Kreta – Aghios Nikolaus

Efter att ha legat på Tilos och väntat på bättre väder i ca 10 dagar kunde vi äntligen lyfta upp ankaret och segla vidare.

Inte för att vistelsen på Tilos var trist på något sätt, vi hade ju trevligt sällskap av S/Y Lorna med Bo och Vivi-Maj. Det blev många trevliga kvällar de berättade om några av alla de minnen de har från sin långa segling. Bo och Vivi har varit ute och seglat i 12 år och besökt många spännande ställen som sätter lite griller i huvudet på oss. Vi får väl se vad det blir med dessa griller så småningom.

Hur som helst, efter att ha ridit ut ett blåsoväder (se förra inlägget) och ett ordentligt regnoväder med åska så fick vi äntligen ett väderfönster på drygt 24 timmar med N – NV vindar vilket passade oss perfekt då vi skulle åt sydväst, till östra Kreta.
Det är ca 120 nm segla och då vi ville vara framme i dagsljus, drog vi upp ankaret vid 14-tiden. Väldigt snart så upptäcker vi att vår heading (dvs riktningen på båtsymbolen i navigationssystemet) var ca 90 grader fel. Vi tittar på varandra och börjar fundera och felsöka. Först åtgärden, är det något som stör huvudkompassen? Nix. Andra åtgärden – kalibrera om kompassen. De som såg oss från land undrade nog vad vi höll på med. När man kalibrerar kompassen så kör man i en cirkel ett visst antal varv i en viss hastighet, så det kan nog se lite lustigt ut. Och det lyckades! Nu går båt och båtsymbol åt samma håll!

Seglingen ner till Kreta blev, som Jonas säger, en 15 poängare på en 10 gradig skala. Vi fick en bidevind/halvvind i princip hela vägen. Med vindar på max 10 m/s. Någon timme innan vi var framme dog vinden ut, precis enligt prognosen, och vi gick för motor. Vi var framme vid 10-tiden på förmiddagen och fick en plats mellan en grekisk (tom) båt och en holländsk (bebodd) båt. Mittemot ligger en Finsk båt, sedan är det en salig blandning av engelsmän, tyskar och fransmän på bryggan. Övervägande delen engelsmän och de flesta båtarna kommer att vara bebodda i vinter.
Stor skillnad mot marinan i Ayamonte där vi var förra vintern.

Hamnen består av en lång pir och 5 bryggor. Fyra av bryggorna är mer eller mindre ockuperade av långfärdsseglare och här ligger flera svenska båtar.

Det är ganska många sociala evenemang i hamnen. BBQ på söndagarna, en kör, syjunta varje tisdag mm mm. Även kurser i Grekiska så kan hända blir det en sådan, tycker att det är irriterande att inte kunna göra sig förstådd eller förstå. Eller att inte förstå vad det är man handlar i affären.

Staden Nikolaus som är huvudort i denna delen av Kreta är så där lagom stor att man kan promenera igenom hela stan på ca 30 minuter. Här är ett centrum med stort utbud av affärer och inte bara turistaffärer utan även “riktiga”. Så här ska vi nog kunna stå ut i några månader.

Entrén till marinan är kantad av benjaminfikusar. Inte visste jag att de kunde bära frukt!

DSC_0005

Första dagen blev det lunch ner i hamnen DSC_0006

och då ställer man sig frågan varför man serverar så trist mat där det är många turister? Nästa fråga är då varför i hela fridens dar man går in på en så uppenbar turistfälla………

Annons

3 kommentarer

 1. Skönt att ni är på plats hoppas ni slipper mer oväder. Benjaminerna i söder beter sig tydligen annorlunda än i våra krukor. Det borde väl finnas en hel del att göra på Kreta, många utflyktsmål, så ni får nog häcken full, grekiska historien eller myterna är ju rätt intressanta. Lära sig Grekiska, ja skadar kanske inte, men verkar svårt, med annat alfabet, ok värt att prova. Kram till er båda.

 2. Måste bara meddela att det det är roligt att följa er seglats och se de fina bilderna. Tyvärr blev det inte seglat så mycket för oss i somras. Vi målade huset för sista gången. Har varit ute längs kusten förstås men nu har vi funderingar på att sälja båten. Tyvärr är det väl inte ”läge” att sälja i dessa ”kristider!
  ”Guben” fick en infarkt för en månad sedan o man tänker ju genast, tänk om det hänt när han hissat segel ute till sjöss. Visst klarar jag av båten men vilket trauma det blir. Nu var vi hemma och det blev in till sjukhus o ballongsprängning.
  Men vi ser fram emot många fina brev från er i framtiden!
  Kram från bohusläningarna på Skaftö!

 3. Hej! Härligt att ni nått er övervintrings plats. Det ser jätte fint ut.
  Undrar om ni har träffat Sue och Colin? Deras segelbåt heter Merit. Hälsa dem i fall ni har. Vi övervintrade med dem i Turkiet och had många trevliga kvällar och shopping turer tillsammans. Så jag kan värmt rekommendera ett bekantskap med dem:)
  Ha det bra!
  Margaret

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s