Rota och Cadiz

Vi hade läst i vår reseguide att Rota skulle vara en mysig medeltida stad med muröverbyggda gator. Jag fick känslan av att det skulle vara lite arabiskt men ack så fel jag hade. De muröverbyggda gatorna hittade vi inte, men vi hittade en ny fyr och

DSC_0075

en något äldre

DSC_0074

Under den äldre fyren fanns även portalen in till staden.

DSC_0077  Väl inne i Rota fanns det gott om vanliga gator. Inget muröverbyggt här inte. Undrar vad reseguiden menade egentligen…..

Min kära mamma har i många år sysslat med släktforskning och det är ju helt klart att man som genalog inte kan sitta hemma i villan och forska. Nej ett fasionabelt kontor ska det vara. Genealogi är tydligen stort utomlands.

DSC_0079  DSC_0078

Det var söndag 1 maj när vi var inne i Rota och det flesta butikerna var stängda. Men på torget utanför kyrkan var det full fart. En rackarns massa ungt folk med barn och barnvagnar. Först trodde vi att det var ett bröllop men så fick vi syn på en massa barn i 10-års åldern finklädda i vita kläder och alla hade ett träkors hängande runt halsen. Det var naturligtvis konfirmation.

DSC_0085

Några 1:a Maj demonstrationer såg vi inte till.

I turistinformationen över Rota och Cadiz pratar de väldigt väl om deras fina sandstränder. Detta är stranden och strandpromenaden i Rota

DSC_0087

 

 

 

 

Måndag den 2 Maj skulle vi åka färjan över bukten till Cadiz. Men den var inställd och det blev buss istället. Det gick lika bra, vi hade ju ingen brådska. Färjan skulle ta ca 30 minuter och bussen tog drygt en timme. Men vi fick ju å andra sidan se lite av inlandet också.

Bredvid marinan i Rota finns en amerikansk marinbas. Båtarna var hyfsat stora som låg där,

DSC_0090  att området även skulle innefatta åkrar, en golfbana och en start- och landningsbana för flyg trodde vi inte. Åkrarna brukades så de som bor i området är nog mer eller mindre självförsörjande. Hur många hål golfbanan bestod av vet vi inte men den såg väldigt fin ut.

Väl i Cadiz slogs vi av hur tyst och lungt det var. Efter ett tag kom vi på varför. När en helgdag, som 1:a maj, infaller på en söndag firar man helgdagen närmsta vardag efter istället. Så det var alltså helgdag måndag den 2:a maj. Tur man inte är arbetsgivare i Spanien…….

Cadiz lär vara europas äldsta stad. Den har varit bebodd sedan 1100 f.Kr. Men tyvärr så är det många bataljer och slag som har utkämpats här och staden har blivit raserad och nerbränd ett antal gånger. Så det äldsta finns inte kvar längre.

DSC_0100  Detta är en av de äldre murdelarna i Cadiz, Arco de la Rosa, DSC_0107

 

Det var enkelt att vara turist i Cadiz, på historiska byggnader och platser fanns det sådana här, ovan, skyltar. Mycket trevligt.

Annars så bestod Cadiz mest av smala gågator och en mängd torg och kyrkor.

DSC_0097  DSC_0098  DSC_0099

 

Katedralen hade vi tänkt att besöka efter att vi ätit lunch. Men då hade de stängt. Mycket snopet. Katedralen var iallafall väldigt tjusig på utsidan.

Efter en långdag var det skönt att komma tillbaka till båten och hinna med att slappa i sittbrunnen en stund innan det var dags att fixa middagen.

I morgonbitti seglar vi vidare till Gibraltar!

Annons

3 kommentarer

  1. Kul att ni är på gång igen! Följer rapporterna med intresse. Här hemma har sommaren kommit och badsäsongen för Isbjörnarna går mot sitt slut. Sista doppet blir den 15:e maj.

  2. Mamma har visserligen fått ett bättre kontor, fast inte så flott som Gynekologerna har det i spanien.
    Konstigt nog så dök den här bloggen upp först idag, men bättre sent än aldrig. Kul att läsa och se dina bilder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s