Ute o seglar

Förra året kastade vi loss från hamnen den 16 mars, i år blev det ca 2 månader senare.

Men nu är vi på väg igen och årets äventyr har börjat. Vad vi hittar på, tja who knows. Våra planer är väldigt lösa så här långt och vi kommer nog att segla dit näsan pekar och vindarna bär. I alla fall de första månaderna.

Nå väl, vi lämnade Kreta i betydligt lugnare väder än förra året. Prognoserna sa syd till sydost och 10-12 m/s och eftersom vi hade bestämt oss för att segla till Milos som låg nordväst om utgångspunkten så skulle vi få vinden in från aktern och få en riktigt behaglig segling i 12-18 timmar. Vi hade ca 120 sjömil att förflytta oss.
Jo, det är ju en av nackdelarna med Kreta. Det är väldigt enkelt att ta sig dit men svårare att ta sig där ifrån. Närmsta ö ligger ca 70 sjömil bort men då åt Rohdos hållet och dit ville vi inte.

Allt var lugnt och skönt, de oregelbundna vågorna inne i Mirabello Bay blev regelbundna och lite lägre när vi kom ut på öppet vatten. Magarna började knorra och det var dags för lunch. Då vänder vinden 180 grader och dör ut. OK, på med motorn för att få lite ordning på gungandet. Vågorna försvann ju inte. Så helt plötsligt som en blixt från klar himmel hade vi plötsligt stadig vind på omkring 25 m/s. Snabbt som attan minska seglen (reva) och när vi hade koll på seglen var det dags att montera sidostycken i sittbrunnen för att få skydd för vågorna som blåste in i sittbrunnen. Det var inte så höga, hade inte hunnit bli det, och det var skönt. Efter 2-3 timmar lugnade det ner sig igen och vinden vred tillbaka 180 grader till Syd – Sydost. Sedan höll vinden sig lugnt och fint i samma riktning och runt 10 -12 m/s resten av natten. Kl 0300 kunde vi droppa ankaret utanför Adamas på Milos.

Det känns lite konstigt att ankra i en gammal vulkankrater. Men den är tack och lov inte aktiv, har inte varit de senaste 2 milleniumen. Om ni tittar på kartan så ser ni att Milos och Thira (Santorini) ser ungefär likadana ut, cirkelformade med en öppning. Båda är gamla vulkaner som vid senaste utbrottet kollapsade på ena sidan och öppnade upp för vattnet att komma in i kratern. Geologi är spännande. Men vad som är mer spännande och kusligt är att man tror att Thira kommer att få ett nytt stort utbrott. Man har lyckats mäta att mängden magma inne i vulkanen har ökat dramatiskt de senaste åren. Men att prata tidshorisont när det gäller geologi blir konstigt för när experterna säger “snart” så kan det innebära de närmsta 100 åren eller så.
Men om Thiras utbrott blir stort då ligger Aghios Nikolaos illa till. Tsunamin som kommer att bildas kommer att rusa rakt in i Mirabello Bay, tryckas ihop från sidorna och öka i höjd. Hoppas att människorna hinner flytta sig en bra bit upp i bergen. Hualigen, tur att vi inte skall tillbaka dit på ett tag.

Det verkar nästan som om det har blivit tradition att vi skall få något slags busväder på årets första seglats. Kanske dags att ändra taktik och inte ha några fler “årets första”……..

Annons

2 kommentarer

  1. Vi känner igen oss. Det är oberäkneliga vindar i Medelhavet. Men ni har det ju varmt där i alla fall.
    Passa på att njuta av Medelhavet mens ni är där. Och av er tidsfrihet.
    Här uppe i Stockholm har alla näsan i almanackan hela tiden

    Kramar från Sune och Ulla

  2. Det måste vara skönt att vara på väg i alla fall. Vi hoppas ni får en fin resa och att vi kan ses i höst någonstans i Spanien eller Portugal. Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s