Påsksegling 7-9 april

Vi kastade loss från FBK kl 22.15 med kurs mot Gilleleje på Själlands nordspets. En tripp på drygt 50 distans vilket brukar ta oss 6-7 timmar.

Jag fick första frivakten, och tur var väl det för vinden bråkade med oss fram till ca kl 01 när vi gav upp och startade motorn. Vinden var allt från ost till väst via syd. Så hade jag haft den första vakten hade det blivit besvärligt. Jag är inte så jätteduktig på att hantera alla segel själv. Än …

Jag och Philip tog vakten från kl 0130, och Jonas fick sova i 1 timme när Philip kojade in och vi närmade oss Helsingör-Helsingborg. Där är alltid en väldans massa trafik. Denna gången hade vi ingen trafik alls att ta hänsyn till. Kan det bero på tidpunkten…….?

Vi var framme i Gilleleje kl 05.10. Jag och Jonas lade till på nocken på en brygga. När vi närmade oss tyckte jag att den såg lite mystisk ut, men gryningsljuset kan var förädiskt ibland. Men bryggan var skum, den var täckt av fågelavföring. En fruktansvärd stank, men vi hade inget val. Detta var enda stället vi kunde ligga på. När vi lite senare tittade på de andra bryggorna såg de likadana ut. Där får hamnarbetarna ett digert jobba att skura bort inför sommarens turistinvasion.

Efter en lätt frukost kröp vi till kojs för 4 timmars sömn. Vi ska gå vidare till Anholt idag, 40 distans bort, så vi behöver komma iväg vid lunch och vi tänkte handla lite innan vi går igen.

Vinden lös med sin frånvaro så vi tuffade på för motor. Det var ganska disigt och sikten var nedsatt men solen lyckades tränga igenom så vi hade en mycket behaglig tripp. Alla var lite “dagen efter”, lite lagom trötta så både jag och Jonas tog varsin tupplur.

Vi fick lite strömproblem ungefär halvvägs. Invertern stängde av sig stup i kvarten, tillslut fick vi starta dieselgeneratorn och stänga av inverten för att få ström till navigations PCn. Jonas kliade sig i huvudet och plockade fram de fantastiska franska el-ritningarna. Det kräver sin man att försöka tyda dem.

Vi kom fram till Anholt vid 20.30 i det sista dagsljuset. Det var en underlig känsla att glida in i Anholts hamn, och den var tom! Där brukar vara fruktansvärt många båtar, nu var vi 3.e gästbåten, vi låg vid varsin brygga för att inte trängas.

Efter middagen skulle vi se på film. Philip drar igång anläggning och ser lite bekymrad ut. Ingen ström….
Jonas och Philip funderar och fixar och trixar med alla kablar. Ingen framgång. Tills Jonas kommer på att strömmen dit går på en säkrad kabel via invertern. Invertern är avstängd. OK förlängningssladd till ett annat uttag. Men plötsligt kommer Jonas på vad som är orsaken till alla strömprobelm. En kontakt i ett skåp har glidit ur litegrand. Och orsakar tillfälliga kortslutningar som invertern reagerar på. Kontakten trycks i ordentligt, invertern startas och inga mer problem. Skönt för vi såg framför oss ett oändligt letande bland alla kontakter ombord.

Efter en natt på Anholt seglade vi vidare till Laesö lite drygt 40 distans nordväst om Anholt.

Vi började seglatsen med en halvvind på ca 5 m/s kanonsegling. När vi efter ca 1 timme rundat Anholts västra inseglingsboj fick vi en slör/läns (vinden in bakifrån) vilket gjorde att vi kunde hissa både mesanstagseglet och stora genackern. Vinden fortsatte på 3-5 m/s och vi gjorde ca 6 knop.

När vi hade ca 2 timmar kvar till Laesö dog vinden ut och när vi var nere i ca 3 knops fart togs seglen ner och vi startade motorn.

Kl 18.45 var vi inne i Österby Hamn och tryggt förtöjda vid en brygga tillsammans med en sprillans ny, tyskregistrerad Malö, och två andra svenska båtar.

Herr Hamnfogde kom på sin kvällsrunda lagom som vi fått alla förtöjningstampar på plats. Då kom chocken, han ville ha 340 DKR för 1 natt!!!!!
I Gilleleje betalade vi 150 DKR. Oftast vid denna tiden på året är det gratis i hamnarna. Vi hade tänkt att stanna 2 nätter eftersom vi inte varit här tidigare. Nu går vi till Marstrand i morgon istället för att utforska Laesö.

Annons