Midsommar på Flakfort

Midsommarafton och solen strålar från en klarblå himmel. Vi har bestämt med ett par goda vänner, Jan och Eva, att segla till Flakfort idag och hem igen imorgon.

Vi kastar loss vid kvart i tio-tiden och styr kosan mot Öresundsbron. Närmaste vägen är under bron och längs med Saltholms östra kust. Flakfort ligger strax norr om Saltholm och hör till Danmark

Flakfort byggdes 1910-1914 som en del i försvarsverket runt Köpenhamn. Flakfort fanns egentligen inte innan man började bygga, det var bara ett sandrev Så man började med att sänka ner ett stort antal cementlådor som skulle utgöra grunden till bygget. 1915 invigdes fortet och militären flyttade in, det fanns plats för som mest 550 man. Fortet blev intaget av tyskarna i april 1940 och höll ön i full beredskap hela andra världskriget. Militären lämnade Flakfort på 60-talet och sedan fick det förfalla tills en svensk köpte ön och började renovera. Nu är det ett väl fungerande och trevlig konferensanläggning med restaurang, hamn och utflyktsmål. Från Köpenhamn kan man åka färja hit.

Strax efter att vi passerat under bron började molnen se hotfulla ut. Vid pricken Saltholm Norra började vi förberedde vi oss för regn och åska, genom att ta ner seglen och starta motorn. Att vi startar motorn är för att den skall vara igång om vi skulle få ett blixtnedslag i båten eller dess närhet. Risken att alla elektronik inkl. startmotorn slås ut är överhängande. Regnet kom efter några minuter, det vräkte ner så vi trodde att kapellet över sittbrunnen skulle gå i bitar. vinden ökade från behagliga 7-10 m/s till något besvärligare 15-18 m/s. sikten var nästintill obefintlig. Vi såg blixtar runt om kring oss med de höll sig en bra bit bort och utgjorde ingen risk för oss. Skönt var det, för vi gillar inte åska på sjön.

Nåväl skuren varade inte så länge så efter en stund kunde vi fortsätta mot Flakfort. lagom som vi kom in till kajen började det regna igen, fast i lite lugnare tempo.

DSC_0092
Midsommarlunchen med sill och nubbe och alla andra tillbehör dukades fram.

DSC_0091

Helan går stämdes upp och vi fick publik som tittade med stora ögon. Det var en klass 3, 4 eller nåt sånt som var på utflykt. De hade nog aldrig hört Helan går.
Regnet kom och gick hela eftermiddagen. Vi fick till och med hagel. Stora hagel!

DSC_0101 DSC_0107

Det blev ingen dans kring midsommarstången, trots att jag förberett med en i miniatyr.

Men vi tog en promenad runt ön mellan skurarna

DSC_0094DSC_0099

Det var väldigt tomt på båtar i hamnen. Kan bero på att vår Midsommarafton är en vanlig vardag i Danmark.

 

MIDSOMMARDAGEN

Upp tidigt, frukost i sittbrunnen. Tidigare på morognen hade det blåst ganska ordentligt, så att det lät i riggen. Lagom som vi var klara med lunchen mojnade vinden och kom från nordväst. Perfekt det innebär en slör hem i lagom takt och en snäll segling för Jan och Eva som inte är så båtvana. Men ack vad vi bedrog oss. När vi girat söderut efter Saltholm norra ökade vinden till 15-18 m/s och vred till sydväst, vilket då innebar en bidevind. Jonas revade både stor och genua och rullade till slut in hela storen, så att vi bara seglade på mesan och revad genua. Trots detta loggade vi mellan 8 och 10 knop. När vi närmade oss bron fick vi medström och motvind vilket innebär att strömvågorna krockar med vindvågorna och vågorna blir mycket större. Tillråga på allt så möter vi en Lotsbåt som drar upp väldiga svall. En jättevåg möter oss och det känns som om vår båt står på aktern en stund innan hon faller ner i vågdalen med ett jättebrak. Vi blev lite bleka om nosen allihopa och stackars Chip låg och darrade en bra stund efteråt. så Strax efter bron girade babord mot kanalen och fick en halvvind/slör resten av resan. Så vi fick en lugn och behaglig segling till slut iallafall.

SÖNDAG

Har gått i fixandets tecken. Det är ju alltid en massa småpyssel som skall göras. Då det varit nästan vindstilla passade jag på att sy om ett gammalt solskydd till ett överdrag till jollen så att inte solen skall göra så mycket skada på gummit. Jonas servade utombordaren och det avslutades med en tur i hamnen för Jonas och Chip i jollen.

Annons