Semester!? Holiday Time!?

Det kändes väldigt konstigt att flyga iväg från båten för att spendera en vecka i Portugal.

Om man tittar på kartan så är sträckan från Catania flygplatsen till Faro flygplats inte mycket mer än 3 timmar. Men så går det ju inte att flyga. Tyvärr

Efter att ha surfat runt på diverse bokningssidor och flygbolagssidor under flera dagar, lyckades vi till slut hitta en mycket prisvärd resa via Paris! Det blev långa resdagar. Till Portugal tog det totalt 13 timmar varav 5 i luften och då var vi ändå inte framme vid vårt mål. Flyget landade så sent att vi tog in på hotell i Lisabon för att köra de sista 3 timmarna dagen efter. Hem gick något fortare.

Men å andra sidan så om vi hade seglat så hade det tagit ca 7 dygn. Men då är man liksom inte på resande fot på samma sätt. Man är ju hemma även om man förflyttar sig.

Citrusträden både på Sicillien och i Södra Portugal var fulla av mogna frukter. Vissa träd var mer oranga än gröna. Mandelträden i Portugal hade dock mer blommor än de på Sicilien. Annars var vädret ungefär detsamma.

IMG_4632

Hotellet vi bokat var väl värt pengarna. 20€/natt och då hade vi ett sov/vardagsrum, ett pyttelitet kök och ett jättestort badrum med jaccuzzi. Att sängen var en bäddsoffa var dock ett litet minus. Stort plus var Havsutsikt och balkong runt hela lägenheten.

IMG_4645 IMG_4660

Flygplatserna då? Jo Catanias flygplats på östra sidan av Sicilien är mycket speciell. Det finns bara en riktig restaurang och den är innan säkerhetskontrollen. Efter säkerhetskontrollen finns det bara små fik med pizzaslice och panini. Incheckning går inte att göra förän 2 timmar före avgång, även om bolaget man ska åka med har incheckningsdiskar öppna. Då man, oftast, åker buss till flygplatsen så har kan man oftast att välja ankomst till flygplatsen 4 timmar eller 1 timme före avgång. Vi som då är lite försiktiga generaler väljer då att komma 4 timmar före avgång. Enda sittplatserna finns i restaurangen. Busstransfern tar lite drygt 2 timmar

IMG_4635

Orly i Paris var en positiv överraskning. Eller så har man vant sig av med norra Europas effektivitet. Lätt att hitta, bra informationsdiskar med personal som talade både Franska och Engelska samt att det fanns ett jättebra fritt WiFi.
Enda trista var restaurangen. Verkade som om det var en enda restaurang som fått etableringsrätten på flygplatsen, de hade hälsokost som inriktning och Eko vänliga produkter. Allt, utom pajerna, var plastförpackade och besticken man fick var av plast. Sallader med linser och bönor och matvete fanns det hur mycket som helst och man får väl skylla sig själv som inte uppskattar en kall sallad med en knappt ljummen paj till middag.

IMG_5077

Flygplatsen i Lissabon har vi bara varit på väldigt sent på kvällen och väldigt tidigt på morgonen. så vi hann inte riktigt få någon uppfattning. Men frukost kunde man få redan vid 5-tiden på morgonen och det var mer än vi räknat med!

Flygbolagen vi reste med var nya för oss. Veuling och Aigle Azur. Bra lågprisbolag. Veuling flyger även till och från Kastrup och har sin “hemmahamn” på Mallorca. Flyger till i princip alla Medelhavsländer.

Aigle-Azur flyger på Frankrike, Portugal, Nordafrika och Kina (!).

IMG_4640

 

IN ENGLISH

It felt very strange to fly away from the boat to spend a week in Portugal. But we hade a lovely time.
If you look on the map, the distance from Catania airport to Faro airport is not much more than 3 hours. But then, it’s not airlines see it. Unfortunately
After browsing around the various booking portals and airlines sites, we managed to find a very affordable trip through Paris! There were long days of travel. To Portugal took a total of 13 hours of which 5 hours the air and then we hade still not reached our destination. The flight landed to late to continue with a 3 hour car ride, so we checked into a hotel in Lisbon.
The travel back was slightly faster.
But on the other hand, if we had sailed it would have taken about seven days. But then you do not like traveling in the same way. It’s home even if iAnd the travel would have been less tiresome.

The Citrus Trees on both Sicillien and in Southern Portugal were full of ripe fruit. Some trees were more orange than green. Almond trees in Portugal, however, had more flowers than in Sicily. Otherwise the weather was about the same. The Algarve coast and south of Sicily is almost on the same latitude.

The hotel we booked was well worth the money. 20 € / night and then we had one room, a tiny kitchen and a huge bathroom with a jacuzzi! The bed was a sofa bed, however, it was a small minus. The big plus was sea view and balcony around the whole apartment.

The airports then? Well Catania airport on the eastern side of Sicily is very special. There is only one real restaurant outside the security check. and after the security check there are only small cafés that offers slices of pizza or panini.
Check-in can not be done until 2 hours before departure, even if the company you are going to fly with have check-in desks open. From Licata you have to travel with bus (or taxi) to the airport. A 2 hours trip. Your choice of arriving is either  4 hours or 1 hour before departure. We, that are a little cautious generals,  chooses to arrive 4 hours before departure. The only seats available are in the restaurant.
The Orly airport in Paris was a positive surprise. Or if it us that has forgotten about the northern Europe’s effectiveness. Easy to find your way, good information counters with staff who spoke both French and English. Also a  great free WiFi-net.

The airport of Lisbon, we have only been on very late at night and very early in the morning. so we could don’t really have any idea about the place.  But we could get breakfast at 5 o’clock in the morning and it was more than we expected!

The airlines we traveled with were new to us. Veuling and Aigle Azur. Good budget airlines. Veuling also fly to Copenhagen and have their "home port" in Mallorca. flying over virtually the entire Mediterranean.
Aigle Azur flies to France, Portugal, North Africa and China (!)

Annons

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s