Nej-dagen

Den 28 oktober 1940 sa Greklands dåvarande premiärminister Nej till att upplåta grekisk mark åt Italienarna. Varav italienarna svarade med att “då är det krig” och även Grekland blev indraget i 2:a världskriget.

Lite förenklat men i stora drag är det historien bakom Nej dagen som numera är helgdag i Grekland. Allt är stängt, utom några hoppfulla restauranger och barer.

 

Stan är smyckad med grekiska flaggor DSC_0028

 

och idag är det stor ceremoni vid den Okände Soldatens grav. Massvis med scouter och andra ungdomsorganisationer, militärer, politiska och militära dignitärer, några präster och en musikkår.

DSC_0024DSC_0025DSC_0029

Och trots att man inte begrep att ljud av vad dom sa så förstod man den högtidliga stämningen.

När ceremonin vid Den Okände Soldatens Grav var överstökad, började folket att gå ner mot hamnen, och vi följde efter. Där hade en sanslös massa barn och ungdomar samlats. Alla i vit överdel och mörk kjol eller mörka byxor. Några var klädda i vackra nationaldräkter.

DSC_0040DSC_0042

Under veckan som gått, har vi gång på gång stött på ett gäng ungdomar som har tränat i att marschera i grupp. Nu förstod vi vad det var frågan om. Alla ungdomarna skulle marschera från hamnen och upp till torget. Men att hålla takten är inte lätt, hur mycket man än har tränat.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s