Sardinien – Cagliari

Sardinien har en mycket lång historia, man tror att de första invånarna kom hit via en naturlig vägbank som förband Toscana med Sardinien för kanske 450.000 till 150.000 år sedan. En mängd olika kulter förenades så småningom i något som kallas för nuragkulturen. Nuragerna var herdar och krigare och deras bostäder var runda stentorn, nuraghi. Det finns ca 7000 st sådana lämningar runt om på ön. Sardinien har även bebotts av Fenicierna. De kom hit ca 1000 år f.Kr. När romarna hade segrat i de puniska krigen ockuperade de Sardinien och härskade över ön i ca 700 år trots att sarderna gjorde häftigt motstånd. Efter romarriket stred vandaler, bysantiner och araber om att härska över ön. Spanjorerna härskade här runt 1600-talet och i början av 1700 tillhörde Sardinien Österrike! Men man gjorde en bytesaffär med kungahuset Savoyen och bytte Sardinien mot Sicilen. När så alla olika kungahus i Italien enades till landet Italien blev Sardinien italienskt.

Huvudstaden på ön heter Cagliari, och grundades av Fenicierna som började med att anlägga hamnen. Staden blev en viktig knutpunkt för handeln med bl a Libanon och den Iberiska halvön.

Så är man historiskt intresserad och kunnig, har man en guldgruva att ösa ur på den här ön.
Gillar man fåglar, ska man åka hit på vår och höst. Många fåglar mellanlandar här på sin resa söder/norr ut.

En av anledningarna till att vi stannade två nätter i Cagliari var att vi ville se stan och framför allt gamla stadskärnan och vi valde årets hittills varmaste dag till att göra detta på. Ca 40 grader varmt. I skuggan.
Men vi kämpade oss runt och tittade, beundrade och klättrade i trappor.

Här är ett lite axplock av vad vi såg.

DSC_0023
Strandpromenaden mellan city och vår marina.

DSC_0029

 

Via Romana med sina hus från 1800-talet

DSC_0032 DSC_0030 DSC_0043
Några gatuvyer

 

 

Av någon anledning så misstänker jag att man kan surfa fritt just här……

DSC_0031

Vi knatade så högt upp vi kunde komma i den gamla stadskärnan och hamnade på den Spanska Bastionen.

DSC_0041 DSC_0042 DSC_0045

 

 

Utsikten var fantastisk

DSC_0044 DSC_0037

 

Just nu så kan jag bara rekommendera en resa hit! Sardinien är inte alls så turistinvaderad som t.ex Mallorca och har massor av orörd natur och oexploaterade stränder. Speciellt här i den södra delen.

Annons

En kommentar

  1. Verkar vara en sevärd ö med mycket historia. Konstigt att Sardinien inte blivit exploaterat av turist industrin. Man behöver kanske fler beacher.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s