Dag 8, 21 december

Tiden går fort när man har det trevligt, sägs det och jag måste instämma. För en vecka sedan kl 1100 seglade vi ut från Las Palmas och nu har vi lite drygt 1400 sjömil kvar av de ursprungliga ca 2900. Vi har gjort halva resan på mycket kortare tid än vi förväntat oss. OK vi har haft bra med vind som satt bra fart på skutan, vi har nog aldrig seglat så fort så länge. Men nu har vi lite svagare vindar framför oss och har det senaste 1,5 dygnet gått för motor. Så vi får väl se. Philip gissar på totalt 15 dagar, Jonas 16 och jag 17. Pris till vinnaren? Absolut och det blir att få vara den som först hoppar i vattnet för att bada när vi kommit fram.

Sysselsättningen idag har varit segel, inte segling. När vi tog ner genuan för några dagar sedan fick vi en reva i seglet i höjd med andra vantspridarparet och från akterliket och ca 2 dm rakt in. Tack vare att vi på den andra sidan av seglet har ett kraftigt UV skydd, så har det inte varit så akut att laga det, men nu skulle vi behöva flytta över seglet åt andra hållet och då måste vi laga innan annars är risken att revan fortsätter tvärs över hela seglet och det vill vi INTE.

Först trodde vi att Philip skulle kunna laga seglet medan det satt uppe, så upp i masten med Philip, till toppen först för att hämta genuafallet som han tappade samma dag vi fick revan och sedan över till förstaget för att glida längs det ner till revan. Men då jobbet var större än vi trott från början så beslöt vi oss för att ta ner seglet istället. Vi hade ju betydligt mindre vind nu än sist så det skulle nog inte bli några problem.
Jag och Jonas lagade revan med hjälp av segelklister och segelreparationsduk (med klister) och seglet blev som nytt igen.

Upp med genuan igen. Gick galant. Sedan skulle vi då hissa en mindre genua istället för den trasiga baloonern. Men se det ville sig inte. Samma problem som med baloonern i början, med den skillnaden att nu funkade inga knep alls. Så efter ett antal försök gav vi upp och fortsatte för motor. Bestämde oss för att imorgon bitti hissa stora genackern istället.

Under tiden vi höll på och fixade med seglen så fick vi besök av en stor grupp med delfiner. Både vuxna och “barn” de hoppade runt oss i ca en halv timme sedan var vi inte roliga längre och de simmade vidare.

Position kl 1100 UTC 21 december 2013: 23 23,2 N 037 01,3 W kurs ca 260 grader.

Avverkad distans senaste dygnet: 157 sjömil.

Vädret: Vindar på 3-7 m/s. Temp: 25 gr i vatten o luft.

Lunch:  Hann vi inte med……

Middag: Kinagryta med ris och ostbricka till dessert.

 

Ordlista: är nog på plats idag:
Vantspridare: De pinnarna som sticker ut på var sin sida om masten och håller ut wiren som håller mast på plats. Vi har två vantspridar par på stormasten och ett på mesanen.

Akterlik: Den delen av seglet som inte sitter fast i mast eller förstag.
Underlik: Den del av seglet som är nedåt
UV-Skydd: För att skydda seglet mot UV strålning när det är ihoprullat så syr man fast ett skydd längs akter- och underlik av ett annat material än segelduk.

Spinnacker: Ett segel som bara är fäst i toppen av masten och som är mycket bukigt, kan fånga mycket vind. I de två nedre hörnen fäster man skot (tampar) som man lägger på winschar på vardera sidan av båten.

Genacker: En variant av spinnacker men där man fäster i toppen och det ena hörnet. I det andra hörnet har man ett skot. Inte fullt så bukigt som en spinnacker.

Annons

2 kommentarer

  1. Kul att få följa er resa. Det är ju fantastiskt att ni redan är halvvägs. Titta gärna på stjärnhimlen för mig nu när det snart är jul. Det måste vara en strålande natur ni vistas i. Kram

  2. Vi följer eran resa på bloggen. Det är intressant och spännande att höra om era strapatser till sjöss! Själva håller vi oss till Östersjön! I somras var vi i Flensburg, Kiel och Travemynde.
    Hoppas det gick bra med sillen, och att den inte hamnade i sitt ursprungselement!
    Vi önskar er en fortsatt fin segling med goda vindar. Vi önskar er också en God Jul och ett Gott Nytt År.
    Anny och Gert-Ove

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s