Trogir

Trogir är en stad som står med UNESCOs världsarvs lista. och när man kliver innan för murarna till denna gamla stad förstår man varför. Medeltiden bara ramlade över en. Hade det inte varit för alla skyltar om billiga T-shirts så hade man trott att man hamnat i en annan tidsålder.
Snö på kreta Snö på kreta

Till och med de gamla portarna hade man kvar, fyllda med respektingivande taggar. Alla affärsskyltar är utformade på likartat vis, dvs som banéerna ni ser på bilden.

Precis innanför denna port hittade jag en sten med en inskription

Snö på kreta

Mina kunskaper i romerska siffror är inte så stor. Men man kan ju undra varför de skrev ut “sextius” ??

Gatustenarna kan inte ha blivit flyttade på många många år. inne vid husväggen syns fortfarande spår efter stenhuggningen, 5-10 cm från husväggen så sluttar stenen ner ca 3 cm och är helt blanksliten. Det måste ju innebära att stenen blivit nernött av århundranden av användning.

För att kunna fotografera detta hade jag varit tvungen att lägga mig ner på magen på gatan, och det var liiiiiite för mycket folk runt omkring. Har inte riktigt lärt mig att ignorera omvärlden som den äkta fotografen måste göra.

Torget var omgärdat av fantastiska hus och St Laurentius katedralen. Portalen in till katedralen är tillverkad av den dalmatiske skulptören Mäster Radovan omkring år 1240. På varsin sida om portalen är ett lejon och på lejonet står Adam och Eva, jag fick bara med Eva på bilden. Klocktornet, med en underbar klang, byggdes i början av 1400-talet och är i venetiansk gotisk stil.

Snö på kretaSnö på kreta Snö på kreta

Trogir grundades av Greker från ön Vis 380 f.kr, fast de kallade staden för Tragyrion (getön). 78 e.kr kom Romarna och de döpte om staden till Tragurium. På medeltiden skyddades staden av den bysantinska flottan, men det hjälpte föga mot saracenerna som lade staden i ruiner år 1123. Det tog ca 70 år innan Trogir började befolkas igen. De som såg till att Trogir blev vad det är i dag var de Ungerska kungarna och sedan venetianarna.

Vi är många besökare, och en del har skissblocket med sig i stället för kameran. Det ser så rofyllt ut när de sitter på sin lilla stol och är helt borta för omvärlden, koncentrerad på sin skiss/målning.

Snö på kreta

Trogir är inte så stort och begränsad av vatten då den gamla staden är byggd på en liten ö. Men det finns gott om broar över till fastlandet och där har staden fortsatt att växa.
Vi blev glada när vi hittade en frukt och grönsaksmarknad som hade även färdiga produkter. Annars är det mest sticklingar till tomater, paprika osv just nu.
En skål med smågodis fick vi iallafall tag på…..

IMG_0064

….nyttigt smågodis!

 

Svaret på förra inläggets gåta:

Snö på kreta
Japp, en fönsterluck hållare.

Annons

4 kommentarer

  1. Det är ju fantastiskt, att allt detta finns kvar efter så lång tid. Fantastiskt. Kram på er.

  2. Inskriften årtalet blir 1454 IDVS 9 Sextius, Sextius ett ganska vanligt namn i italien. Någon potentat bodde säkert där. Nu pratar vi
    om tiden c:a 150 år före vår anfader Molitaeus som levde i slutet av 1500 talet. Fantastiskt att hus finns bevarade från den tiden.

  3. Tack Pappa För att du skingrar mystiken. Och visst är det fantastiskt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s