Jakten på sommaren del 3

Säg den lycka som vara för evigt. Idag var sommaren borta igen. Långbyxor och fleece-tröja hela dagen. Även vinden har kommit tillbaka rejält. Är säkert bara för att vi skall segla till Kiel idag.

Kiel ligger ganska rakt västerut från Heiligenhafen, gissa varifrån vinden blåser? Helt rätt! från väst. Vi kommer att få motsjö och motvind hela vägen. Men Jonas har en plan. Om vi stångas mot sjön och går nordväst i några timmar så kan vi falla av ner mot Kiel och få en liten vinkel mot vinden så att vi kan segla. Men det var bara det att vinden vred hela tiden så när vi hade gått nordväst så långt som vi skulle och vände mot sydväst så hade vinden vridit mot sydväst. Av de 8 timmar resan tog kunde vi segla i ca 2 timmar. Det blåste mellan 10 och 17 m/s hela dagen.

Sol? Ja lite grand.
Varmt? Nix.

Väl framme i Kiel så fick vi ligga och vänta en stund innan vi fick gå in i slussen. Jonas får använda bogpropellern ganska mycket för att hålla båten mot vinden. Plötsligt hörs det bara ett vinande om bogpropeller motorn. Propellern har lossnat!
Attans eländes elände. Det blåser väldigt mycket just nu och rakt i nosen. Så vi vill komma in i slussen lite snabbt. Jag ropar upp kanaltornet på kanal 12 på VHFen och frågar om vi får gå in. Det var OK.
I slussen skall vi lägga till vid en “brygga” som ligger precis i vattenytan. Jonas säger att vi har bara 1 försök. Ujujuj, det är drygt 2 meter ner till bryggan. Hoppa kändes inte som något alternativ, det såg halt ut. Men jag löste problemet . Tur att Jonas inte hade tid att filma 🙂 🙂 Vi lyckas lägga fast Ladyn utan problem. Så skulle vi betala. Det är en 6-7 meter upp till land och stegarna var lodräta. Jag klättrade snabbt upp, in i shopen och betalar och sedan upp till Schlusskanal meister (eller nåt liknande) för att få en stämpel. Ingen frågade efter något kanalintyg och tur var väl det för det hade jag glömt i båten.

IMG_2134

Själva slussningen tog 5-10 minuter. Sedan skulle vi ut. Framför oss låg en norrman, som vi inte hade lust att vänta på. Men vi lyckades få ut fören så mycket att vi utan problem kunde köra om honom.
Vi hade bestämt att ligga över natt i Rendsburg ungefär halvvägs. Men med en trasig bogproppeller kändes det inte så bra att gå in i en marina. Vi hittade en ankringsplats ca 20 km från slussen, så där tillbringade vi kvällen och natten. En underbar liten vik som vi delade med 5 andra båtar. Fågelsång och stilla vindsus var det enda som hördes.

IMG_2139

20 meter ifrån oss gick kanalen och när vi såg denna, så var vi glada att vi inte var ute på kanalen.

 

DSC_0011 DSC_0012

DSC_0014

Nu har vi gett upp jakten på sommaren och värmen ett tag.

Annons

3 kommentarer

  1. Den där jollen heter ju Aida. Ganska maffig! Dom skymde sikten mot solen för oss i Acoruna 🙂

  2. Kan det jävlas så jävlas det, så är det bara tyvärr! men..men. Ni går mot varmare breddgrader & snart är era problem lösta & glömda. Intressant att få ”följa” med via nätet. Keep it up & fair winds..
    Cpt. Håkan på Evantica

  3. Man behöver inte ha något kanalintyg för att gå Kiel kanalen. Den är undantagen och räknas som hav 🙂

    Vad skönt det låter – att kommit i väg på det stora äventyret, inte utan man är avundsjuk.
    Skall bli kul att följa era förehavande ute på det stora havet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s