Annorlunda – Differences

Så annorlunda allt blir när solen tittar fram och värmer upp både vatten, luft och människor. Livet blir liksom lättare att leva och även tråkiga sysslor går lätt att genomföra.

Här på Sicilien, liksom i de flesta andra länderna kring Medelhavet, så har man ingen egentlig uppvärmning i husen. Isolering av hus har de nog inte ens hört talas om. När vi nu nyligen var i Portugal så hälsade vi på ett par vänner som nyligen köpt hus i Lagos. Ventilationen var det inga fel på, otäta dörrar gjorde att luften cirkulerade och en-glas fönster som inte insolerar. Visserligen hade de fönsterluckor på insidan att stänga på kvällen så att lite värme stannade kvar inomhus. Så när temperaturen sjunker ner runt 15 gr på dagarna så fryser man. Så nu kan jag förstå lokalbefolkningen som går i dunjackor och varma stövlar på vintern. Dvs den typen av klädsel som vi i Sverige har när det är minusgrader. Annorlunda är det.

Förstår varför lokalbefolkningen tittar konstigt på oss när vi kommer i bara en tjock tröja och tunna skor. Vi är helt klart annorlunda.
Förstår också varför man så ofta sitter utanför sitt hus och rensar grönsaker eller handarbetar eller bara sitter. Det är antingen för kallt eller för varmt inomhus. Ja, det är annorlunda gentemot i Sverige där stannar vi inne därför att det är varmare/svalare.

Det är likadant i båten. Rackarns kallt nere i båten men varmt o skönt uppe i sittbrunnen när solen skiner. Fast när det blåser från norr hjälper inte solen så mycket än. Nordan är kall även här.

Häromdagen hade vi sydliga vindar och jackorna behövdes inte. Å så skönt man mådde. En stilla promenad i solskenet, en fika i solen och man riktigt kände hur solbatterierna laddades. Eller, var det D-vitamin förrådet som fylldes på? Strunt samma vi njöt! På natten regnade det och när vi tittade ut över båten på morgonen hade någon bytt färg på den. Det som skulle vara vitt var mer åt det oranga hållet. Sand från Sahara! Så man får ta det goda med onda.

Läste i väderrapporten idag att vi nu har 11 timmar med dagsljus per dygn. Underbart! Idag och i helgen kommer 10 av dessa timmar att vara med sol!
Hoppas att solen skiner på er lite längre norrut också, så att skidåkningen inte blir allt för kall. Och för guds skull. Tag det lugnt i backarna. Ben bryts så lätt …

IMG_5131 IMG_5132

IMG_5134

 

IN ENGLISH

How different life is when the sun comes out and heats both water, air and people. Life is so much more easier and even boring things are easy done.

Here in Sicily, as in most other countries around the Mediterranean, there are no proper heating in the houses. To insulate the house, have probably not even heard of. When we were in Portugal a couple of weeks ago, we visited friends of ours who recently had purchased a house in Lagos. The ventilation was really good … doors that had gaps where the air freely could circulate and only one glass windows making it easy for the warmth disappear. Well circulation is good and they have indoor hatches for the windows to that they shut at night. How different things are comparing to Sweden.
So when the temperature falls down around 15 C it is freezing cold. Now a days we do understand why the locals are wearing down jackets and warm boots in the winter. That is the kind of dress that we in Sweden when it’s below 0 C. Things are different

We can also understand why local people are staring at us when we come in just a thick sweater and thin shoes. We are definitely different.
Also understand why people so often sits outside his house and cleans vegetables or hand work or just sitting. It’s either too cold or too warm indoors. Yes it is different, in Sweden we stay inside because it is warmer/cooler.

It’s the same on the boat. Cold inside the boat but warm and nice up in the cockpit when the sun don’t shine. But when the wind blows from the north the sun can’t keep the warmth. North wind is cold here as well in Sweden.

The other day we had southerly winds and the thick sweaters were not needed. It was so nice. A quiet walk in the sunshine, a coffee outside the Café and you could really feel how your solar batteries charged. Or, was it the vitamin D storage that was filled up? Never mind, we enjoyed the gorgeous weather! At night it rained and when we looked out over the boat it had changed colour. Where it used to be white it were more on the orange side. Sand from the Sahara! So you have to take the good with the bad.

Saw in the weather report today that we now have 11 hours of daylight per day. Wonderfully! Today and during the weekend, 10 of those hours to be sunny!

Annons

10 kommentarer

 1. Det jag har svårast för här på sydöstra Kreta på vintern är två saker: stiga upp i ett kylskåp på morgonen (det känns så…) och att ha mer kläder inomhus än utomhus (det är en riktig tankekullerbytta för en svensk!). Jag är inte så säker på att svensk byggstandard skulle vara bra här under den heta sommaren, det är nog den årstid då dessa husen verkligen kommer till sin rätt.

 2. Jo men det ju det som är så annorlunda mot Sverige. Att det är behagligare utomhus än inomhus. Fast å andra sidan om husen var lite bättre isolerade så skulle värmen till en del stanna utanför. Men den naturliga ventilationen med drag under dörrarna får man inte bygga bort. Den behövs för att slippa ovälkomna kulturer. Mögelkulturer 🙂

 3. Sv. isolerade hus skyddar nog till en del mot värmen, men vi har ju stunder då utomhustemperaturen varit upp emot 25° och högre, då är det ju lite väl varmt. Då är vi tacksamma för värmepumpen som går att köra som air conditon eller air cooling. vad vi har för lite av är de varma kvällarna som finns söderut.
  Tack vare husbilen har vi ju kunnat njuta av söderns varma kvällar som ju tyvärr blir allt färre mitten slutet av september och då åker vi norrut till våra varma hus och försöker överleva till nästa sommar.

 4. Det är också märkligt, förresten, det där med fukten. När jag fick rådet att ordentligt vädra ut fukten inomhus så skulle jag få varmare trodde jag att det var skämt, man vädrar väl inte på vintern och släpper in en massa kyla, tänkte svenskan. Men det fungerar faktiskt!
  Läste ditt inlägg om möglet – inte kul alls! Framför allt inte om det luktar också…

 5. Håller med om allt och klär på mig inombords (!?). Har Annila ständig sommartid ombord?

 6. När vi seglade från Karibien till Europa hade väldigt mycket regn. Bästa sättet att bli av med fukten var att köra AirCondition på kallt!!
  Det möglet vi har haft har varit på duschdraperier och insidan av kapellet i sittbrunnen. Inget som luktar bara ser trist ut.

 7. Ja, nog har vi annorlunda syn på det här med vad som är lämplig klädsel under vintern på olika platser i Europa. Hoppas solen och de sydliga vindarna håller i sig.

 8. We are also enjoying the 11 hours of daylight we have now and prefer the Mexican days that are sunshine filled. It would only be better if Lady Annila and you were docked next to us.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s