Sicilien – Taormina

Från Messina gick vi söderut längs Siciliens kust till Taormina. Där kunde vi välja på att antingen ligga för ankare eller hyra en boj. Killen som äger bojarna kom och mötte oss och talade om att det kostade 50 € per natt för en boj. Eftersom vi ville kunna sova utan att oroa oss för draggande ankare beslöt vi oss för en boj. Det är skönt att börja en längre överfart när man är utvilad. Sträckan vi skall segla nu är känd för snabba väderomslag och oförutsedda vindökningar. Måste erkänna att vi är lite spända inför seglingen. Speciellt som våra tre olika vädersidor ger oss tre olika prognoser.

Bojarna i Taorminabukten ägs av en kille från Malta, George. Mycket trevlig och tillmötesgående kille som talar perfekt engelska. För bojhyran får man förutom att använda bojen även soporna hämtade kl 19 varje kväll och om man vill ha skjuts in till land, ordnar han även det. Behöver man  hjälp med något annat som att fylla campinggasflaskorna så fixar han det oxå. Kort sagt han var värd pengarna.

Byn som ligger nere vid vattnet heter Giordano Naxos. Det är här man handlar och fikar och åker vidare med buss eller tåg.

IMG_2315
Strand med servering

Tåget går igenom byn, vissa stannar vid stationen vissa inte. Här går bussar åt alla olika håll. Så man har mycket att välja på. Vi beslöt oss för att ta bussen upp till Taormina som ligger på bergstoppen rakt ovanför oss.

Som de flesta orterna/byarna här är den väldigt gammal och har många gamla sevärdheter från tiden då Sicilien var under grekiskt styre och även från romartiden. Den grekiska utomhus teatern är man mest stolt över. Men man tar ordentligt betalt för att visa upp den. 8 €/person ville man ha guide tillkom en kostnad för det.

Bussresan upp var fascinerande. Bussen klättrade uppåt på branta vägar som snirklade sig längs bergssidan. Hur busschaffisen fick runt bussen i hårnålskurvorna är ett mysterium, speciellt som små bilar var parkerade i kurvorna. Men vi kom både upp och ner. När man tyckte att det bliv lite för hissnande utsikt fick man vända blicken åt ett annat håll, det funkade. Men vilken utsikt! Om jag kommer tillbaka hit och skall bo på hotell står Hotel Villa Carlotte högt upp på listan. Ett hotell som klamrar sig fast på bergssluttningen och har en fantastisk utsikt över Medelhavet (www.hotelvillacarlottataormina.com)

IMG_2325

Mot söder, udden som skymtar i mitten, där ligger Riposto d’ell Etna

Taormina är nog en av de mest dekorerade byarna vi varit i. Stora blomkrukor, vackra arrangemang

IMG_2330 IMG_2326

Viktor har ett torg här

IMG_2317IMG_2318

Den gamla stadsbrunnen där alla hämtade sitt vatten förr i tiden finns fortfarande kvar. Nu används den mest som dricksfontän. Jag fick inte med hela brunnen på bilden men det är en stor skapelse bakom ryggen på killen .

IMG_2329

Ca 7 sjömil från Giordano Naxos ligger Riposto D’ell Etna precis vid foten av vulkanen Etna. Och det märks. Lavaaska ligger i stora högar på gatorna och allt har en grå-svart ton.
Marinan ligger mitt i staden och det är nära till allt. Enligt lokalinvånare vi talat med är det en bra hamn att övervintra i. Dels för att marinan ligger mitt i city och dels för att det är bra buss, tåg och flyg förbindelser. Flygplatsen i Catania ligger bara ca 30 minuter bort. Vi gick in i Riposto för att fylla på diesel och marinan är stor! En del av marinan är förberedd för segel och motorbåtar, men av någon anledning har den inte tagits i bruk än. Funderar man på att övervintra på Sicilien är detta ett klart alternativ till Ragusa Marina, som visserligen är billig men ligger 20 minuters bilväg från närmsta samhälle.

Matförrådet är fyllt (trots att jag fick slänga både fläskkarré och 1 hel kyckling som inte klarade transporten från affären i Messina till båten). Dieseltanken är fylld, gasolflaskorna fyllda. Väderprognoserna samstämmiga (lugnt väder) nu har vi inget mer att skylla på.

Grekland är nästa stopp!

Det får bli en utsiktsbild till, det var så vackert

IMG_2333

Detta är mot norr, mot Messina.

IMG_2322

Segelbåten längst till höger är Lady Annila!

Annons

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s