Lagos

Från Sines till Lagos är det 75-80 nm vilket kan ta allt från 10 till 20 timmar, beroende på hur fort vi kan förflytta oss. Då vindprognosen talade om ytterst svaga vindar räknar vi med att få gå för motor hela vägen. Att segla i 2-3 m/s och med dyningar är inte kul. Då är det bättre att gå för motor. Vi rullar lite mindre och slipper ha segel som står och slår.

Kusten vi följer är dramatisk. Otroliga klippor som formats av hav och vind. Vinden har slipat ovansidan så den ser ut som om den vore hyvlad och havet har format de vertikala sidorna så att de olika bergsarterna kommer i dagern och ger häftiga effekter.

Lagos 002 Lagos 004

Vi har väldigt många delfinbesök, vilket som är trevligt som vanligt. Det är så läckert när de simmar bredvid båten och vrider sig på sidan så de kan titta upp på oss. Det är som om de undrar om vi gillar det vi ser. Häftiga varelser! Fast jag undrar hur de får fart. Jag har tittat väldigt noga och trots att de inte rör på varken stjärtfena eller “framfenor” så får de en otrolig fart emellan åt. Eller också behöver de inte så stora rörelser för att generera farten. Strunt samma, de är underbara att titta på.

Strax innan vi kommer fram till Cabo Sao Vincente får vi lite vind, så att vi kan hissa seglen och stänga av motorn. Underbart! Vi rundar Europas sydvästra hörn, och det känns lite märkligt. Fortsätter vi rakt fram hamnar vi i Afrika! Och det är inte långt kvar dit…….

Lagos 010 Cabo Sao Vincente Europas sydvästra hörn.

Vi har för avsikt att ligga för ankare, och har därför sett ut 3 olika ankarvikar. Den första precis efter rundningen, den andra några sjömil längre väster ut och den tredje utanför Lagos.
Vi har hela vägen från Sines haft vågorna och dyningarna in från aktern, dvs de kommer från norr. Vilket då gör att de ankarplatser vi sett ut skulle vara väl skyddade. Vad tror ni händer? Jo vågor och dyningar ändrar riktning och kommer från sydost, dvs rakt in i alla 3 ankarvikarna! Så det blir till att bita i det sura äpplet och gå in i Lagos Marina. Marinan som så var trevlig och välskyddad men det märks att vi kommit till Algarvekusten. Priserna har rakat ordentligt i höjden. Att sedan priserna inte stämmer med de som finns angivna i vår pilot utan är ungefär dubbelt så höga gör ju inte saken bättre. Men den  här gången har vi inget alternativ.

Lagos 036

Lagos är en ganska stor stad, så vi håller oss i den delen som är närmast marinan och det råkade bli den äldre delen av staden. Lagos har anor från romartiden och har varit occuperat av romare, maroccaner och spanjorer. Det avspeglar sig ganska bra i arkitekturen. Vasco da Gama, den gamla upptäcktsresaren (heter det så?) är
Lagos 030 Lagos 033

Vi lyxar till det lite och äter lunch på stan och får som lunchunderhållning en amerikan som spelar gitarr och sjunger. Riktigt bra faktiskt. så vi funderar på om han kan vara någon gammal avdankad musiker som numera livnär sig som gatumusikant.

gatumusikant

Pontonen vi ligger vid är återigen en som alla måste använda för att komma till sin båt, det är ju både bra och dåligt. Det bra är att man träffar folk man aldrig hade träffat annars. Först kom ett finsktpar förbi som just hade installerat sin AIS, de såg oss på AIS och lyckades identifiera oss som svenskar och kom förbi för att prata. Samt för att få reda på vad som står i AIS-infon om deras båt. Det dåliga är att man är iakttagen hela tiden man är i sittbrunnen.

Ett amerikanskt par kom förbi lite senare. De hade seglat från Karibien till Europa med ARC Europe och kom till Lagos för någon dag sedan. De var lite förbryllade över att vi inte hade 110 V i eluttagen här i Europa. “Det har vi ju i USA. Är inte det världsstandard?” Jajaja, att förbereda sig är ju bra. Fast det var lite synd om dem också, en båt hade kört in i dem från aktern och sabbat deras vindgenerator, så de hade lite problem.

Men det bästa av allt, var att livsmedelsaffären låg så när, bara 3 minuters promenad. Så vi passade på att fylla på de flesta förråden.
Bl a så handlade vi 2 fl rosé, 2 fl vitt, 2 fl rött, 1 fl Grants whisky och 24 st 33 cl öl. Summa 36 Euro! Hemma hade bara whiskyn gått på ca 20 Euro.

Nu är det iallafall dags att lämna för att hitta en ankarvik så att vi kan bada.

Temp i luften: 30 grader
Temp i vattnet: 25 grader

Annons

3 kommentarer

 1. Vi kan trösta er med att idag har vi haft mellan 12 och 14 gr. varmt, och mestadels regn. Ni har nog varit borta för länge whiskyn här hemma kostar c:a 27 – 28 euro räknat efter 10 kr för en euro o då är det bara en krympling (70 cl). Har fått igång vår Skype telefon elsaotage@passagen. se skypenamn tratalja. Hälsningar från Djurö vi har varit där på sedvanlig kräftskiva. Mamma hade lyckats kanon med kräftkoket även i år. ha det så bra bada försiktigt det finns hajar i vattnet tror jag. Vi hälsade på Astrid Chip o hennes hund Maxi gick bra ihop. Chip hälsar vov voov. Kram till er båda.
  PS
  Skulle ni inte övervintra i Adriatiska havet ?
  DS

 2. 30 grader? later skont 🙂 hoppas att ni har det bra dar borta! det later som om moder natur inte ar alltfor taskig mot er :p

 3. Hej,
  Jag får flashbacks när jag läser era skildringar. Var i Portugal första gången vintern -72. Då såg det annorlunda ut. Inga turister. Hotel enbart i städer och byar. Helt öde stränder. Underbart! Har dykt utanför Lagos och utanför Cabo Sao Vincente. Då såg jag Portugisisk örlogsman, en manet man inte ska komma i kontakt med!!!

  Här hemma har vi en bra sommar, fast med oproportionerligt mycket regn. Men det kommer alltihop på en gång, sen tittar solen fram igen.

  Vi håller just nu på att avsluta lite skrivjobb inför en resa till Toscana i början av September. Har varit ett par veckor på Gotland hus Ulla, min syster.

  Tänker mycket på er och följer er resa med stor spänning!
  Kramar från oss båda!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s