Steelband tävling–Parade of Bands

IMG_1482

Steelband, dvs orkestrar som enbart har oljefat att spela på är väl det mest typiskt karibiskt man kan tänka sig. Fast numera är det inte tomma oljefat utan specialtillverkade och finstämda trummor som tillverkas här i Trinidad.

Traditionen att spela på oljefat är inte speciellt gammal. Det började egentligen 1789 när franska plantageägare flydde från den franska ön Martinique tillsammans med sina slavar för att komma undan den franska revolutionen som tydligen spred sig ända hit. Slavar från andra karibiska öar anslöt och de etablerade en egen liten koloni här på Trinidad och Tobago (TT) innan spanjorerna lämnade över TT till britterna.
Traditionen med att hålla en Karneval var fransk från början men slavarna fick inte vara med, så de anordnade i stället en Canboulay och det är från Canboulay som TTs karneval har sitt ursprung. Det var från början en skördefest med musik, dans sång och högläsning. Instrument var det inte så gott om så man började att spela på tomma oljefat, kastruller och soptunnelock. Man kompletterade med stämda bambustockar som bankades ner i marken och på så sätt lyckades man få fram olika toner. Så småningom så övergick man till att stämma oljefaten, och numera så använder man inte tomma oljefat utan använder specialtillverkade trummor i stål, som fortfarande ser ut som oljefat. Förutom de små trummorna som man spelar melodin på som ser ut som stora grytor.

 

 

IMG_1490

Vi var och tittade på finalen för Medium och Stora Steelband. Medium får innehålla max 80 personer och ett Stort band 100-120 personer. Vinstsummorna är stora. Vinnarbandet får ca 1.000.000 TT$ ( ungefär lika mycket i SEK). Det var 10 band i varje klass och varje band har sina egna trummor. Det innebär en paus på 20-30 minuter mellan varje band. Sedan spelar de i 8 minuter. Överskrider de speltiden så blir det minuspoäng. Antalet bandmedlemmar är också viktigt. Är man inte 100 personer så får man inte vara med i Stora Steelband gruppen. Det är kontrollanter som kontrollräknar. Det är svårt att förstå att det är så stort detta med steelband men det var verkligen en folkfest. Det var slutsålt på arenan.

Inte ens i pauserna var det musikfritt. Då fick DJ:n fritt spelrum. Ett litet smakprov här. Kolla även in farbrorn i den rutiga skjortan, i varje paus stod han upp och dansade till musiken.
Killen i den gul-svart randiga tröjan var där tillsammans med 3 tjejjer. De var nere i baren och köpte en hela Absolut strax innan det började, och en kasse med läsk. Flaskan var slut strax efter halvtid, men de var lugna och fina och sov så gott emellanåt.

Pausmusik

 

Och låter japp, det gör det. Öronpropparna var väldigt bra att ha. Här är två smakprov.

http://youtu.be/dqDi9R_VxHA

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s