Södra Kroatien

Nu har vi varit i Kroatien i knappt 2 veckor. Och vi har bara njutit hela tiden. Underbara ankarvikar, ibland öde dvs bara vi, ibland utanför en liten by med eller utan andra segelbåtar. Att luffa runt här mellan fastland och öar och olika vikar är verkligen en lisa för själen. Här är så lungt, hela atomosfären är stressfri. Till och med när vi var inne i de lite större städerna Dubrovnik och Makarska så var det bara lungt. Annars när man kommer till en stad så brukar man känna stressen i luften, men inte här.

Naturen är sanslöst vacker. Tallar och cypresser är det tongivande inslaget i naturen. Och så förståss de grå bergen i bakgrunden. Just här runt Makarska så är bergen omkring 1700 möh.

Snö på kreta Snö på kreta

Cavtat                                                        Promanja

Snö på kreta Snö på kreta

En liten vik på Korcula                                 Dubrovnik, om man följer kölvattnet.

För att byta miljö, behöver man inte färdas så långt heller. 30 nm är långt här, en normal dagsetapp ligger på 10-15 nm. Men ibland har man stannat för länge på något ställe och då får man gå lite längre sträcka. Vi har ju trots allt inte all tid i världen. Även om det känns så ibland.

Många har sagt till oss “att till Kroatien kan man inte segla där är dyrt”. Men vi håller inte riktigt med. Visst kostar det en liten slant när man klarerar in, Avgiften är i 2 delar och den ena är i förhållande till båtens storlek och gäller i 12 månader, den andra avgiften är beroende på hur länge du tänker stanna i landet. Vi fick betala ca 2500 SEK  i årsavgift och 875 SEK för att vara här i 1 månad. När den månaden är slut kan man förlänga mot ny avgift och så länge man vill stanna.
Ligger man i en ACI Marina (statsägd) kostar det för oss ca 800 SEK per natt, ligger vi vid stadskajen kostar det ca 600 SEK + el o vatten. Men det finns så många vikar att ankra gratis i, väljer man en boj får man naturligtvis betala och det finns vikar man får betala för att ankra i också men dit behöver man ju inte gå.

Maten är hyfsat billig. Fyllde på frysen med 5 middagar (lammstek, kotletter, sidfläsk, skinkstek) samt en del övriga stapelvaror 600 SEK! Bankomaten kan  ju ge en hint om vilka belopp som ett normal uttag är. De förprogrammerade beloppen stannade på 700 Kunas dvs lite drygt 800 sek.

Vädret, ja just det. Vi är i början av säsongen. Det är inte sommar här riktigt än, även om det känns så för en frusen nordbo. Dagstempen ligger på ca 22 grader och vi har ca 19 gr i vattnet.

Snö på kreta Snö på kreta Premiärdopp 30 april 2012                          Jonas någon dag senare.

I de norra delarna har det varit riktigt eländigt väder med regn blåst och åska. Här där vi är, antingen i södra centrala Adriatiska eller norra södra Adriatiska har vi haft åska på avstånd en dag och dimma en dag, annars har vi haft mycket vackert väder.

Snö på kreta Snö på kreta

En stunden så har man lite sikt, nästa ser man knappt fören. Tur vi har radar.

Men har vi inte haft så mycket vind. I dag skulle vi ha haft blåsigt och regn. Men meteorologerna hade fel. Mulet ja, regn nej, vind nix. Och här ligger vi i en otroligt vacker vik, väl skyddad för elaka vindar. Nåja vi fick njuta av en underbar lunch idag istället. Träkolsgrillad kotlettrad från lamm. Mums!!! och det bytet tycker jag var helt OK.

Snö på kreta

Men det var tur att kocken sa att det var kotlettrad, för det såg man inte när man fick det serverat. Styckningskonsten varierar verkligen från land till land. I Sverige hade man nog grillat hela kotlettraden på ett galler, men inte här. Kotlettraden hackades upp i mindre bitar och träddes upp på ett 1,5 långt spett innan det sakta fick rotera över glöden.

Och jag undrar jag om det inte var fåraherden som red förbi igår som levererade lammen

Snö på kreta

Så nu ligger vi här i sittbrunnen och orkar inte så mycket mer idag. Molnen har spruckit upp och vi får lite kvällssol att njuta av.

 

Också en liten frågesport. Vad är detta för en manick?

Snö på kreta

Annons

8 kommentarer

  1. Oj vad härligt det måste vara att vistas så i Kroatien och med det lugn som ni beskriver. Det får nog bli en semester i Kroatien känns det som. Vi i Viken önskar er en fortsatt skön resa. Monica o Anders

  2. Ja det är verkligen ett underbart sätt att resa på. Det största problemet är att man har möjlighet att besöka alla intressanta platser och det blir lite svårt att välja ibland. Det kan ju även bli för mycket av det goda. Eller som vi skämtsamt säger: ”Nu räcker det med stenhögar” när vi sett för många gamla byggnader eller ruiner.

  3. Dubrovnik är helt underbart. Det var andra gången vi var här och nu kunde vi strosa runt på bakgatorna och inte bara bland de historiskt intressanta byggnaderna. Denna gång så insåg jag att denna gamla stad var Dubrovnik. Har tidigare trott att det varit typ Gamla Stan i Stockholm och att ett nyare Dubrovnik fanns utanför murarna. Men så var ju inte fallet.

  4. Ja, ni verkar ha det skönt. Här hade vi -4 grader inatt, men nu skiner solen, så det har blivit lite varmare. Tage är på Götaström o spelar Gubbagolf, så hoppas han får en trevlig dag. Många hälsningar till er båda från oss ❤

  5. Den lilla manicken ser ju ut som en fönsterluckshållare….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s