Kan själv!!

Det finns ett bolag i England som heter Lakeland (www.lakeland.co.uk) som har massor av praktiska prylar för hemmet. De har både butiker i England och en suverän web-shop. Nej jag är inte sponsrad av dem, bara otroligt nöjd kund.

Vi har beställt en del grejer där ifrån och nu senast deras kit för att göra egen “soft-cheese”, skriver jag mjukost så blir det fel. Dvs Ricotta, Haloumi, Feta, keso osv osv.

IMG_0560

Eftersom vi har lite planer på att segla i lite mer obefolkade delar av världen så kan det ju vara bra att vara så självförsörjande som möjligt.

Satt i går och läste igenom receptsamling, för att se vad jag behöver för ingredienser och hittar då uttrycken “Double Cream” och “Singel Cream”. Frågetecknen hopade sig.

PCn var igång och nära, googlade båda uttrycken. Hittade inget användbart på Singel Cream, men Double Cream visade sig vara en vispgrädde med 58-60% fetthalt, vilket gör att den blir otroligt mycket enklare att vispa än vår svenska 40%-iga. Så antagligen är det “Singel Cream” som är motsvarigheten till vår vispgrädde.

När jag googlade Doubel Cream hittade jag ett blogginlägg från en engelsk dam som tydligen var bosatt i Göteborg. Hon hade synnerliga synpunkter på det svenska utbudet av grädde. Vilket verkar vara otroligt påvert jämfört med det engelska??? Hon menade att vår 40% tog en evighet att vispa jämfört med deras Double Cream, tur att hon inte försöker vispa den vispgrädde som finns här i Grekland. Visserligen 40% men är av sk UHT (högpastöristerad med lång hållbarhet) där kan man snacka om att det tar en evighet att vispa.

Nej nu skall jag ut och intervjua mina engelska grannar vad gäller grädde och mjölk varianter och se om jag kan få ihop någon egentillverkad ost.

Jag beställde även en Easyou, dvs en yoghurt maskin. Två byttor varav den ena fylls med mjölk och en klick yoghurt som man blandar väl. Ställer i den andra byttan som man fyller med varmt vatten. Låter hela härligheten stå så över natten och vips så har man 1 liter yoghurt på morgonen! Det gäller bara att inte äta upp all yoghurt, man måste spara en liten klick till nästa omgång.

Antingen så äter man den naturell eller smaksätter med lite hemlagad jordgubbssylt.

Kokade 1,5 l jordgubbar till sylt igår, men det kommer nog inte att räcka så länge så det får bli en ny omgång nästa vecka. Måste bara hitta fler konserveringsglas att förvara i.

Apropå yoghurt, visste ni att man kan använda yoghurt som ansiktskräm?

IMG_0559

Och såhär gör man för att få kokbar yoghurt:

IMG_0558

 

Nu är det bara en ko och några hönor som fattas samt en dieselmaker. Sedan är vi självförsörjande. Får nog skaffa större båt……..

Annons

En kommentar

  1. Kan själv, det är ju typiskt dig ända sedan småbarnsåren. Men yoghurt, nja, smörja in sig i ansiktet med yoghurt, nä där går gränsen. Det är väl därför äldre greker är så skrynkliga.
    Diselmaker – ni kan nog bygga om ankarspelet till att pressa solrosfrön eller raps, det har man ju numera i s.k miljödiesel. Då blir avgaserna miljövänliga.
    Fast allra bäst är väl att montera bort avgassystemet för då kommer ju inga avgaser ut. Hi Hi.
    Kram och ha det gött

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s