VHF

För att kommunicera med hamnar, andra båtar få väder och navigationsvarningar så använder man en VHF, en radiosändare som når till horisonten. Och var horisonten är beror på var antennen sitter och hur stark sändare man har. Men oftast är det antenn placeringen som spelar roll. Desto högre upp man sätter antennen desto längre räckvidd får man.

DSC_0008

Här i Karibien används VHFn väldigt flitigt. Vi har faktiskt inte varit med om att använda den så mycket tidigare.
I Europa så är det mest för att anropa hamnar och lyssna på väder och navigationsvarningar. Men här används den till allt! Fast väder o liknande sänds ut väldigt sporadiskt inte som Europa där det sänds varje eller varannan timme.

Här på Grenada har vi seglare till och med en egen kanal med repeater sändare som gör att sändningarna hörs över hela Grendada även de norra öarna!

Varje morgon kl 0730 så går Sailors Net igång. Någon (förutbestämd) är ansvarig för sändningen (Net Controller) och här dryftas det mesta. Nyanlända får en chans att presentera sig och båtar som lämnar kan säga hej då till alla. Här presenteras Social Events som arrangeras av seglarna och av andra. Det annonseras om när shoppingbussarna går till Supermarketen från de olika vikarna, man kan sälja/byta/låna prylar och lokala företag kan presentera sig.

Många använder dessutom VHF istället för telefon för att snacka med båtkompisen en bit bort antingen i samma vik eller i en annan vik. Man ropar upp restaurangen och bokar bord, taxi för att boka, Marinan för att kolla om det är ledigt vid diesel och vattenbunkringen, eller så ropar man upp killen som åker runt på ankarplatserna med en stor vattentank så att man enkelt kan fylla upp sin egna vattentank.

Vad jag förstått så finns det liknande nät runt om på de olika öarna. Ett fantastiskt sätt att lära känna det lokala utbudet och båtarna runt omkring.

 

Många är väldigt kreativa i namngivningen av sina båtar. Här finns bl a en Nautic Cat (uttalas som [nåti kat] dvs olydiga katten), en Just Now, en Never Board (Uttalet blir i översättning Aldrig Tråkigt) och det kan bli lite lustigt ibland när de ropar upp varandra

“Just Now Just Now Just Now – Never Board “

 

Over and out from Lady Annila,

Annons

3 kommentarer

 1. Det var ju ett jättekäckt sätt att använda VHF:n. Förekommer i Husbilskretsar, men mera då som kontakt mellan bilar som kompiskör. Räckvidden blir inte så lång på land.

 2. Hej!

  Jodå, här i Licata är det nätrapport till oss seglare varje morgon kl. 9.00 utom söndagar. Rubriker är bl.a. Väder,sjuk och hälsovård för seglare och deras djur,hos and goodbyes, taxichares, gemensamma program, vi är lekledare för Boule och Mölkky.

  Nåja detta om detta. Har även den sorgliga nyheten att Philippe på S/Y Limani Mou som även ni känner från Ag. Nic. I går omkom i en trafikolycka- blev på cykel påkörd av en bil och avled omedelbart. Världen är grym och farlig.

  Vi mår utmärkt och det verkar som gör det samma!

  Sköt om er,

  Harriet och Gustaf

  Skickat från min iPad

  15 feb 2014 kl. 10:25 skrev Lady Annilas Blog :

  > >

 3. Nu är ni ”rätt” nära varandra ni och Cajsa. På kartan ser det nära ut men verkligheten är säkert en annan. Hon är i San Juan på Puerto Rico och spelår golftävling 16-18/2.
  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s