Algarve–Portimão

Det tog ganska precis ett dygn att segla från Gibraltar till Portimão på Portugisiska Algarvekusten. Ni som har bra minne vet att vi tillbringade ganska mycket tid här hösten 2010.

Det var ett kärt återseende, iallafall från vår sida. Tveksam till om Portimão kom ihåg oss.

Men Per o Kerstin kom ihåg oss iallafall. Så underbart härligt det kändes att bli mött och sedan bli trakterad med gott bubbel vin.

DSC_0056 DSC_0060

Förra gången vi var här så såg vi inte så värst mycket av land-sidan. Men det gjorde vi bot och bättring på denna gången. Per o Kerstin tog oss med på härliga seightseeingar i omgivningarna.

Till Monchique en liten by uppe i bergen där ett svenskt par driver Restaurang  Roixinol som är väl värd ett besök. Den huserar i en gammal jaktstuga med en helt fantastisk öppen spis.

DSC_0089

Porches, en porslinsaffär som även är fabrik, dvs de tillverkar och målar allt på plats. Du kan till och med få designa mönstret själv. Och vill man inte handla porslin eller kakel, så kan man fika eller äta lunch. Gott och trevligt

IMG_0901 IMG_0903

 

Vi blev varse att trots att Per och Kerstin bott drygt 10 år här så hade de aldrig varit i Rio Formosa eller kört upp för Rio Guana, dvs gränsen mellan Portugal o Spanien. Så vi “lurade” ut dem på en långtur. Första dagen till Rio Formosa och Culatra och sedan vidare bort till Villa Real de Santo Antonio. Vi lämnade Ladyn i Marinan, och mönstrade på Black and White en 28 fots motorbåt.

När vi ropade upp marinan för att få en plats och hjälp med tilläggningen (det är väldigt stark tidvattenström i floden) svarade damen på hamnkontoret “Det går inte nu. De skall starta!” Vi fattade ingenting förrän vi kom lite närmare. En ofantlig massa båtar cirklade omkring utanför marinan, allt från Optimister upp till 50 fotare. Så pangade det till och alla satte av uppför floden. Vi kom ikapp dem efter ett tag.

IMG_0915

Det visade sig vara det årliga stora evenemanget i bygden, man kappseglade upp till Algotim, festade på kvällen och gled med strömmen tillbaka nästa dag, fast jag tror att de körde tillbaka småbåtarna, eller bogserade dem.

 

Om du kommer hit till Portimão med båt kommer Per och Kerstin med all säkerhet att komma ut med sin båt och hälsa dig välkommen. Är det något du behöver hjälp med, så kan de med all säkerhet guida dig.

I Portimão är det enkelt att proviantera och förbereda sig inför överseglingen till Kanarieöarna eller Madeira. Det finns gott om stora välsorterade supermarkets och två marina butiker vilket gör att det är relativt enkelt att fixa ev reservdelar till båten.

Vi fick även trevligt besök av Elsa o Tage i några dagar. De bilade ner i sin husbil från Småland till Algarve och sedan hem igen via Spanien. En häftig tur med tanke på att de inte är några ungdomar längre.

DSC_0144

De parkerade husbilen på en camping, så hyrde vi en bil så att dels E&T skulle kunna komma bort från campingen och dels för att vi skulle seightseeinga lite grand.

Efter några dagar vinkade vi hej då till E & T, de körde vidare mot nya äventyr i bl a Spanien och sedan vände de nosen hemåt igen. En månad ute på vägarna blev det för dem iallafall.

Vi väntade på att få vår nya ankarkätting levererad så vi fick stanna ytterligare några dagar.
Den gamla kättingen var dels lite kort och sedan var all galvning bortsliten så den var ordentligt rostig.

DSC_0123

Nu kan vi lugnt fortsätta att ligga för ankare och fortsätta vår resa.

Annons

2 kommentarer

  1. Det är härligt att höra av er. Just idag är Emma, en av våra jungmän, på väg till Cadiz för sin första resa med Det seglande gymnasiet!
    Vart är ni på väg nu? Nästa resmål? Många hälsningar från familjen Hansson i Höllviken

  2. Det var roligt att träffa er nere I Portimao , tack också för trevlig rundtur med liten mindre bil, då vågar man ju köra in i byar, som man avstår med husbilen. Ha en fortsatt trevlig seglats

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s