Mat!

Go mad, möe mad och mad i räddan ti  (översättning: god mat, mycket mat och mat i rättan tid) Jo det kan vi väl hålla med om allihop. Men ibland är det inte så enkelt.

Jag måste börja med att vi svenskar är otroligt bortskämda med livsmedelsaffärer med ett brett sortiment. Känner vi för att laga Grekiskt, italienskt, indiskt, mexikanskt, thai eller you name it, så går vi bara till ICA/Konsum/Hemköp och hittar alla de ingredienser som vi behöver. Är det något väldigt udda kanske det kan vara lite mer besvärligt på en liten ort, men bor man i t.ex Malmö tar man sig till Möllevångstorget och kan garanterat hittat vad man söker.

Riktigt så bra är det inte när man kommer lite mer söder ut. I Portugal var det väldigt svårt/snudd på omöjligt att hitta importerade livsmedel.
I Spanien, Italien och här i Grekland är det något enklare.

Här i Grekland är det ett annat problem, vad i h—-e står det på burken och vad är det?

DSC_0060

Vi hittade den bland mejeriprodukterna och trodde att det var Creme Fraiche eller Gräddfil.
Nix, men blandat med majonäs funkade det bra till en potatissallad istället för Creme Fraich. Jag tror att det är kvarg, inte helt slät i konstistensen men inte så korning som Keso.

Ibland så får man ju idétorka i köket, och att då surfa runt på receptsajterna brukar råda bot. Glad i hågen knatar man iväg med sin inköpslista baserad på det nya receptet. Vägen tillbaka till båten blir oftast med tunga och modstulna steg. Har man tur hittar man det mesta men inte tillräckligt mycket för att kunna laga rätten.
Oftast är det Creme Fraiche som fattas, och skall såsen/röran inte kokas så kan man blanda naturell youghurt med antingen Philadelfia ost naturell eller lite vispgrädde men om Creme Fraichen skall koka med i en soppa eller gryta så blir det problem. Än har jag inte hittat någon lösning, men det kanske ni kära läsare har.

Hör för leden så skulle jag köpa tvättmedel. Det var väldigt lätt, för en gång skull.

IMG_2394

Kände igen etiketten med en gång, även om flaskan var 3 gånger så stor som i Sverige. När jag kom till båten så kändes det lite underligt att jag förstod vad som stod på flaskan. Jag skrattade gott åt mig själv, texten var på dansk/norsk/svenska och finska!

Vad som däremot är mycket bättre här är kött!

DSC_0059

Vad säger ni om dessa fläskkotletter? Inte en gnutta vatten i stekpannan när man steker och smaken är fantastisk.

Fiskaffärer finns det gott om. I den här lilla staden Aghios Nikolaus finns det åtminstonde 2 st med ett hyfsat stort utbud.

 

I Portugal lärde vi oss ett nytt sätt att grilla kycklingen på.

DSC_0059

Man klipper upp längs ryggbenet och viker ut kycklingen. Lätt att krydda på båda sidorna och behöver kortare tid på grillen.

Italien, snacka om matland! Men dom har inte Creme Fraiche……

Riktiga skinkor, både kokt, rökt och torkade. Oliver, korvar, ostar, pasta mm mm. Det blev dyrt när man handlade i Italien för allt såg så gott ut och vi var lite svältfödda bra charkuterier efter Spanien.

Spanien, var nog den största matbesvikelsen, även om det fanns många höjdpunkter

DSC_0061

Pata Negra skinka var en.

Tapas i alla möjliga och möjliga varianter. Kockens fantasi verkade vara det enda som stoppade. Denna variant på bröd fick vi bara i Palma

DSC_0027

Men som sagt, vill man ha något som inte tillhör den inhemska matkulturen, blir det besvärligt. Så njut av att enkelt kunna hitta allt ni behöver i er lokala mataffär.

Köpte en Grekisk kokbok härförleden. Mycket intressant och gott. I kapitlet om kycklingrätter blev jag dock lite konfunderad. “Bryn kycklingklubborna runt om och låt dem sedan koka i 1,5 tim.” …… tittade efter vem som skrivit boken, namnet var väldigt engelskt klingande. Kanske var han van vid att använda höna isf kyckling.

Nej, nu är det dags att börja med kvällens middag. Här får ni menyn:

förrätt: Musslor och bacon på rågbröd med tomat

Huvudrätt: tupp tillagad á la gås (det är ju Mårtengås tid) Dvs fylld med katrinplommon och äpplen. Serveras med en gräddsås och kokt potatis samt grönsallad.

Efterrätt: Knäckig äppelkaka

Smaklig spis och trevlig helg!

Annons

6 kommentarer

  1. Härligt!
    Ja, idag är det Mårten.
    I morgon blir det gåsamiddag i skånsk tradition med svartsoppa o äppelkaka…

  2. Låter gott! Det går ett program på TV här hemma som heter ”Halv 8 hos mig”, Ska tipsa dem och att besöka er och tre andra båtar på Kreta. Det kunde va kul.
    Mat är kul och gott, att äta!
    Men inte att laga, säger en som bränner vid vatten i köket…..

  3. Tack för inspirerande mattankar! Har precis ätit gås, men måste säga att jag föredrar min egen variant.

  4. I stället för creme fraiche kan man väl ta grädde antar jag. Creme fraiche är ju ett relativt nytt påfund. Soppor o grytor har man ju gjort sedan urminnes tider utan creme fraiche.
    Men fy vad jag blev hungrig när jag såg alla dina bilder.
    Vi är ju inga skåningar men fågel ska vi ha ikväll, butiksgrillad kyckling, tyvärr inte grillad a la portugal. Jag har stängt in grillen i Friggebon, annars hade jag nog grillat a la portugal med lite Pirri Pirri.

  5. Jag brukar använda Turkisk eller Grekisk yoghurt i grytor. Den fasta formen av yoghurt som man måste skeda upp. Även om det ska koka lite. Ska klura lite på några varierade recept till er att prova!
    Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s