Tredje gången gillt

Dagen efter ankomst blev det seightseeing i Gibraltar. Det var Viktors första besök så klippan och aporna var ett måste. Denna gången så beställde vi en Taxi. Alla taxi-bilar här kör guidade turer. 1,5 tim för 80 GBP, sanslöst dyrt men det var värt pengarna. Vi kom till en massa ställen som jag o Jonas missat tidigare. Fast när taxi killen fattade att jag o Jonas varit i Gibraltar tidigare så blev han lite sur. Bara för att jag ställde en fråga om 100 tons kanonen  som han inte hade svar på……

Vi besökte t.ex St Michaels grottan, som är en droppstensgrotta. Så pass stor att en av “rummen” används som konsert-sal. Fast droppstensgrottan utanför Nerja, Spanien är ett strå vassare.

En av kalkpelarna ramlade omkull, för en ofantlig massa år sedan, och 1972 sågade man av en bit av toppen. Insidan påminner om årsringarna på ett träd och enligt en skylt nedanför så kan man tidsbestämma även dessa “årsringar” ljusbruna ringar är år med mycket regn och mörkbruna är år med lite regn. Man ska även kunna se två tunna vita linjer som de påstår är från istiden. Fast då måste man nog se den i verkligheten, mitt kort blev inte tillräckligt bra för att dessa linjer skall synas. Men visst är det fantastiskt!

DSC_0026

Från grottan åkte vi vidare upp till ap-berget. En liten familj med en nyfiken och busig unge var de första vi såg. Mamman hade allt sjå i världen att hålla koll på ungen som inte ville sitta still o vila. Det fanns allt för mycket att undersöka.

DSC_0031

Man hade även en utfodringsplats, och där fanns en liten minnesplakett över en av aporna. Plaketten var från taxi chaffisarna och jag tror att det är de som utfordrar aporna oxå.

DSC_0033

Gibraltar är ju ett gammalt militärt fäste. Fortfarande finns det ca 5000 brittiska soldater stationerade här, totalt bor det 30.000 personer i Gibraltar som varje år besöks av 15 miljoner turister!!!

Den militära historien är påtaglig, 100 tons kanonen, fort och fästningar och belägringstunnlar. Tunnlarna var intressanta, vi besökte de som byggdes i början av 1800-talet, efter kriget mot Napoleon. Tunnlarna grävdes ut för hand med hackor, spett och släggor och man utnyttjade bergets naturliga sprickbildningar för att göra tunnlarna.

DSC_0049 DSC_0046

Lite då och då fanns det öppningar ut till det fria. Det var där de stack ut kanonerna. Idag njuter man istället av utsikten från öppningarna.

DSC_0042 DSC_0040  Vyn är mot norr och staden man ser är La Linea i Spanien. Strax efter landningsbanan och bakom den stora byggnaden går gränsen till Spanien.

Viktor mönstrade av här i Gibraltar och flög tillbaka till Sverige för att hälsa på hos lite fler släktingar och vänner.

Det blev väldigt tomt på båten, hoppas att det inte dröjer 2 år tills vi ses nästa gång.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s