Midsommar – Mid Summer

Denna mytomspunna helg som vi alla har så stora förväntningar inför. Nästan som julafton. Tills i morgon önskar vi soligt, varmt och någorlunda vindstilla. Till julafton, sol, kallt, snö och många paket.

Att fira någon av de svenska helgerna utomlands är spännande. Vi vill ju så gärna ha våra svenska maträtter. Att man inte kan dansa runt en midsommarstång är OK, det är nog roligast när man har små barn.
Men med gäster från Sverige och besök på IKEA fixar man det mesta i matväg, om inte får man improvisera.

Vi blir 11 svenskar som samlas hemma hos ett par med en villa i utkanten av Alvor. För att minska på arbetsbördan med mat blir det knytis, där var och en har fått besked om vad de skall göra/ta med. Blir lite trist om alla dyker upp med inlagdsill och nubbe.

För ett tag sedan fick jag tag på en hel sida av lax. Även om det var många veckor kvar åkte laxen ner i korgen och har vilat i frysen fram till för några dagar sedan då jag tinade den och sedan gravade. Att få tag på lax här är relativt enkelt. Men oftast så skivas den och man kan alltså bara köpa kotletter. Så glädjen var stor när jag såg filén.

Ansjovis hade snälla vänner med sig i våras och tidigare i somras, så en Jansson har stått i ugnen idag och spridit underbara dofter i båten.

IMG_6192

En räksallad har också komponerats. Fast först får man gå till marknaden och köpa färska, koka dem, skala och sedan blanda ner i majonäs/creme Fraich röra som kryddats med dill, lök, vitlök och annat mumsigt.

Räkskalen tog vi hand om. Här låter vi inget förfaras. Skalen, lök, purjolök och sista biten rotselleri bryntes i en gryta och fick sedan puttra med vin, vatten och tomatpuré. Blir till en smaskig soppa såsmåning om.

Så nu känner man sig lite lagom mör och jag kommer att tillbringa resten av eftermiddagen i sittbrunnen med en bok i lurarna och min virkning i händerna.

Glad Midsommar var än i världen ni befinner er!

IMG_6196

 

IN ENGLISH

This fabled weekend we swedes have such high expectations for. Almost like Christmas. For tomorrow, we wish sunny, warm and reasonably calm. For Christmas Eve, sun, cold, snow, and many gifts.

To celebrate one of the Swedish weekends abroad is exciting. We want so much to serve our traditional Swedish dishes. To not be able to dance around a maypole is OK, it’s probably most fun when you have small children.
But with visitors from Sweden and visits to IKEA we solve most things in the way of food, unless you have to improvise.

We are 11 Swedes who gathered at the home of a couple with a villa on the outskirts of Alvor. To reduce the workload with food we arrange it like a potluck, where each one has been told what to do / bring. Gets a little boring if everyone shows up with pickled herring and schnapps.

A while ago I got hold of a whole side of salmon. Although it was many weeks to Midsummer, the salmon went down into the basket and has rested in the freezer until a few days ago when I thawed it and then pickled. To find salmon here is relatively simple. But usually they sliced ​​it, and you can then just buy salmon chops. So the joy was great when I saw the salmon filé.

Kind friends brought the very special Ansovis when they visited us earlier this yearr, so a Jansson Temptation has been in the oven today and spread the wonderful smells in the boat. It is potatoes, onion, ansjovis, and cream that is layerd and then into the oven.

IMG_6192

A prawn salad, has also been composed. Though at first you have to go to the market and buy fresh prawns, boil them, peel and then mix into the mayonnaise / crème fraîche sauce seasoned with dill, onions, garlic and other yummy.

the shells from the shrimps, we took care of. Here we let nothing perish. The shells, onions, leeks and celeriac was lightly fried and into a pot and then simmer with wine, water and tomato paste. Becomes a yummy soup later.

So now I feel a bit worn out and I will spend the rest of the afternoon in the cockpit with a book in the headphones and the crochet in myhands.

Happy Midsummer wherever in the world you are!

 

IMG_6196

14 kommentarer

  1. Låter mycket gott alltsamman, Trevlig Midsommar! God blir den ju säkert!

  2. Så mysigt ni har det. Själv jobbar jag hela helgen då Danmark inte firar midsommar … de firade Sankt Hans istället igår.
    Glad midsommar.

  3. Midsommar med alla ingredienser inte dåligt. Dansen kan man överlåta till de små. Maten är viktigare för oss. Vi har firat hemma i Vrigstad med jättefint väder kanske t.o.m. för bra. 28,1 ° inne och lite svalare ute 27,5°.

  4. En härlig kväll med nya o gamla vänner och lite äventyrsgolf för att smälta sillen innan revben o lax från grillen.

  5. Här på Kreta blev det också lite midsommarfirande fast jag saknade inlagd sill, creme fraiche och midsommarstång med visor och dans. Man kan inte få allt!

  6. Vi hittade emellanåt Sour Creme i Ag Nik. Funkade vra det med. Men du vet väl att du kan blanda grekisk yoghurt naturell med Philadelfia os naturell och få något som är bra likt C.F. Smaka dig fram till rätt blandning. Varierar med olika yoghurtar.

  7. Då har du antagligen för lite P-ost i. Men då vet du om det iallafall☺️

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s