Porto Mafaltano

Var viken vi låg i några dagar när det blåste så mycket.

Tyvärr så gjorde vädret att vi inte kom i land som vi hade tänkt. Det såg ganska så mysigt ut, och antagligen finns där en resort eller hotell. För det var förvånansvärt många nere på stranden och solbadade. Några badade på riktigt också.

Vattnet i viken var underbart turkost, och kristallklart. Vi låg på 6 m djup och kunde tydligt se bottnen med stenar och sjögräs och fiskar. Även ankaret när vi lade det. När så kättingen var utkörd så låg vi ca 40 m från ankaret, då såg vi det inte.

Byn Teulada, som är närmsta tätort, ligger uppe i bergen. Här nere vid vattnet har de sina fiskebåtar och hotell för “di där tokiga turisterna”. Det är så det är här på Sardinen. Byarna ligger långt från vattnet. Då, i tidernas begynnelse när man anlade byarna så var det ur säkerhetssynpunkt att lägga dem uppe i bergen. Alla anfallare kom från havet och låg då byn med kvinnor o barn en bit från havet så var de lättare att skydda o försvara.
Idag är det bara stökigt, iallafall för oss som kommer i fredliga avsikter från havet. Vi vill ju bara handla lite, fylla på förråden. Buss kan man säkert åka, men när går den? och hur kommer man tillbaka. Vilket är nog så viktigt.

Vi är inte så väldigt långt från Cagliari, huvudstaden här på Sardinen. Vattenvägen är det mycket närmare än om man skall åka bil. En stor bukt man får köra runt, medan vi bara sneddar tvärsöver.

Här lär finnas gott om vandringsleder och hotell, så en lite aktiv semester i ett lite öde område med både strand, berg och skog kan kanske vara något.

 

DSC_0156 DSC_0153 DSC_0155

 

IN ENGLISH

 

Porto Malfatano was the bay we were in a few days when we had that gale for 24 hours..

Unfortunately, due to the weather we were not able to go ashore as we had thought. It looked quite nice, and probably there is a resort or hotel. Because it was surprisingly many people down at the beach having a sunbath. Some even swam in the 18 C water.

The water in the bay was wonderful turquoise and crystal clear. We were at 6 m (18 feet) deep and could clearly see the bottom with rocks and seaweed and fish.

The village of Teulada is in the mountains down here by the water, they have their fishing boats and hotels. That is how it is here in Sardinia. The villages are located far away from the water. Since the dawn of time when the villages was founded they placed them far from the water, for safety reasons. All attackers came from the sea and if the village with women o children far from the sea it was easier protect o defend. Today it’s just troublesome, at least for us coming with peaceful intentions from the sea. We just want to do some shopping, stock up on supplies. there is probably a bus, but when it goes? and will we be able to come back?  Which is just as important.

We are not so very far from Cagliari, the capital here in Sardinia. The waterway is much closer than if you go by car. A large bay you have to drive around while we just slants across.

It is said to be plenty of trails and hotels, so a little active holiday in a pretty deserted area with both beaches, mountains and forest might be something to explore.

Annons

2 kommentarer

  1. Ja, verkligen turkost vatten … så underbart skönt det ser ut att bada där. Vackert, vackert. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s