Sicilien

2011 när vi seglade till Kreta, så besökte vi den norra sidan av Sicilien och Lipariska öarna. Nu är det dags för den södra och västra sidan av ön.

Vi startade från Syarcusa och slutade i Trapani. Vilken skillnad på de olika delarna av ön. Här hade vi kunnat stanna åtminstonde en månad till. Underbara små byar, härliga städer och massor av härlig italiensk mat och vin. Lika svårt som det var att hitta ankarvikar på den norra sidan, lika enkelt är det på den södra. Ibland var det lite långt mellan hamnar/ankarvikar men det är bara att gå upp lite tidigare så hinner man.
De 14 dagarna som vi hade på oss att segla upp till Trapani hade vi nog lite otur med vädret och då speciellt med vindarna. Vår kurs var mer eller mindre rakt västlig, för att kunna följa kusten, och var kom vinden ifrån? Helt rätt – väst. Så det blev mycket kryssande och mycket motorgång. Vi fick lite för mycket vind under några dagar så då pausade vi i Licata. De har byggt en helt ny marina innanför pirarmarna, där man tidigare kunde ankra. Marinan är mycket trevlig, dock lite dyr om man bara stannar några dagar. Att övervintra här är å andra sidan väldigt billigt. Se mer på deras websida www.marinadicaladelsole.it. Närmsta granne med marinan är ett stort köpcentra och hittar man inte vad man söker där, så finns det garanterat uppe i centrum. Liksom de flesta italienska städer så är det ganska slitet. Tänk om de bara hade målat om fasaderna, så mycket fräschare allt hade varit då.

En ankarvik som vi låg i en natt, vaktades av detta underbara slott. Det byggdes slutet 1800 början 1900 av en tandläkare som gjorde sig en förmögenhet på tonfisk fiske. Tyvärr är slottet nu övergivet och tomt och ganska förfallet. Det påstås att det är pga en arvstvist. Så trist när ett så vackert hus bara får förfalla.

CaboPassero_001-

På den västra sidan av Sicilien, finns en liten grupp av öar. De ligger 10-15 nm från Trapani och Marsala och är välbesökta av helglediga sicilianare. Antingen kommer de med egen båt eller med färja. Vi tillbringade en helg på ön Favignana.
Det är så fascinerande att se mönstret. På dagarna var viken absolut fullproppad med båtar från 40 meters segelbåtar till 4-5 meters ribbar. Så börjar det dra ihop sig till att äta middag, och ungefär samtidigt plockar alla upp sina ankare och ger sig av. Kvar ligger ca 10 segelbåtar och njuter av lugnet och ett kvällsdopp.

Trapani var en trevlig stad med många fascinerande byggnader och promenadstråk.

Trapani_010- Trapani_013- Trapani_015-

Viktor, vår äldste son flög hit för att segla med oss i 10 dagar. Det var så mysigt att få träffa honom igen, december 2011 var senast vi sågs. Det är nackdelen när familjemedlemmarna är spridda över världen, att man inte ses så ofta. Men det blir desto härligare när man träffas!

Nu skall det seglas!

Annons

3 kommentarer

 1. Kära Ann-Sofie!
  Slottet är mig bekant även om jag inte sett det i verkligheten. Det heter Europa och Jan Jörnmark, som sedan många år fotograferar och beskriver övergivna platser och har gett ut böcker i ämnet, har utförligt beskrivit slottet Europas historia. Du har fantastiska bilder här.
  Det hela börjar alltså med familjen di Belmontes sicilianska tonfiskimperium, som gick under på grund av industrialiserat fiske på 60/70-talet. Därefter kom en tandläkare in och därefter gick det som det gick. Läsvärt!!!
  http://www.jornmark.se/places_intro.aspx?placeid=210&lang=
  Kram
  Lena

 2. På tema Sicilien har Jan Jörnmark även gjort de här:
  http://www.jornmark.se/places_intro.aspx?placeid=265&lang=
  http://www.jornmark.se/places_intro.aspx?placeid=255&lang=

  Längtar ni hem till Skåne och blir nostalgiska kan ni ju ta del av det här
  http://www.jornmark.se/places_intro.aspx?placeid=325&lang=
  http://www.jornmark.se/places_intro.aspx?placeid=290&lang=

  En del kräver lösenord, men det enda man tvingas till är att mottaga epost från Jörnmark med tips om nya böcker etc en gång i halvåret

  Du har en hel del från Spanien. En favorit som jag har är den om Saddams ambassad som glömdes bort.
  http://www.jornmark.se/places_intro.aspx?placeid=316&lang=
  //Lena

 3. Tack Lena Bilderna är fantastiska. Jag blev väldigt fascinerad av omgivningarnas historia redan när vi var där. Det ligger en liten ö/halvö mittemot slottet där det finns ett spännande fort och, vad vi tror, resterna av byggnaderna där de landade tonfisken.

  Hälsningar Ann-Sofie

  Skickat från min iPhone

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s