Akutsjukvård ombord – Emergency care aboard

Det absolut värsta som kan hända när man är ute till havs, och långt från land är att någon skadar sig eller blir akut sjuk. Innan vi lämnade Sverige försökte vi få ihop så mycket sjukvårdskunskap som möjligt, allt från hjärt-lung räddning till att sy ihop sår. Det gick väl sisådär. Kurserna var oftast mycket dyra, uppemot 10000 kr/pers. Så vi fick sålla. Men lite klokare blev vi iallafall.

Sedan kom då nästa utmaning, att få ihop ett vettigt läkemedelsförråd och utrustning. Vi hade fått veta att man skulle kontakta Skeppsapoteket i Göteborg. De ordnade allt sådant åt skepp/fartyg. Men de var inte speciellt hjälpsamma, tyckte inte att vi passade in i deras kundgrupp, trots att vår båt enligt svensk lag är ett skepp och att vi skulle ut på en lång segling. Nej, vi var för få ombord.
Som tur var ställde vår husläkare upp och förskrev allt som vi behövde och kom med lite tips och råd. Men att få tag på en så simpel sak som en peang, skalpell eller suturer med nål. Det gick inte via apoteket och inte visste de vart vi skulle vända oss heller. Återigen kom husläkaren till vår räddning.

Igår skrev en vän på Facebook att hon fått tag på engångs förpackning med suturer färdig trädd bara att använda. Hon hade även fått rådet att träna på fläsksvål (!). Tråden blev ganska lång och massor med tips och många som avrådde. Min kompis surfade runt och hittade en Sår Stapler, dvs en häftapparat som man “syr” sår med. Suveränt bara att sikta och trycka av. Ännu bättre att man kan köpa den via en web-shop.
Jag började surfa runt i ämnet och hittade massvis med bra-att-ha saker. Peanger, stödskenor vettiga bandage, mm mm.

Ibland är man så glad för avregleringar som gör livet lite enklare.

http://www.amazon.com finns det en serie böcker “Where there is no … Böcker som är skriva av proffs för icke-proffs. Mycket användbara.

 

 exempel fr bok

 

http://www.vardhandboken.se finns bara on-line och riktar sig till vårdpersonal, men där finns en del nyttigt som man kan printa ut som PDF eller på papper.

 

staplerteknik  

Peppar peppar, under alla våra år ute så har inget allvarligt inträffat och medicinförrådet är i princip orört.

IN ENGLISH

An absolute nightmare when you are out at sea, far from the land is that someone become injured or seriously ill.
Before we left Sweden, we tried to get as much medical knowledge as possible, from the heart-lung rescue to sew up wounds. The courses were usually very expensive, upwards of 1000 € / person. So we had to choose carefully. But we became a bit wiser anyway.

Then came the next challenge, to put together a sensible kit of medical supplies and equipment.
We asked our family doctor and luckily he could help us with everything that we needed and came up with some tips and advice. But to get such simple things as forceps, scalpels or sutures with needle. It did not go through the pharmacy and they did not know where we would turn us either. Again, the family doctor came to our rescue.

Yesterday a friend wrote on Facebook that she got hold of disposable packaging with sutures pre sented ready to use. She had also been advised to practice on pork rind (!). The post was quite long and lots of tips and many discourages. My friend was surfing around and found an Wound Stapler, ie a stapler that can "sew" wounds. Just point and shoot. Even better is that it is available in a web-shop.

 

staplerteknik

I started surfing around the topic and found lots of good-to-have items.

On http://www.amazon.com, there is a series of books "Where there is no… Books are written by professionals for non-professionals. Very useful.

exempel fr bok

Annons

6 kommentarer

  1. Så bra att du hittade en bra sida för sjukvårdsartiklar!
    Protesterar dock mot att det är omöjligt att få tag på skalpeller på apotek. Beställde till en kund så sent som igår och när jag jobbade i Nordby hade vi alltid det i lager för norrmän tycker det är en bra ide att använda sådana till fotvård!

  2. Konstigt att jag inte kunde få tag på det via apoteket då? Men å andra sidan så var det ett antal år sedan

  3. Känner mig trygg 🙂

    onsdag 16 mars 2016 skrev ”S/Y Lady Annilas resor och äventyr på de sju

  4. Förstår att såna här kunskaper kan vara bra att ha, om man befinner sig långt från land. Även om man hoppas på att slippa använda dem.

  5. Bedövning? sånt trams 🙂 Nej skämt åsido, är man tillräckligt snabb med att häfta ihop såret så har man så mycket adrenalin i kroppen att det verkar som bedövning. Embla kräm är annars ett alternativ. Eller kanske en stadig Whisky 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s