Byråkrati

Ojojoj, vad vi har knatat igenom stan idag. Först fram och tillbaka till marknaden och sedan till skattekontoret sedan tvärs igenom stan till hamnpolisen och sedan tillbaka till hamnen igen. Kan då meddela att denna stad är byggd på minst 7 kullar och jag har gått upp och nerför samtliga idag, tror jag. Det känns så iallafall.

Men nu var det ju byråkrati jag skulle skriva om.

Vi skall lyfta upp båten på land för att fixa ny bottenfärg och en massa annat tungt och trist jobb.
Men det är liksom inte bara att betala för lyftet på Marina kontoret. Nix först så ska man till Marina kontoret och få ett papper och en instruktion till skattemyndigheten, sedan till skattemyndigheten för att betala in 0,88 Euro. För att kunna betala denna avgift var man tvungen att antingen ha ett skattenummer, vilket vi inte hade oj vilka problem. Men en finurlig kille kom på att det går nog bra med passet. Tur att vi hade det med oss. En kvinna med en cigarett i mungipan, lyckades skriva ut ett dokument på datorn. I två exemplar sedan fick vi gå till en annan lucka och betala!

Med detta kvitto i högsta hugg bar det av tvärs igenom stan till Kustbevakningen. Vi är tvungna att ha deras godkännande innan vi får lyfta båten ur vattnet. Detta var väldigt besvärligt för han som skulle skriva kvittona. Japp 2 kvitton på en totalsumma av 8 Euro och säkert en halvtimmes jobb för killen. Men vi fick OK och vårt lyftdokument blev stämplat med 2 tjusiga stämplar och en namnteckning.

Tillbaka till marinan och där fick vi äntligen betala för själva lyftet.

Tänk vad enkelt om Marinan hade kunnat ta in alla avgifter och sedan distribuera ut dem till berörda instanser.

Men å andra sidan så skapar detta system arbetstillfällen, men det är svårt att förstå för en svensk som är van vid effektiva rutiner.

Annons

En kommentar

  1. Undra fabian på att de har problem med ekonomin. Alla dessa personer som hanterade ärendet ”skapade” inget-men förbrukade resurser. Varför skall man överhuvudtaget ha en massa papper, det är väl bara att lyfta båten-Amen. Så länge de inte förstår det så lär inte ekonomin för landet bli bättre heller.

    Hoppas själva lyftet gick bra och att ni har lyckats måla ordentligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s