Dag 12 Juldagen

God Fortsättning kära läsare, hoppas att gårdagen var precis så trevlig och mysig som ni hoppades att den skulle bli. Hos oss förflöt dagen väldigt lugnt. Efter att ha haft skeppsråd, röstades mitt förslag om glögg, pepparkakor och Kalles och hans vänner kl 1500 ner. Övriga i besättningen ville spara tills vi firar jul “på riktigt”. Men det blev, dagen till ära, tankini under dagen! Min första julafton i baddräkt!!!

Under natten så fick vi några squalls, dvs regnskurar med lite kraftigare vind. Normalt sett så är det egentligen inga problem, för då rullar man bara in seglen, man revar, så att mängden segel stämmer överens med mängden vind. Men då vi hade hissat Genua2 lite provisoriskt så gjorde det att vi inte kunde reva, för då hade vi haft 2 tampar som trasslat in sig i toppen på masten. Jag tyckte det var lite jobbigt så jag väckte Philip, ifall att vi skulle behöva ta ner Genua 2. Men lagom som han kom upp så hade vinden lugnat sig. Vindbyn gick upp till ca 17 m/s och farten ökade från 8 till 12 knop! Lite läskigt när det är kolsvart runt omkring och man bara har radarn att lita på.

Efter det så förflöt natten lugnt och stilla.

Idag på morgonen så inser vi att om vi inte gör något åt vår kurs så lär vi hamna i Florida eller nåt sånt. Så efter frukost var det dags att plocka ner Genua2an, fälla in spri-bommarna och ändra kurs lite mer sydvart. Så nu seglar vi på en slör (vinden in snett akter ifrån) och båten rör sig lugnare. Skönt!

Position:

2013-12-25 kl 1100 UTC:    20 48,7 N 048 33,8 W kurs ca 300  (detta var innan vi ändrade kursen)

Dygnsdistans: 188 nm  vår medelfart ligger nu på strax över 8 knop!

Middag igår: Kycklingryta med ris och lingonsylt

Lunch idag: Nybakat bröd med pannbiff, lök och remoulade.

 

Nu medan jag skriver detta håller Jonas och Philip på och sätter Mesan stagseglet, dvs en sorts genacker som hissas mellan storen och mesanen. Vi ökade farten med nästan 1 knop!

Vi har en kompis som seglade över Atlanten för drygt 20 år sedan, han berättade att han satte segel utanför hamnen på kanarieöarna och trimmade in dem. Nästa gång han gjorde något med seglen var det på Antigua när han var framme. Det stämmer ju inte riktigt för oss, ett evigt fixande med segel och segelsättning tycker jag…..

Annons

3 kommentarer

  1. 17 m/s är ju ganska häftig vind och 12 knop då går det undan, i mörker. Men hur mörkt är det egentligen? Måne o stjärnor ger väl en del ljus, ledljus kanske, för ni har ju inga störande gatuljus runt om er antar jag. Bra att det blivit lite lugnare färd för er.
    Vi hade en väldigt lugn jul men visst saknade vi nära o kära o lite läskigt med er gungande ute på atlanten.
    Efter en god lunch lutfisk med tillbehör så är vi nu hemma och förbereder morgondagens annandagsmiddag, tyvärr bara 5 pers. Micke måste jobba.
    Ha en fortsatt bra seglats mot Antigua. Kram

  2. Hej Ann-Sofi. Kan förstå att det kan kännas lite läskigt med halvstorm in the middle of nowhere. Mycket fixande med segel som du säger. Men även om atlantseglingar vid samma tidpunkt borde vara samma vindmässigt så är det tydligen inte så. Florida är väl inte fel, men nu var det inte dit ni skulle. Hälsa kapten och Philip. Just hemkomna från en god middag hos Jans lillebror, som jag inte träffat på flera år. Spännande. Kram och fortsatt god tur med vindar och väder. Eva

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s