Atlanten Dag 4

Jag glömde i går att tala om att vi avverkat 187 nm snittfart 7,8 knop

 

Position kl 11.00 17/12: 25 01,6 N 024 02,6 W

 

En lugn och stilla dag som slutade med lite action.

När vi hissade baloonern i går så använde vi ett gammalt storfall till skot. Den tampen visade sig vara lite för tunn och Philip (klok som vanligt) tyckte att den var lite väl gammal för att tjänstgöra som skot. Så vi rullade in båda förseglen snyggt och prydligt, Philip, med livlina klättrar upp 3-4 meter på rullen och byter skot. Tanken var att han skulle ta med sig det gamla skotet ner för att vi enklare skulle kunna dra det nya skotet på plats. Det är nu när vi seglar fjäril fäst i en bom som är ca 3 meter rakt ut från båten, midskepps. Men så ville inte skotet. Det flög iväg och vi fick ta omaket att fälla in bommen och trä om manuell. Hela operationen gick snabbt, ca 30 minuter. Skönt att något går enkelt och smidigt även om det inte går som man tänkt.

Jag har börjat läsa Jungfrustenen av Michael Mortimer. Spännande från första raden. Kan verkligen rekommederas. Så det är istortsett vad jag gjort idag. Läst.

Vädret mulet, men solen har hitta små luckor emellanåt. Vinden omkring 12 m/s ökade på kvällen till 15-17 m/s men vi har fortfarande vinden in bakifrån (läns) vilket gör att båten inte kränger, men rullar lite av vågorna.

Den något starkare vinden har idag gjort att vi nått fantastiska farter. Hade en surf på 13,8 knop!!!

Temperatur, något varmare än i går.

 

lunch: Pytt-i-panna på kycklingbröst, bacon, lök, vitlök, grön o röd paprika och ris.

Middag: Jonas grillade kycklingbröst som var fyllda med stark korv. Till detta serverades tomat och potatismos.

Lite spänning fick vi också. Kl 23.30 precis när Jonas skulle gå av sitt pass och jag gå på mitt så brister en söm i baloonern. Ingen större dramatik egentligen, på 15 minuter var seglet nertaget utan några problem. Tyvärr så tappade Philip genackerfallet så nu måste vi hissa upp honom i masten. Fast inte i kväll. Det får bli imorgon eller så, lite beroende på vågorna.

 

Avverkad distans: 200 sjömil!! snittfart 8,3   Vi har nått drömgränsen och har mindre än 2000 sjömil kvar innan vi är framme.

 

 

Ordlista:

Storfall: Den tampen som man hissar upp storseglet med

Skot: Den tampen som sitter fast i ena hörnan av förseglet och som man justerar seglet mot vinden med.

Annons

4 kommentarer

  1. Hade hoppats att vinden skulle ge sig lite. Kuling vindar och värre frestar nog på segel o tampar lite mer, så nu får väl Anilla bekänna färg. Hoppas ni får en fortsatt bra seglats. Kram

  2. Håller med mormor. Tur de har gast med. Låt dom inte köra med dig bara, Philip. Kram Eva

  3. Ni har att stå i. Göra sillinläggningar i hård segling kräver sin kvinna. Själva hade vi en lugn och mysig eftermiddag med julgodisproduktion tillsammans med barnbarnen. Idag blir det tur till Malmö med besök i St Petri kyrkan, som vi gjorde i fjol tillsammans med er. Lite lunch på stán och inköp av ost hos Bengtssons. Ha det gott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s