Dag 13, Tid är konstigt. Är det klockan som “gör” tid eller är det solljuset?

När man färdas så här långt under relativt lång tid och i väst/öst riktning (i motsats till norr/syd) så förändras ju tiden hela tiden. Efter var 15:e breddgrad (longitud) så skall man backa klockan 1 timme. Vi började på 15 grader och är nu på 51 dvs vi borde ha backat klockan 2,5 timme ungefär. Men vi har beslutat att bevara Las Palmas tiden tills vi är framme och tar då hela tidsförändringen i ett svep (som om vi hade flugit över). De senaste dagarna har vi alla tre varit oförklarligt trötta, måltiderna intas på konstiga tider, därför att vi inte är hungriga när klockan är lunch t.ex.

Så idag på mitt morgonpass insåg jag varför saker och ting inte funkar längre, det beror ju på att vi inte är synkade med dygnet. Mitt morronpass börjar kl 08 och varar tills de andra har vaknat. De första dygnen åt jag och Jonas frukost tillsammans innan han gick för att sova och det var inte heller några problem med att vakna på morgonen.
Nu däremot, man är trött som om man bara sovit en timme på natten, äter frukost kl 1130 enl båtklockan och när jag skall vila innan mitt första nattpass så kan jag inte somna. Det måste ju ha med den naturliga dygnsrytmen att göra. Inget annat har förändrats. Så när jag väcks kl 08 är klockan egentligen 05.30, det är en viss skillnad.

Men nu är vi snart framme så vi får stå ut med att vi är trötta. Vi får snart sova en hel natt i en säng som står still! Vi får äta vid ett dukat bord med dryck i glas och inte med tallriken i knät och dricka ur flaska med skruvkork.

Nätterna här ute på havet är riktigt riktigt mörka. I allafall innan månen kommit fram och lyser upp. Stjärnhimmelen är fantastisk. Har nog aldrig sett så många stjärnor någonsin. Stjärnorna lyser inte upp så mycket, lite gör det kanske utan det är månen som står för ljuset på nätterna. Vi har ganska mycket moln som månen kan gömma sig bakom och då blir det SVART. Då ser man inte ens handen framför sig.

Det där med vind och vågor är besvärligt. Så väl för mycket vind som för lite vind är ett stort problem med tanke på den dyning som alltid är här ute på Atlanten. När vinden mojnar så är vågorna kvar och det olidligt gungigt ombord. Det är då man funderar på säkerhetsbälte i sängen!

Position 2013-12-26 kl 1100 UTC:

20 03,5 N 051 09,8 W

Dygnsdistans: 154 sjömil kvar till målet: 600 sjömil!! dvs ca 120 mil

Väder: Soligt, just nu molnfritt. Temp i hav o luft 27 gr, drygt. Vind 5-10 m/s från Öst. Vår kurs är rak västlig.

Middag: Tagliatelle med vitlöksdoftande fläskfilé i senapssås

Lunch: Sandwich med tonfiskröra (blanda tonfisk, Creme Fraich, majonäs, salt, peppar, lite kapris, en ½ fin hackad lök, 1 ägg/person).

Nu ska jag ut och njuta av solen! Lev väl och njut av den sista juldagen!

Annons

En kommentar

  1. Har tänkt en del på här under juldagarna. Nätterna verkar spännande med månen och stjärnorna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s