Längsta trippen hittills

Vad gör man inte för att få segla några dagar? Äldste sonen, bosatt i Singapore, ska segla med oss i ca 1 vecka. Han flyger från Singapore till Köpenhamn, sover några timmar i Malmö för att morgonen efter ta flyget till Palermo via Milano och Rom och sedan buss till Trapani. Det var en trött men lycklig son vi mötte vid busshållplatsen.

Dagen efter kastade vi loss för att segla till Cartagena i Spanien. Det blir vår hittills längsta passage på 5 dygn och 645 sjömil. Väderprognosen utlovar nordost till ost omkring 5-15 m/s vilket kommer att passa oss perfekt och vi kommer nog att kunna segla mesta delen av vägen. Trodde vi! I verkligheten blev det ungefär hälften segling hälften motor. Men vi kunde iallafall segla med stora gennackern i nästan 10 timmar, det var nog rekord. Om det inte hade varit dags för nattpassen så hade vi kunnat fortsätta med gennackern, men då den är ganska strulig att hantera av en person och man måste upp på däck för att ta ner den, så väljer vi att använda genuan istället under natten. Vi har en överenskommelse om att inte gå upp på däck under natten när man är ensam uppe. Druttar man i vattnet så kan det ta många timmar innan någon upptäcker att man saknas, och det känns lite dumt. Bättre då att stanna i sittbrunnen. Det finns liksom ingen anledning att gå upp på däck då vi kan hantera alla segel från sittbrunnen.

DSC_0049

Jag trodde nog att det skulle bli lite långsamt och trist och att vi skulle gå varandra på nerverna men inte då. Allt funkade perfekt. Man fick tid att läsa nästan alla böcker man ville, och man fick tid att titta på film/TV-serier på nattpassen. Dagtid var lite besvärligt pga solen.

De flesta nätterna var underbart stjärnklara och efter någon dag så kom månen fram också, den var väldigt ny, så den lös inte så starkt. Men när det är precis kolsvart ute så uppskattar man alla ljuskällor.

DSC_0089

DSC_0064

Självklart så fiskade vi, men inget napp. Kan ju ha att göra med att vi blev av med vårt bästa drag på vägen till Sicilien och de andra tydligen inte föll fiskarna på läppen.

Vi såg en del delfiner, men de tyckte inte att vi var så intressanta, de höll sig på avstånd. Vi mötte en flock med några större fiskar oxå, antagligen någon typ av val, men vi var inte intressanta för dem heller vilket jag i och för sig var ganska glad för. Men jag fick ju inget kort!!!!

När solen gassar och havet ligger nästan spegelblankt är det svårt att låta bli att göra badstopp. Vi stängde av motorn och låg och drev medan vi badade. Kristallklart vatten såg man när man hoppat i, 27 gr varmt. Å vad det var skönt. När vi satte igång igen såg jag på sjökortet att där vi stannade var det 1700 m djupt. Hade vi stannat ca 200 meter tidigare hade det varit 2700 meter djupt! Lite konstigt känns det när man inser att närmsta land är rakt under en……

Att komma fram till Cartagena var ganska skönt, men vi hade lite diskussioner om vi skulle fortsätta till Gibraltar, men då vi behövde fylla på matförråden, så fick det bli Cartagena.

En natt i den trevlig östra hamnen blev det. Det finns två marinor och vi hamnade i den östra trots att vi bokat plats i den västra. Men då de inte svarar på anrop på VHFen så får de skylla sig själva. Nu fick vi en härlig långsides plats precis vid strandpromenaden. Vi tittade lika mycket på spanjorerna som de tittade på oss. Skillnaden var nog bara att vi inte tittade, pratade och pekade.

Cartagena är en mycket vacker stad, med tjusiga hus och massor av konstverk att betrakta.

DSC_0123 DSC_0120DSC_0127 DSC_0140 DSC_0181

Kvällen avslutades men en drajja i sittbrunnen och sedan middag på restaurang.

DSC_0194

Dagen efter, vid lunch lämnade vi Cartagena och fortsatt söder ut.

Annons

5 kommentarer

 1. Det måste ha varit mysigt att segla med Victor, det lyste i ögonen på honom när han berättade om seglatsen. Ha det fortsatt bra så ses vi snart. Kram.

 2. Hej,

  Vi fick ett sms från Tage & Elsa att de skulle möta upp er i Portimao, känner dem sedan många år tillbaka.

  Vi följer er blogg och träffade Tage & Elsa i Holland och tittade på blomsterparaden i våras. Jag tycker de är modiga och tuffa som ger sig iväg så långt. Men heja, heja……

  Vi var i Portimao på vår förra resa med husbilen, och det finns mycket att se och en fin fiskeort. Man står fint med husbilen inte långt från hamnen.

  Ha’ en fortsatt bra seglats!

  Hälsa dem så mycket, från oss!

  Ulla & Torgny

 3. Hej på er. Nu hittade vi er hemsida och kommer att följa er vidare segling med spänninig. Lycka till på det stora havet. Kram Lasse och Lisbeth på ”Hilda”

 4. Härligt att ha annat än båtfolk som läser bloggen! Jo här finns massvis att se, och vi har hittat en fin camping som de kan ställa husbilen på, så gör vi utflykter därifrån sedan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s