotad art mycket beroende på asiaters vurm för hajfensoppa.

Anledningen till att man fångar haj och säljer här på Trinidad är att Bake’n Shark är en av de traditionella rätterna, både sk Street Food och på restaurang. Men det finns hopp för hajarna här på Trinidad iallafall. Man har startat en kampanj för att använda annan sorts fisk i maträtten istället för haj.

Annons

En kommentar

  1. Det är alltid kul med marknader och saluhallar, kommersen, dofterna ja allt runt omkring. Konstigt att dom inte har Avocado det finns ju här, fast de är väl importerade från Nya Zeeland eller nåt.
    Ni är ju inte sysslolösa i alla fall.
    Här hemma börjar det våras Bofinkarna kom nu i helgen, blåsippor börja sticka upp, så det finns hopp.
    Husbilen står beredd på garageuppfarten så nu väntar vi på att de ska bli varmt även på nätterna nu i natt var det någon minusgrad och frost på gräsmattan mitt på dagen hade vi nog 10-12°.
    Ha det gött. Kram till er båda från oss båda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s