Dedokanesarna – 1

Dedokanesarna eller Tolvöarna som de också kallas är ögruppen som ligger närmast Turkiet i östra Egeiska havet. Den mest nordliga ön är Arki och den sydligaste är Rohdos. Så nu vet ni var vi är någonstans. Vi kommer att hålla oss från i området Kos till Samos (som tillhör Sporaderna)

Vi lämnade Tinos och gick till Patmos som är en ganska liten ö, bara 34 km2. Den kallas för den heliga ön, därför att det var här, i en liten grotta, som Uppenbarelseboken skrevs av evangelisten Johannes. Han lär ha varit här omkring år 95 efter Kristus. Ungefär 1000 år senare byggdes munkklostret. Patmos har sedan urminnes tider varit ett mål för Pilgrimmer, dels pga Johannes och dels för att det innan grekerna övergav sin gamla tro, så var Patmos ett centrum för dyrkan av Zeus, Dionysos, Apollo och Artemis.

Vi gick till Patmos och huvudorten Skala därför att en Meltimi var i antågande och räknade med att få stanna här i 2-4 dagar. En Meltimi är en kraftig vind, kuling eller mer, som blåser från N eller NW. Så den söker man gärna skydd för.

Men är man nu på en relativt liten ö med mycket historia så måste man ju se sig omkring. Sagt och gjort, vi gick väg för att hyra varsin scooter eller moppe. Men det blev det inget av. Vi hade inte rätt bokstäver i vårt körkort! Så jag och Jonas hyrde en liten 4-hjuling och Johan hyrde en EU-moppe, så åkte vi ut på äventyr.

Vi började med munkklostret som ligger högst upp på en klippa och är omgiven av en Chora, som jag tror betyder by.

Utsikten var imponerade

DSC_0183 DSC_0189

Klostret var imponerande, tyvärr så var det fotografi förbud och det var gott om munkar som smög omkring och kontrollerade att förbudet efterlevdes. Men om ni googlar Patmos så hittar ni säkert bilder på det hela.

En del av husen i Choran var riktigt gamla

DSC_0198

Kolla årtalet ovanför dörren.

Det var ganska varmt, och för att få lite cirkulation på luften i husen, men ändå inte få insyn, så hade man tunna draperier för dörren, som var öppen.

När vi gick omkring i klostret så tyckte vi att det var ganska många killar som var här och turistade. Men vi tänkte inte så mycket mer på det. Vi åkte vidare till den heliga grottan där Uppenbarelseboken skrevs och det var lika dant där. Massor med killar.
Vi fortsatte ner för berget och åkte till den sydliga delen av ön för att äta lunch. Samma sak här. Nu började vi bli lite fundersamma.

När vi så var tillbaka i Skala så far det fullt med ballonger på lyktstolparna, i regnbågens alla färger. Och ännu mer killar. Nu ser man att de gärna håller varandra i handen. Utanför byn ligger ett stort kryssningsfartyg med plats för sisådär 2000 passagerare. Vi misstänker att det var en Gay-cruise som stannat till på Patmos. Dagen efter var kryssningsfartyget och alla killar borta.

Den här skylten finns på P-platsen utanför grottan. Det är inte så enkelt med främmande språk.

DSC_0205

Också ett bevis på att vi faktiskt hade en 4-hjuling

DSC_0203

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s