Dagsutflykt med Cutty

Igår så var vi, tillsammans med 2 skottar och 4 engelsmän, på en rundtur på ön. Cutty som var vår guide och chaufför, kan verkligen sin ö och faunan! Och nu börjar vi förstå varför Grenada kallas för Kryddön!

Vi gav oss iväg vid 9 tiden och var tillbaka vid 17 . Turen tog oss från söder till norr inne på ön och sedan tillbaka längs ostkusten.

Grenada är inte speciellt stor, bara 344 km2 och har strax över 100.000 invånare där 98% bor i egna små hus. Flerfamiljhus är väldigt ovanliga. Storleken på husen varierar mycket. Från de små Janet husen på ca 10 m2 och till stora lyxiga flervånings villor.

Janet-husen skänktes av Venezuela som bistånd efter orkanen Janet 1955. Janet ställde till med nästa lika mycket oreda som orkanen Ivan 2004 Janet klassades som en kategori 3 orkan och Ivan en kategori 4 på en 5-gradig skala.

Precis som på de övriga öarna här i Karibien så har det funnits stora plantager , som nu har förvandlats till museum och utflyktsmål istället. Plantagerna hade då stora odlingar av kakao, kaffe och bomull. Fortfarande så kan man se spår efter odlingarna.

Första stoppet där hade det varit en plantage och det man såg det på var att där växte en  en stor kaffeplanta, eller buske snarare, ca 5 m hög full med gröna bönor som man rostar och får kaffe. På andra sidan vägen visade Cutty oss lite av vad man kan hitta om man vet vad man skall leta efter. På bara några minuter så visade han oss Papaya, avokado, kanelträd, Gurkmeja, kryddnejlikebuske, kakaoträd, grapefrukt och Mango och detta på en yta som var runt 20 m2!

DSC_0029 DSC_0030

Cutty plockar kaffebönor,

DSC_0034DSC_0033

En färsk gurkmeja, Tumeric, det är rötter från det stora ljusgröna bladet, och tittar ni noga så ser ni avlånga rötter som ser ut som någon form av tjock larv. Det är färsk gurkmeja! Man river den tillsamman med t.ex kokos och blandar ner i en gryta. Eller river ner i riset. Den kallas även för Grenadas Saffran.

Kanel, är ju barken från kanelträdet. Det visste ni säkert redan, men att man måste hugga ner trädet för att skörda barken visste ni nog inte. Vi tyckte att det kändes lite slösaktigt att hugga ner ett träd för att få tillgång till barken, men då det bara tar ca 3 år för ett nytt träd att växa upp så kändes det vettigare. Man får se det som sly-röjning för kanelträden växer verkligen som ogräs.

Kanelträden påminner lite grand om Benjaminfikusar. De nya bladen är ljusgröna och har en lite rödaktig spets.

DSC_0041 DSC_0038

Kanelträd och en bit färsk kanel

När det gäller träd som bär frukter så finns det hon och han träd. Dvs träden som bär frukter är hon-träd och träden med blommor är han-träd. Har är ett exempel på Papaya. Fast man borde kanske kalla dem Papaya och Mamaya……..

DSC_0036 DSC_0044

Avokadoträden och Mangoträden kan bli otroligt stora, och det finns massor av olika sorter av de båda. Lite grand som våra olika äppelsorter.

DSC_0043 DSC_0079

Och ett stort Mangoträd.

DSC_0084

Kakao bönorna växer direkt på stammen på Kakaoträdet.

DSC_0045 DSC_0046

De rödaktiga kakaobönorna är inte mogna än, de skall bli gula, Cutty lyckades hitta en som var mogen

DSC_0040

Det vita innehåller kakaobönorna som i detta tillstånd bara är beska och otrevliga. För att bli sådan choklad som vi känner igen måste bönorna först torkas och sedan rostas. Men mer om det senare.

Nu vet vi även varför Cashewnötter är så dyra.

DSC_0026

Detta är en cashew frukt med cashewnöten högst upp. Dvs en nöt per frukt!! I detta tillståndet är nöten giftig, den fräter bort skinnet där nöten haft hudkontakt dvs om man pillrar ut den från skalet. Så vad man gör är att man plockar bort nötterna från frukten och lägger nötterna i t.ex glödande kol några minuter. Man kan då se hur giftet kokar bort. Sedan är det bara att skala, äta och njuta. Själva frukten lär vara söt och saftig. Vi smakade inte.

DSC_0123 DSC_0124

Mitt på spaden ligger det några svarta klumpar, det är cashewnötter som rostas, när man så pillrat bort det yttre skalet hittar man själva nöten.

Cutty stannade även vid en mängd olika träd och plockade en näve blad som han krossade och sedan skickade runt för att vi skulle lukta på. Otroligt härliga dofter av lime, mandarin, grape och citron spreds sig i bussen.
Sedan kom några blad som luktade som duschtvål.  Jag stoppade ner bladen i väskan och tänkte att de kunde ju få ligga på toan och sprida sin goda doft. Och det gör de. Trots att de nu har vissnat ner så luktar det gott på toan.

Vill hitta fler sådan träd!!

Rundturen innefattade även besök på en chokladfabrik, vattenfall och Rhumdestilleri samt en Muskot depot, men det får ni läsa om de kommande dagarna.

Annons

2 kommentarer

  1. Trevlig utflykt fantastisk växtlighet. Men hur fasen kom man på att cashew nöten skulle grillas innan den blev ätbar. Vad finns det för djur?

  2. Precis det undrar jag oxå. Djur såg vi inte så många, men det ska finnas apor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s