Vindar och väder

Vilken skillnad det är på oväder och oväder! Hemma i Sverige så är ju en kuling eller storm oftast över på ca 24 timmar. Men så är inte fallet här.

I början av veckan var det otroligt varmt (30-35 grader) och ganska svaga vindar från syd/sydost. Så tog vinden lite mer fart och vi jublade äntligen lite svalka, men ack vad vi bedrog oss. Vinden nästan brände i skinnet. Det var Siroccon som vi drabbats av. Och vinden hade värmts upp genom att färdats över Sahara. Inte konstigt att den var varm.

Så för några kvällar sedan, kl 18 närmare bestämt. försvann Siroccon och ersattes med en kuling-styvkuling från väst. Vinden blev något svalare och aggressivare. Mistralen bytte plats med Siroccon. Nu är vi inne på tredje dygnet med kulingvindar. Men enligt väderprognoserna skall vinden avta i helgen.

Nästan alla vindar här i Medelhavet har ett namn.

Mistral – som ursprungligen kallades “Magistralis” som betyder dominerande, överlägsen och är en kall och torr vind från nordväst. Mistralen är bildas när kall luft kommer ner över Frankrike och kanaliseras genom bergspassen i alperna och framför allt genom Rhone-dalen. Mistralen är vanligast i Lejonbukten och Genuabukten. Men emellanåt kan den komma ända ner till Sardinien och Balearerna. På vintrarna är det inte ovanligt att den kan blåsa i upp till 14 dagar. Vi har haft besök av Mistralen 3 dagar nu med vindstyrka på 15 m/s och byar på drygt 20 m/s.

Vendavales – är en stark sydvästlig vind som blåser mellan den Nordafrikanska och den Spanska kusten speciellt på senhösten och tidig vår. Vindstyrkorna kommer ofta upp i kuling och har ofta även med sig regn och åska. När denna vind når ända upp till Sardinien och Genua bukten kallas vinden för Libeccio.

Sirocco – används generellt för att beskriva alla vindar från syd som för med sig het luft från Afrika. När vinden färdas över vattnet tar den upp en del fuktighet som ibland resulterar i regn. Men det regnet är inte så kul, för då sanddammet i luften samlas i vattendropparna och allt blir smutsigt. Oftast vill man ju ha regn för att avsköljd. Att vinden kommer från Afrika känns. Den är het och nästan bränns mot huden, likaså att märks det tydligt att luftfuktigheten ökar.

 

Detta är de tre som vi hittills har varit med om. Det finns fler men de får ni leta reda på själva.

Undrar varför Sverige/Norden inte har namn på sina vindar? Eller är det bara något som jag har missat?

Annons

En kommentar

  1. Hade skrivit en lång kommentar men den försvann, men skit samma den var inte speciellt rolig. Ha det bra och hoppas att ni får någon vänligare vind.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s