Atlanten Dag 3

Position 24 49,5 N 024 35,3 W

En hård arbetsdag har det varit idag. Vi seglar nu på läns, dvs vinden in rakt akter ifrån, och då skulle vi hissa ett segel till för att få lite mer fart. Seglet, en balooner (en sorts spinnacker/genacker) fäster man på samma profil som genuan sitter. Seglet träs in i en skåra och hålls normalt sett uppe med en tamp som man spänner nere på masten. Men i här kan man inte ha en extra tamp uppe i mast toppen, den skulle trassla in sig när man rullade in seglet. Istället har Amel hittat på en pryl som man fäster högst upp i seglet och när man hissat upp seglet rätt så fastnar det i en pryl högst upp, man kan sedan med en hjälplina som följde med upp dra ner tampen som man hissade det hela i.

I säkert 4 timmar höll vi på med att försöka få plastmojängen att fästa. De instruktioner vi hade tillgängliga hjälpte inte mycket. Vi visste inte heller hur det såg ut det som plastmojängen skulle fastna i. Vi beslöt därför för att ta ner genuan för att få ner beslaget i från masttoppen för att titta. Det var ju en halvbra idé…. Det bra var att vi nu kunde få fast seglet det dåliga var att vi hade stora problem att få upp genuan igen. Först försökte vi att hissa seglet medan vi låg och drev. Vinden hjälpte inte till speciellt mycket, ställde bara till problem. Så startade vi motorn och vände båten så att vi låg med fören i vindögat, dvs rakt emot vinden. Då funkade det att hissa seglet, svårigheten var bara att hålla båten i vindögat. Vi fick ju då även vågorna emot oss. Dessutom skulle jag, förutom att styra båten, även hålla reda på två tampar som hela tiden åkte ner i vattnet, så att de inte åkte in i propellern. Det var långa 10 minuter innan seglet var uppe igen.

Så försökte vi igen då med baloonern. Första försöket, ingen lycka. Vi vred då förstagsprofieln fram och tillbaka några gånger och försökte igen. KLICK! Beslaget fastnade där det skulle! Klockan var då 15:22 och vi började vid 11-tiden.
Båten ökade fart med ca 2 knop och susar fram över vattnet. Vi gungar med vågorna men kontrollerat och vi kränger inte. Frampå natten så ökade vinden och våghöjden igen och nu gungar vi ganska mycket men det är hanterbart. Inte mycket mer vi kan göra.

Anledningen till att vi kämpade så för att få upp baloonern var att systemet blir så lätthanterat när man är ensam på ett nattpass. Om man av någon anledning behöver minska segelytan är det bara att rulla in och båda seglen rullas in samtidigt.
Alternativet för oss är att hissa vår stora Genacker på 167 m2, men den kan vi inte ha uppe på natten för det krävs två personer för att få ner den, och det går inte att minska segelytan (reva) heller. Det är allt eller inget.

Nu när vi seglar “fjäril” och har mesanseglet uppe så har vi totalt 160 m2.

Så mycket mer hann vi inte med, vi var ganska så slutkörda alla 3 efter detta. Lägg till att båten rör på sig väldigt mycket och man skall hålla balansen och jobba samtidigt.

Men jag höll på att glömma, vi fick ju napp! Men vi seglade för fort så fisken släppte innan vi hann upp på däck.

Mat
Lunch: Broccolisoppa.

Middag: Currygryta på fläskkött med ris.

Vädret

Mulet med regnskurar fram till 16 ungefär Sedan klarnade det upp och vi fick lite solsken. Mulnade på under natten samtidigt som vinden ökade något

Vind 12-15 m/s.

Temperatur: 23-24 grader och i vattnet 24 grader.

Annons

4 kommentarer

  1. Hej Ann-Sofie, Katinka här. Hur gör du för att kunna blogga ute på Atlanten? De bloggar jag följde under ARC skickade e-mail via mailasail som någon iland därefter la in i en blogg.

  2. Hoppas sjön lugnar sig lsnart. Vi på lilla SusieQ har avvaktat då flera båtar som lämnade kom tillbaka… Må gott och glöm inte att njuta till fullo av seglingen! Vi syns på andra sidan havet.

  3. Skönt att Philip är med, det verkar behövas en del extra händer. 12 – 15 m/s är ju ganska häftigt, hoppas det lugnar ner sig och att sjön blir lugnare. Kram

  4. Snällt att du skriver på vanlig svenska också så vi landkrabbor förstår. Lät som en lite slitigt dag 3. Kram Eva

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s